Οικουμενική η αντίληψη του «Β-οίκου της ζωής μας»

Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά. Το παλαιό αυτό οικολογικό σύνθημα, το οποίο έχει εμπνεύσει ήδη γενιές ανθρώπων, συμπυκνώνει σε μία μόνο φράση πολλές κρίσιμες αλήθειες:

● Ότι η κλιματική κρίση είναι παγκόσμια.

● Ότι οι άνθρωποι, επομένως, οφείλουν να σκέπτονται πέρα από τον στενό τοπικό ορίζοντα, με οικουμενική ματιά και αντίληψη.

● Ότι ένα οικουμενικό πρόβλημα απαιτεί τη συνδρομή όλων, όπου και αν βρίσκονται, όποιος και αν είναι ο ρόλος τους στην κοινωνία και στην οικονομία.

Με αυτή την οικουμενική οπτική, η εταιρεία Βίκος εδώ και χρόνια, διαπιστώνοντας όχι μόνο την παγκοσμιότητα των μεγάλων προβλημάτων, αλλά και την ανάγκη για πολύμορφες και πολυεπίπεδες δράσεις, έχει αναλάβει μια ευρύτατη γκάμα πρωτοβουλιών και δράσεων περιβαλλοντικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει κάνει ένα ακόμη βήμα αναβάθμισης αυτών των ενεργειών της, αναλαμβάνοντας μια νέα σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, οι οποίες εστιάζουν στο τρίπτυχο προστασία του φυσικού περιβάλλοντος – πολιτισμός – εθελοντισμός, οι οποίες αποτυπώνονται στη φράση «Ο Β-οίκος της ζωής μας».

Ο στόχος τους είναι να αναδείξουν περαιτέρω, τόσο στο συμβολικό και το επικοινωνιακό πεδίο, όσο και εμπράκτως, πόσο επείγουσες προτεραιότητες αποτελούν η προστασία της φύσης, η πολιτιστική ανύψωση της χώρας και της κοινωνίας, η καλλιέργεια του πνεύματος και του εθελοντισμού.

Εκτός από οικουμενικές αξίες, οι τρεις αυτοί τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και προσφοράς είναι και αλληλένδετοι, αφού ο συνδυασμός τους αποτελεί μια στερεή βάση καλλιέργειας και ανάπτυξης μιας κουλτούρας δημιουργικής συνύπαρξης και συνεργασίας για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, αλλά και όλων των κρίσεων που κατά καιρούς απασχολούν την ανθρωπότητα.

Η τρέχουσα περιπέτεια που προκλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό υπενθύμισε, πιο εμφατικά από κάθε άλλη προσφάτως, αυτή την αδήριτη ανάγκη.

Η έναρξη αυτού του νέου κύκλου πρωτοβουλιών της Βίκος έγινε την Πέμπτη 22 Απριλίου, Ημέρα της Γης, όταν, σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό οργανισμό we4all, προχώρησε στη φύτευση 1.000 κυπαρισσιών σε σημείο της Αναβύσσου, ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση του πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιές.

Η δενδροφύτευση, άλλωστε, είναι μια εξαιρετικά θετική και άκρως αποτελεσματική περιβαλλοντική δράση, καθώς ένα μόνο δέντρο μπορεί να απορροφήσει 22kg CO2 ανά έτος και να δημιουργήσει 117kg καθαρού οξυγόνου. Η επιλογή του κυπαρισσιού δεν έγινε καθόλου τυχαία, αφού είναι ένα δύσφλεκτο δέντρο και έχει την ικανότητα να παρεμποδίζει την ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών και να αυξάνει τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μια εξαιρετικά κατατοπιστική σύνοψη του πνεύματος που ώθησε τη Βίκος στην ανάληψη της νέας σειράς πρωτοβουλιών «Ο Β-οίκος της ζωής μας» έδωσε, την ημέρα της δενδροφύτευσης, ο κ. Κωνσταντίνος Σεπετάς, Sales & Marketing Director της εταιρείας, ο οποίος δήλωσε ότι:

«Η σημερινή δενδροφύτευση είναι η πρώτη από μια νέα σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που αναλαμβάνουμε με κεντρικό μήνυμα “Ο Β-οίκος της ζωής μας”. Πιστεύουμε ότι, στην εποχή της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, η επιχειρηματική ανάπτυξη είναι αλληλένδετη με την κοινωνική ευημερία. Γι’ αυτό θέλουμε, με δράσεις που θα αγκαλιάζουν το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό, αναδεικνύοντας – πάντα – την αξία του εθελοντισμού, να δώσουμε ένα μήνυμα. Ότι αυτός ο πλανήτης είναι το κοινό μας σπίτι και η προστασία και η ευημερία του είναι καθήκον όλων μας. Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα και η κοινωνία μπορούν -από κοινού- να συμβάλλουν στη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και η σύμπραξη με την we4all κάνει πράξη την αυτοδέσμευσή μας αυτή».

Το επόμενο διάστημα, καθώς τα βήματα προς την απελευθέρωση δραστηριοτήτων και άρσης των περιορισμών, που επέβαλε η πανδημία της Covid-19, θα είναι όλο και πιο γοργά, όλο και πιο σταθερά, θα δούμε να αναπτύσσεται το σύνολο των πρωτοβουλιών που εντάσσονται στο «Β-οίκο της ζωής μας», των οποίων η επιτυχία θα ενισχύσει περαιτέρω την πηγαία διάθεση των εμπνευστών τους για ακόμη περισσότερες ανάλογες δράσεις.