της Κλεοπάτρας Πατλάκη
Λίντα Εβαντζελίστα, Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Κλόντια Σίφερ, Κρίστι Τέρλινγκτον, Ζιζέλ είναι αυτές για τις οποίες καθιερώθηκε ο όρος «supermodel». Καλλονές που με όπλο τους την ομορφιά, τις εξωπραγματικές σωματικές αναλογίες και το attitude ντίβας σκαρφάλωσαν στην κορυφή της powerlist του μόντελινγκ επαναπροσδιορίζοντας για δεκαετίες τη σύγχρονη θηλυκότητα. Κοινό τους γνώρισμα; Ξεκίνησαν τη διαδρομή τους από το πρακτορείο Elite, με τον Τζον Καζαμπλάνκας να τις ανακαλύπτει και να χτίζει τον μύθο τους.
Ο Καζαμπλάνκας μαζί με τον Αλεν Κίτλερ δημιούργησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 το πρακτορείο μοντέλων Elite στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, σπάζοντας έτσι το κατεστημένο του πρακτορείου Ford. Οσο το αντίπαλον δέος είχε το roaster των μοντέλων του σαν ταπεινούς στρατιώτες, ο Καζαμπλάνκας λειτούργησε αντίθετα. Εβγαλε τα μοντέλα από την τάξη των πληβείων δημιουργώντας τις σούπερ σταρ με τα χρυσά συμβόλαια ξεκινώντας παράλληλα τον διαγωνισμό Look of the Year και 150 σχολές μόντελινγκ με μότο «Ο Τζον Καζαμπλάνκας σε… θέλει!».
Από τα χρόνια όμως της ξεγνοιασιάς και του ξέφρενου clubbing είχαν αρχίσει να ακούγονται πολλά. Ο Καζαμπλάνκας κατηγορήθηκε για σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικα μοντέλα.
Εξάλλου η σχέση του με την 16χρονη Στέφανι Σέιμουρ ήταν αυτή που διέλυσε τον γάμο του, ενώ αργότερα παντρεύτηκε μια 17χρονη που γνώρισε έναν χρόνο πριν στον διαγωνισμό Look Of the Year. To 2004 μάλιστα, ενώ είχε ήδη παραιτηθεί από το Elite λόγω των σκανδάλων και ήταν απλά σύμβουλος, αναγκάστηκε σε παραίτηση και από τον διαγωνισμό εξαιτίας της μήνυσης ενός μοντέλου που τον κατηγορούσε ότι την είχε εξαναγκάσει να κάνει έκτρωση. Ο ίδιος είχε πει τότε: «Eνα πράγμα για το οποίο μετανιώνω περισσότερο ήταν ότι δημιούργησα τα σούπερ μόντελ. Κι ενώ τις έκανα πάμπλουτες, ποτέ καμία δεν με ευχαρίστησε εκτός από τη Λίντα», χαρακτηρίζοντάς τες «βρωμόπαιδα που περιστοιχίζονται από ηλίθιους και βδέλλες. Τις μισώ όλες». Μάλιστα, είχε αποκαλέσει τη Ζιζέλ «εγωιστικό τέρας», τη Χάιντι Κλουμ «γερμανικό λουκάνικο χωρίς ίχνος ταλέντου» και τη Ναόμι Κάμπελ «φρικτή». Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ικανοποίηση πήρα όταν την απέλυσα».
Ο παράγοντας BBC
Mετά τον Καζαμπλάνκας το πρακτορείο ανέλαβε ο Ζεράλ Μαρί. Στα χρόνια της παντοκρατορίας του υπήρξαν αρκετές καταγγελίες για εκβιασμούς των μοντέλων σε σχέση με τις αμοιβές και τα συμβόλαιά τους, για άσχημες συμπεριφορές και για προτροπή σε καταχρήσεις, μέχρι που άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για βιασμούς. Τρία διάσημα μοντέλα, ανάμεσά τους και η «Αγρια Ορχιδέα» και για ένα διάστημα σύζυγος του Μίκι Ρουρκ, Κάρε Οτις.
Η πιο βαριά σκιά, όμως, πάνω από τη φήμη του Elite έπεσε εξαιτίας ενός αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του BBC για το τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του πιο διάσημου πρακτορείου μοντέλων στον κόσμο.
Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του καναλιού με τίτλο «McIntyre Undercover» οι δημοσιογράφοι Λιζ Μπρίνκγουορθ, που υποδυόταν το μοντέλο, και Ντόναλντ ΜακΙντάιρ, ο οποίος έκανε τον φωτογράφο μόδας, κατάφεραν να καταγράψουν με κρυφές κάμερες τον Ζεράλ Μαρί να σχολιάζει με υπερηφάνεια τις σεξουαλικές επιδόσεις του με ανήλικα κορίτσια. «Χθες βράδυ ήμουν με ένα κορίτσι 12 ετών. Της έδωσα κοκαΐνη και την οδήγησα στο κρεβάτι μου», λέει στην κάμερα ο Μαρί. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ο ίδιος και άλλα δύο στελέχη του πρακτορείου παραιτήθηκαν, για να επανέλθουν στις θέσεις τους λίγες ημέρες αργότερα, ενώ το πρακτορείο μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμηση το ΒBC και τον παρουσιαστή Ντόναλντ ΜακΙντάιρ. Τότε μάλιστα επήλθε ένας συμβιβασμός-συμφωνία ανάμεσα στο ΒΒC και το πρακτορείο, στο πλαίσιο της οποίας απαγορευόταν στην Μπρίνκγουορθ να μιλήσει για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από τον Μαρί όταν τον συνόδευσε σε ένα κλαμπ στο πλαίσιο της έρευνας («πίεσε τα γεννητικά του όργανα στο υπογάστριό μου», είχε δηλώσει το 1998).
