Additionally, paste this code immediately after the opening tag:
deree-stop-sto-brain-drain

Stop στο Brain Drain

Διαστάσεις «εθνικής αιμορραγίας» προσλαμβάνει πλέον η φυγή των νέων επιστημόνων της χώρας στο εξωτερικό, προς αναζήτηση μιας αξιοπρεπούς εργασίας και ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, περισσότεροι από 185.000 Έλληνες πτυχιούχοι άφησαν πίσω τους την Ελλάδα από το 1990 έως σήμερα,  εκ των οποίων οι  139.000 πήραν την απόφαση από το 2010 και μετά, καθώς οι προπτυχιακοί, οι μεταπτυχιακοί και οι διδακτορικοί τους τίτλοι δεν αξιοποιούνται επί ελληνικού εδάφους.

Συγκεκριμένα, το 73% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51% διδακτορικό και το 41% τουλάχιστον έναν τίτλο σπουδών από ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

 

Το πεδίο σπουδών των περισσότερων που επιλέγουν τη μετανάστευση είναι μηχανικοί (19%) και ακολουθούν οι απόφοιτοι σχολών Πληροφορικής (12%), Διοίκησης Επιχειρήσεων (10%), Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών (9%), Οικονομικών Επιστημών (7%). Με πολύ χαμηλό ποσοστό ακολουθούν οι απόφοιτοι των τμημάτων Ιατρικής, Βιολογίας, Επιστημών Υγείας, Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Ψυχολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ γενικά, όπως και άλλες πολλές.

Χαρακτηριστική είναι η άρνηση του 97% των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα, με μόλις το 3% να εκφράζει επιθυμία για επιστροφή, κάποια στιγμή. Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς, δηλαδή το 54%, έχουν στο μυαλό τους χρονικό ορίζοντα άνω των 5 χρόνων παραμονής τους στο εξωτερικό.

Στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι την πενταετία 2009-2014,  20.000 νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ελλάδα για μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό και μια θέση στην παγκόσμια αγορά εργασίας.

Πώς είναι δυνατό να μπει «φρένο» στο Brain Drain; «O πρώτος άξονας είναι ότι θεωρούμε πως η πολιτεία πρέπει να αποτελεί δημιουργό ευκαιριών για επιστημονική έρευνα και σταδιοδρομία σε ελκυστικούς θύλακες επιστημονικής ποιότητας» έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός για την έρευνα, Κώστας Φωτάκης.

«Δεν αρκεί να έχουμε μονάχα θέσεις εργασίας για επιστήμονες, πρέπει να έχουμε και τα περιβάλλοντα εκείνα τα οποία εμπνέουν και είναι ελκυστικά για να κάνουμε δουλειά. Το δεύτερο είναι πως πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να είναι υποστηρικτής και ρυθμιστής όλων εκείνων που αδυνατεί να κάνει ο ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας του μεγάλου επιχειρηματικού κινδύνου. Το τρίτο είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό την σημερινή εποχή. Η πολιτεία πρέπει να είναι και πρέπει να λειτουργεί ως εμπνευστής, να δημιουργεί εμβληματικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα σε αναδυόμενους τομείς μεγάλης προστιθέμενης αξίας και να εμπνέει κυρίως τους νέους επιστήμονες, κάτι που το χρειαζόμαστε πάρα πολύ, στις συνθήκες κρίσης που ζούμε».

Οι πρωτοβουλίες στον τομέα της έρευνας

Σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη οι πρωτοβουλίες βασίζονται σε δύο στοιχεία:

«Το πρώτο είναι οι θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις που κάνουμε, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος περιέχει στοιχεία που κυριολεκτικά στηρίζουν επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν καινοτόμες. Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να έχει κάποιος για να κάνει πολιτική, είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Για πρώτη φορά μετά από περίπου από οκτώ χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις εγκρίθηκαν 1.000 νέες θέσεις τακτικού προσωπικού μελών ΔΕΠ για τα πανεπιστήμια και 100 νέες θέσεις τακτικού προσωπικού για τα εθνικά κέντρα».

Το «κλειδί» που θα σταματήσει το Brain Drain

 


Οι κλειστές πόρτες στην αγορά εργασίας είναι ο βασικότερος λόγος για το Brain Drain, με την απορρόφηση των πτυχιούχων να αποτελεί «κλειδί» στην αντιμετώπισή του.

Εδώ έγκειται και η διαφορά στη λειτουργία των ιδιωτικών κολεγίων, όπως διατείνονται οι άνθρωποι του κλάδου. Κολέγια όπως το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος διατηρούν στενές σχέσεις με την αγορά εργασίας, ώστε μετά την αποφοίτηση των σπουδαστών να υπάρχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση εντός της Ελλάδας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι απόφοιτοι του Deree είναι από τους πιο περιζήτητους στην αγορά. Σημαντικό ρόλο στην άμεση αποκατάστασή τους παίζει και η συνεργασία του Deree με διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου οι φοιτητές μπορούν να κάνουν την πρακτική τους η οποία πολύ συχνά οδηγεί σε πρόσληψη.

Επιπλέον οι νέοι που φοιτούν στο Deree έχουν ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα τους: μπορούν να σπουδάσουν για συγκεκριμένα ακαδημαϊκά διαστήματα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού –σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία– με τα οποία συνεργάζεται το Deree, και μάλιστα με εξαιρετικά συμφέροντες όρους (δίδακτρα Deree), μέσω του προγράμματος Study Abroad. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος διακεκριμένων πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων το Cornell, το Emory και το Stanford. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ταυτόχρονα με τις σπουδές τους στο εξωτερικό, οι φοιτητές του Deree μπορούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε κορυφαίους διεθνείς ομίλους, όπως The Libra Group, Coca Cola, Diageo, Johnson & Johnson, Imerys κ.ά, ένα εξαιρετικά σημαντικό προσόν για το βιογραφικό τους και για τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα συνεργαζόμενα με το Deree πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και για το πρόγραμμα Study Abroad, μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.acg.edu/admissions/study-abroad/partner-institutions/

http://www.acg.edu/current-students/outbound-study-abroad/.