Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Η σημασία να κινούμαστε με ασφάλεια

Σε μια εποχή που έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οφείλουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας, η σημασία της ασφάλισης είναι καθοριστική. Η ασφάλιση του οχήματός μας είναι ένα βασικό στοιχείο που προστατεύει την καθημερινότητά μας και μάς καθιστά υπεύθυνους πολίτες. Ποια είναι όμως τα δικαιώματά μας και ποιες οι καλύψεις που μάς παρέχουν τα ασφαλιστικά προγράμματα; 

Το insurancemarket.gr, η μεγαλύτερη ιστοσελίδα σύγκρισης & αγοράς ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών, αναλαμβάνει την επιμόρφωση σε θέματα ασφαλιστικών καλύψεων των οδηγών στη χώρα, μέσα από μια καινούργια σειρά βίντεο με τίτλο «απο-Καλύψεις».

Η σειρά αποτελείται από 18 ενημερωτικά βίντεο, σχετικά με τις δημοφιλέστερες ασφαλιστικές καλύψεις που μέχρι σήμερα «μπερδεύουν» τον Έλληνα καταναλωτή, από τις πιο συνηθισμένες (Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων από την κυκλοφορία οχήματος, Οδική Βοήθεια, Κάλυψη Πυρός Κλοπής κλπ.), μέχρι και καλύψεις προσφέρονται μόνο από ελάχιστες ασφαλιστικές εταιρείες (Κάλυψη για ζημιές από λανθασμένο ή νοθευμένο καύσιμο κ.α.).
Βασική ασφάλεια

Η βασική ασφάλιση ενός οχήματος είναι η ελάχιστη ασφάλιση και καλύπτει τις απαραίτητες αποζημιώσεις για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες, σε περίπτωση ατυχήματος. Είναι υποχρεωτική ασφάλιση ακόμη και για τα οχήματα που δεν κινούνται. Στην περίπτωση που κάποιος δεν κινεί το όχημά του και δεν επιθυμεί να το ασφαλίσει πρέπει να καταθέσει τις πινακίδες (διαδικασία ακινησίας).

Πέρα από τη βασική ασφάλιση υπάρχουν και κάποιες πρόσθετες και συμπληρωματικές καλύψεις οι οποίες μπορούν να προστεθούν στο βασικό πακέτο ασφάλισης. Για παράδειγμα, η κάλυψη για προσωπικό ατύχημα οδηγού δίνει το δικαίωμα στον οδηγό να διεκδικήσει αποζημιώσεις για δαπάνες ιατρικής περίθαλψης.

Υπάρχει η κάλυψη της νομικής προστασίας που μάς απαλλάσσει από την καταβολή δικηγορικών και δικαστικών εξόδων μέχρι του ορίου αποζημίωσης της κάλυψης, η οδική βοήθεια που μάς βοηθά σε περιπτώσεις βλαβών και ατυχημάτων, η κάλυψη για τις ζημιές στα κρύσταλλα του οχήματος, κ.ά. Ας δούμε αναλυτικότερα κάποιες σημαντικές καλύψεις και τα δικαιώματα που προκύπτουν από αυτές, σύμφωνα με το insurancemarket.gr.

Κάλυψη μικτής ασφάλειας

Με τη μικτή ασφάλεια (ή ασφάλιση ιδίων ζημιών), η ασφαλιστική μας εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις υλικές ζημίες του δικού μας οχήματος από σύγκρουση, πρόσκρουση, εκτροπή, ανατροπή ή κατακρήμνιση ακόμα και στην περίπτωση που είμαστε υπεύθυνοι για το τροχαίο ατύχημα. Η μικτή ασφάλεια είναι η πληρέστερη κάλυψη που μπορούμε να έχουμε.

Κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα

Οι ελληνικοί δρόμοι είναι γεμάτοι παγίδες. Κακές σημάνσεις, λακκούβες, φανάρια που δεν λειτουργούν σωστά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μπλέξουμε σε τροχαίο στο οποίο το όχημα που μας χτύπησε να είναι ανασφάλιστο. Δεν είναι καθόλου σπάνια περίπτωση αφού τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους εκτιμώνται σε 500.000+.

Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, πρέπει να έχουμε στο ασφαλιστήριό μας την κάλυψη «Υλικές Ζημιές από Ανασφάλιστο Όχημα». Η ασφάλιση αυτή καλύπτει μόνο τις υλικές ζημιές που προκαλούνται από ανασφάλιστο όχημα και μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο έχουμε συμφωνήσει με την ασφαλιστική μας και το οποίο αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να ευθύνεται για το τρακάρισμα και τις υλικές ζημιές αποκλειστικά το ανασφάλιστο όχημα. Αν έχουμε αυτή την κάλυψη, η ασφαλιστική εταιρεία μάς βγάζει από τον κόπο του να τρέχουμε να βρούμε άκρη και να περιμένουμε έως και δύο χρόνια για να αποζημιωθούμε από το Επικουρικό Κεφάλαιο που είναι αρμόδιο να μας αποζημιώσει σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Κάλυψη για κλοπή και φωτιά

Η κάλυψη ολικής κλοπής μάς καλύπτει στη τρέχουσα αξία του οχήματός μας σε περίπτωση που αυτό κλαπεί. Με την κάλυψη μερικής κλοπής καλύπτονται οι ζημιές που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητό μας κατά την απόπειρα κλοπής (πχ μίζα, κλειδαριές, ταμπλό κ.α.).

Επίσης, καλύπτονται και τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου που είναι σταθερά προσδεμένα και απαραίτητα για την κίνησή του (πχ οι ζάντες αλουμινίου). Η κάλυψη πυρός μας καλύπτει για τις ζημιές που θα προκληθούν στο όχημά μας από πυρκαγιά, πτώση κεραυνού ή έκρηξη.

Μεγάλη σημασία όταν συνάπτεται ασφαλιστήριο με κάλυψη πυρός κλοπής είναι η αξία οχήματος που έχουμε δηλώσει γιατί με βάση αυτή θα καθοριστεί το ύψος της αποζημίωσης. Η ασφαλιστική εταιρεία δηλαδή, θα καταβάλει αποζημίωση κλοπής με βάση την τρέχουσα αξία του αυτοκινήτου.

Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει υπερασφάλιση ή υπασφάλιση. Υπερασφάλιση υπάρχει όταν η ασφαλιζόμενη αξία του οχήματος είναι μεγαλύτερη της τρέχουσας και αντίθετα, υπασφάλιση υπάρχει όταν είναι μικρότερη.

Κάλυψη από Φυσικά Φαινόμενα

Η κάλυψη του οχήματός μας από φυσικά φαινόμενα είναι πολύ σημαντική τους χειμερινούς μήνες. Οι πλημμύρες των τελευταίων χρόνων προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε πολλά οχήματα. Από τους κατόχους Ι.Χ που υπέστησαν ζημιές αποζημιώθηκαν μόνο όσοι είχαν στο ασφαλιστήριό τους την προαιρετική κάλυψη των φυσικών φαινομένων.

Ως ασφάλιση φυσικών φαινομένων ορίζονται οι ζημιές που προκαλούνται στο ασφαλισμένο όχημα από: πλημμύρα, καταιγίδα, χιόνι ή χαλάζι, ανεμοθύελλα, σεισμό, κατολίσθηση, έκρηξη ηφαιστείου, λαίλαπα, τσουνάμι, καθίζηση.

Σύγκρινε τιμές ασφάλισης