Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Personal Branding: Όταν η εργασία εξαρτάται (και) από την εικόνα

Της Νάντιας Μιχαλοπούλου

Τα επτά βήματα για το επαγγελματικό «λίφτινγκ» που χρειάζεται ένας εργαζόμενος σήμερα

Διαχρονικά και κατά κοινή ομολογία, «καλός εργαζόμενος» είναι εκείνος που τον διακρίνει η αποτελεσματικότητα, η προσαρμοστικότητα, η εντιμότητα. Σήμερα, στην εποχή της ψηφιοποιημένης κοινωνίας και του «personal branding», καίριο ρόλο για την επαγγελματική εξέλιξη σε κάθε αντικείμενο παίζει και η συνολική εικόνα του ατόμου. Δηλαδή, το πώς συμπεριφέρεται, τόσο σε «προσωπικό» όσο και σε «ψηφιακό» επίπεδο. Ποια είναι η «φιλοσοφία» του, τι αντιπροσωπεύει και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται.

Το «brand και η «φήμη», δεν είναι δύο έννοιες που αφορούν μόνο σε λογότυπα και επιχειρήσεις, πίσω από τις οποίες κρύβονται στρατηγικές μάρκετινγκ. Πλέον, αφορούν (και) στον ίδιο τον άνθρωπο, και επηρεάζουν την καριέρα του, είτε βρίσκεται στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα, είτε έχει ήδη διαγράψει κάποια πορεία, μεγάλη ή μικρότερη. Και είναι πολλοί που εμφανίζονται πρόθυμοι να απευθυνθούν σε ειδικούς για ένα επαγγελματικό «λίφτινγκ», είτε για να μεταπηδήσουν σε θέσεις που θεωρούν ότι αξίζουν, είτε για να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε μια συνέντευξη και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Τι είναι όμως το «personal brand» για το οποίο μιλάει η αγορά και πολλοί είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν και χρόνο και χρήμα ώστε να το διαμορφώσουν, και να βελτιώσουν την πορεία τους στον επαγγελματικό στίβο;

Δεν είναι παρά η εικόνα, η σκέψη και το συναίσθημα που δημιουργεί κάποιος στους άλλους, ύστερα από κάθε επαφή και επικοινωνία μαζί τους, προσωπική ή ψηφιακή, εξηγεί η κυρία Γεωργία Αλεξοπούλου, Recruitment Manager του Ομίλου Adecco Ελλάδος. «Τι εικόνα εκπέμπεις; Τι μηνύματα προωθείς; Πώς αλληλεπιδρούν οι άλλοι μαζί σου; Τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα; Τι σε κάνει μοναδικό; Πρώτο βήμα είναι να γνωρίζεις καλά το ποιος είσαι και τι αντιπροσωπεύεις. Σε δεύτερο στάδιο πρέπει να βρεις τους τρόπους να το επικοινωνήσεις. Ο τρόπος με τον οποίο σε βλέπουν οι άλλοι μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον σου. Το personal brand δεν εγγυάται την επιτυχία, αλλά σίγουρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές της», σημειώνει. Η εντύπωση που δίνει ένα άτομο σε συνεργάτες και προϊστάμενους, σε ανθρώπους που συναντά στη δουλειά ή σε συνεντεύξεις που κάνει, είναι κρίσιμη, σύμφωνα με την ίδια. «Εκείνοι που ξεχωρίζουν είναι όσοι θέτουν σε αρμονία τη γνώση και το συναίσθημα τους και εκπέμπουν αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ασφάλεια», συμπληρώνει.

Η ειδικός απαριθμεί επτά σημεία που πρέπει κανείς να προσέξει για να «χτίσει» αποτελεσματικά το δικό του personal brand:
1. «Γιατί κάποιος να ενδιαφερθεί για μένα»

Ενδυνάμωσε την αξία σου, ψάξε τρόπους για να αυξάνεις διαρκώς τις γνώσεις σου. Αφιέρωσε χρόνο για να οικοδομήσεις καλές σχέσεις και ανάδειξε το πάθος σου γι’ αυτό που κάνεις. Βρες τους λόγους για τους οποίους θέλεις να σε γνωρίζουν και απάντησε στην ερώτηση «γιατί κάποιος να ενδιαφερθεί για μένα».
2. Η σημασία της «αναγνωρισιμότητας»