Αυτό το σημείο είναι και το βασικό κλειδί ώστε να μην οδηγηθούν σε παραγραφή οι υποθέσεις των γυναικών που κατήγγειλαν τον Μαρί για τον βιασμό τους. Ηδη η Εισαγγελία στο Παρίσι έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του 70χρονου σήμερα Μαρί, ο οποίος πλέον είναι ιδιοκτήτης του πρακτορείου μοντέλων Oui Management. Η έρευνα αφορά «τις κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση και βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο πρόσωπο», σύμφωνα με την Εισαγγελία. Η δικηγόρος της δημοσιογράφου Μπρίνκγουορθ, Αν-Κλερ Λεζέν, δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία του πρακτορείου με το BBC είναι που ενδέχεται να αναιρεί την παραγραφή των αδικημάτων.
Τι καταγγέλλουν οι γυναίκες
Η Αμερικανίδα Τζιλ Ντοντ κατήγγειλε πρώτη ότι βιάστηκε το 1980, όταν ήταν 19 ετών. Η Κάρι Σάτον (γνωστή ως Κάρε Οτις) ακολούθησε, κάνοντας λόγο για αμέτρητους βιασμούς μέσα στο 1986, όταν ή ίδια ήταν μόλις 17 ετών. H Εμπα Κάρλσον από τη Σουηδία κατήγγειλε ότι ο Μαρί της επιτέθηκε όταν εργαζόταν για το πρακτορείο, το 1990. «Σήμερα αυτό το κορίτσι διακηρύσσει τη νίκη του», έγραψε σε μια ανάρτηση στο Instagram πριν από λίγες ημέρες, μόλις έγινε γνωστή η προκαταρκτική έρευνα εις βάρος του Μαρί.
Η Κάρε Οτις, 51 ετών πλέον και μητέρα δύο κοριτσιών στην εφηβεία, έχει αποκαλύψει ότι ο Μαρί τη βίασε όταν ζούσε στο Παρίσι, κάνοντας τα πρώτα της βήματα στο μόντελινγκ. Ηταν μάλιστα αρραβωνιασμένος με τη Λίντα Εβαντζελίστα. Στο Instagram έγραψε πριν από λίγες ημέρες ότι όλο αυτό το διάστημα βρέθηκε με πολλά μοντέλα που γνώριζε «ώστε να βγει στο φως η αλήθεια και να επιβληθεί δικαιοσύνη. Χρειάστηκε κουράγιο και αρκετή συμπαράσταση. Αληθινή υποστήριξη από μια ομάδα αγγέλων», κατέληξε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για τις αδελφές της που στάθηκαν στο πλευρό της ως πολεμίστριες. Η Οτις είπε στους «Times» ότι αρνείται να παραμείνει σιωπηλή για «απαράδεκτες πράξεις που διέπραξαν άνδρες με εξουσία πιστεύοντας ότι θα μείνουν για πάντα ατιμώρητοι. Ολη αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει πολλά δάκρυα, σκέψη αλλά και θεραπεία», ανέφερε. Πέρα από τις επίσημες καταγγελίες, αξίζει να θυμηθούμε και την Κάρεν Μούλντερ, το διάσημο μοντέλο που ξεκίνησε την καριέρα του από τον διαγωνισμό «Look of the Year» της Elite Model Management.
Το 2001 η Μούλντερ αποκάλυψε στο κανάλι FRANCE 2 ότι προσπάθησαν να τη βιάσουν στο παρελθόν τόσο ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό όσο και ο Μαρί. Τότε ο πατέρας της είπε ότι για τις δηλώσεις της έφταιγε ο εθισμός της στην κοκαΐνη. Λίγες μέρες αργότερα, η Μούλντερ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της σε εβδομαδιαίο περιοδικό. Οι δικοί της την έκλεισαν σε ψυχιατρική κλινική και καιρό αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τα έξοδα νοσηλείας κάλυπτε ο Μαρί. Μετά από την προκαταρκτική έρευνα που διετάχθη, ο Μαρί μίλησε στους «Sunday Times» για να διαψεύσει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες εις βάρος του. Η δημοσιογράφος Λιζ Μπρίνκγουορθ με τη σειρά της τόνισε ότι ο κόσμος της μόδας πρέπει να ζήσει τη δική του φάση #metoo, κάτι που έχει καθυστερήσει ήδη πολύ.
Λαμπερές ζωές, σαθρές προσωπικότητες. Ο κόσμος της λάμψης κρύβει πολλές σκιές και όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Μάικλ Γκρος στο βιβλίο του «Model: The Ugly Business of Beautiful Women», «τα μοντέλα καταλαμβάνουν θέσεις σε δύο ξεχωριστά αεροπλάνα που βρίσκονται σε παράλληλη πτήση: Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα σούπερ μόντελ της κατηγορίας Ναόμι και Κρίστι, που κολυμπούν σε καθάρια νερά. Στα πίσω καθίσματα, οι αρχάριες μαζί με εκείνες που δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν στην κορυφή, που κολυμπάνε σε θολά, λασπωμένα νερά»