Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Αναγκαίες για το «Αύριο» των οικογενειακών επιχειρήσεων οι συμβουλευτικές υπηρεσίες

Της Νάντιας Μιχαλοπούλου

Από τι εξαρτάται η βιωσιμότητα της επιχείρησης στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά την πολυετή οικονομική κρίση

Αντιμέτωπες με τις προκλήσεις ενός νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μετά την πολυετή οικονομική κρίση, αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις, που αλλάζουν το επιχειρείν διεθνώς, βρίσκονται οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Από την ανταπόκρισή τους στις νέες συνθήκες, η επιβίωση, ανάπτυξη και εξωστρέφειά τους, εξαρτάται εν πολλοίς το στοίχημα της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, σε πιο υγιείς βάσεις, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και με υψηλά στάνταρντ.

Η περίοδος για παράδειγμα του σχετικού εύκολου δανεισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί, οι εμπειρικοί τρόποι διοίκησης έχουν ξεπεραστεί, ενώ η έλλειψη μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου πλάνου, αποτελεί τροχοπέδη στην πορεία τους προς τα μπρος.

Βασικό εργαλείο για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο ελληνικό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον, είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, που παρέχονται μέσω εξειδικευμένων και έμπειρων οργανισμών, όπως η Crowe SOL. Οι υπηρεσίες αυτές βοηθούν στη μετάβαση των επιχειρήσεων, ως προς τα θεσμικά, φορολογικά και νομικά θέματα, σε ένα υψηλότερο επίπεδο.



Από τη μέχρι τώρα εμπειρία οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καταφεύγουν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες συνήθως όταν προκύπτει το πρόβλημα. «Όταν ο ιδρυτής είναι έτοιμος να περάσει στη δεύτερη γενιά το τιμόνι της επιχείρησης, τότε είναι που καταλαβαίνει ότι χρειάζεται τη συνδρομή των συμβούλων ώστε να παραδώσει κάτι οργανωμένο. Στη διάρκεια της διαδοχής και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει ανάγκη από τη σωστή κατεύθυνση των ειδικών» τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Crowe SOL, Χαρίλαος Φαλτσέτας, «ωστόσο» συμπληρώνει «είναι ακόμα χαμηλά ο ρόλος των συμβούλων. Καλούνται για να προσφέρουν υποστήριξη κυρίως στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό της επιχείρησης, καθώς και στη διαδικασία διαδοχής που είναι και σημείο καμπής».

«Αν θέλει μια επιχείρηση να είναι βιώσιμη σήμερα θα πρέπει να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου που θα της επιτρέπει να γνωρίζει κάθε στιγμή  τα βασικά οικονομικά μεγέθη της.  Όσο απλό κι αν ακούγεται, τόσο ανύπαρκτο είναι στην πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, επισημαίνει ο κ. Φαλτσέτας.

 

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΟΛ Α.Ε.  Παναγιώτης Αλαμάνος, επισημαίνει από την πλευρά του ότι η βιωσιμότητα της επιχείρησης εξαρτάται και από την καλή προετοιμασία για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης της . «Πλέον για κάθε ευρώ που θα ζητηθεί από την τράπεζα επιβάλλεται η ύπαρξη ενός business plan που θα δικαιολογεί την επιχειρηματική δραστηριότητα για τα επόμενα 2-3 χρόνια» υπογραμμίζει ο κ. Αλαμάνος και ξεκαθαρίζει ότι «το πλάνο βιωσιμότητας πρέπει να είναι ρεαλιστικό. Είναι απαραίτητο ο επιχειρηματίας να είναι σε θέση να το υλοποιήσει. Συντάσσονται οικονομικές προβλέψεις, αλλά πουθενά δεν απαντάται το κρισιμότερο ερώτημα «πώς» θα αποδοθούν τα αποτελέσματα». Σπεύδει δε να κάνει σαφές ότι το business plan δεν αφορά μόνο μεγέθη. «Πρόκειται για συγκροτημένη σκέψη πάνω σε διάφορες δράσεις, η οποία στη συνέχεια θα μεταφραστεί σε αριθμούς. Το business plan πρέπει να περιγράφει πλήρως το επιχειρηματικό εγχείρημα» τονίζει.

Παράλληλα, σε κάθε βήμα μιας επιχείρησης εμπεριέχονται κίνδυνοι και παγίδες. Πώς μπορεί μια σύγχρονη επιχείρηση να ανταπεξέρχεται και να απαντά στις καθημερινές προκλήσεις;  Ο Διευθυντής των Φορολογικών Υπηρεσιών της Crowe SOL Ιωάννης Γιαννόπουλος υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να μειώνει το ρίσκο και να ξέρει μέχρι πού αυτό το ρίσκο είναι μετρήσιμο. Πριν μερικά χρόνια προτασσόταν το πρόσωπο έναντι της επιχείρησης για τη λήψη χρημάτων. Σήμερα μετρά η δραστηριότητα. Τώρα οι τράπεζες ζητούν εγγυήσεις και εργαλεία για να μπορέσουν να κρίνουν και να αξιολογήσουν αν θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν μια επιχείρηση. Άρα ο επιχειρηματίας πρέπει να προτάσσει την ιδέα βασισμένη σε εργαλεία αποδοτικότητας, αλλά και στην περίπτωση που δεν αποδώσει θα πρέπει να ξέρει τι θα κάνει για να το πετύχει. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να ξέρει αν το ρίσκο που παίρνει είναι προς όφελός του και τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Ο σύμβουλος θεωρείται απαραίτητος ακόμα και στη διαχείριση των δανείων που σχεδιάζει να ζητήσει» και εξηγεί : «Το κρίσιμο ζήτημα μέσα στην κρίση είναι να μπορέσει να καταλάβει ο επιχειρηματίας ότι είναι σημαντικό να επενδύσει σε εξειδικευμένες υπηρεσίες που θα τον βοηθήσουν να έχει την εναλλακτική πρόταση. Το σενάριο που θα μετρήσει το ρίσκο. Η απόφαση της επιλογής του Α ή του Β σεναρίου υπόκειται στην κρίση της επιχείρησης. Ωστόσο ο ρόλος του συμβούλου είναι να παρουσιάσει 2 ή 3 εναλλακτικές λύσεις και τι σημαίνει η καθεμία για το αποτέλεσμα της επιχείρησης και γενικότερα του επιχειρείν».