Η διεύρυνση του δικτύου είναι απαραίτητη εάν θέλεις το προσωπικό σου brand να έχει επιρροή. Μπορεί να φαίνεται αρχικά δύσκολη διαδικασία, αλλά όσο περισσότερο εξασκείσαι τόσο πιο εύκολο γίνεται. Η δικτύωση συνήθως ενισχύεται αξιοποιώντας τα social media, αλλά η προσωπική επικοινωνία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικότερη. Είτε πρόκειται για εταιρικές κοινωνικές εκδηλώσεις, επαγγελματικά φόρουμ, συνέδρια και ημερίδες, όλα αποτελούν πολύ καλούς τρόπους ανάπτυξης ενός ποιοτικού δικτύου.
3. Θετική στάση

Μίλησε για το τι κάνεις, τι έχεις μάθει, ποιες προκλήσεις σου αρέσουν και πού βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια. Εάν δείξεις πάθος για αυτό που κάνεις και εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου, θα μπορέσει πολύ πιο εύκολα και ένας εργοδότης να δει ότι πραγματικά αξίζεις για μία θέση, μια προαγωγή ή μια αύξηση την οποία διεκδικείς. Η θετική στάση προδιαθέτει τον άλλον θετικά και σε κάθε περίπτωση συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός καλού περιβάλλοντος εργασίας, το οποίο εκτιμάται από όλους.
4. Συγκέντρωση στο στόχο

Είναι όμως σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι δεν εργαζόμαστε απλά και μόνο για να καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες. Η δουλειά μάς κρατάει δραστήριους, μας ωθεί να αναπτυσσόμαστε και να μαθαίνουμε νέα πράγματα, μας κρατάει σε επαφή με τους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να μη φοβόμαστε τις προκλήσεις, να θέτουμε στόχους και να συγκεντρωνόμαστε σε αυτούς.
5. Διαρκής βελτίωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων

Όσο καλός/ή και αν είσαι σε αυτό που κάνεις, πάντα υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης και ανάπτυξης. Ζήτησε τη γνώμη των ανθρώπων που εκτιμάς σχετικά με τις δεξιότητές σου. Μπορεί να πιστεύεις κάτι για εσένα αλλά οι άνθρωποι γύρω σου να έχουν διαφορετική αντίληψη. Είσαι αρκετά διεκδικητικός/ή; Έχεις ανεπτυγμένες δεξιότητες επικοινωνίας και παρουσίασης; Ρώτησε και πάρε ανατροφοδότηση για τα δυνατά και τα λιγότερο δυνατά σου σημεία και δούλεψε για να τα βελτιώσεις.
6. Social Media

Οι εργοδότες αναζητούν πληροφορίες για βραβεύσεις ή επιτεύγματα – πληροφορίες που πολλοί σπάνια περιλαμβάνουν στο ψηφιακό προφίλ τους. Ήσουν αριστούχος απόφοιτος της σχολής σου; Έχεις εκπονήσει εργασία σε κάποιο ενδιαφέρον θέμα; Έχεις πάρει μέρος σε πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης; Έχεις βραβευτεί ποτέ ως «ο καλύτερος εργαζόμενος του μήνα» από την εταιρεία σου; Τέτοιου είδους πληροφορίες πρέπει να αναφέρονται στα social media.
7. H ψηφιακή εικόνα

Τα πρώτα σημεία όπου θα αναζητηθούν πληροφορίες για την ψηφιακή εικόνα ενός ατόμου είναι το Facebook, το LinkedIn και οι μηχανές αναζήτησης. Περίπου 1 στους 3 εργοδότες έχει απορρίψει κάποιον υποψήφιο εξαιτίας του περιεχομένου των αναρτήσεών του ή/και φωτογραφιών αναρτημένων στο προφίλ του. Για τη σκιαγράφηση της ψηφιακής σου εικόνας μεγάλη σημασία δίνεται στα σχόλια που κάνεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πρόκειται για φανταστικό σενάριο. Οι εργοδότες πράγματι ελέγχουν την ψηφιακή εικόνα των υποψηφίων και αξιολογούν τη δραστηριότητα στα social media. Ακόμα και ένα λάθος μπορεί να είναι ικανό να οδηγήσει στην απόρριψη μιας υποψηφιότητας ή μιας προαγωγής. Γι’ αυτό, πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή σχόλιο, σκέψου αν αυτό αντανακλά το ποιος είσαι στην πραγματικότητα και συμβαδίζει με τον τρόπο που έχεις επιλέξει να εκφράζεσαι.