Σπιτικά σνακ γεμάτα αγάπη

Πόση φροντίδα και αγάπη κρύβει μέσα του το σπιτικό φαγητό? Ακόμη και το πιο απλό γεύμα, εκείνο που μας φτιάχνει η μαμά ή που το έχουμε συνδέσει με την παιδική μας ηλικία έχει τη «μαγική» ικανότητα να  μάς φέρνει όλους κοντά, ώστε να απολαμβάνουμε μαζί τη θαλπωρή γύρω από το οικογενειακό τραπέζι ή το τραπέζι με φίλους. Οι γεύσεις, η μυρωδιά του σπιτικού φαγητού ή γλυκού πυροδοτεί συναίσθημα και τελικά αυτό είναι που μένει σε όσους το έχουμε ζήσει. Ένα σπίτι να μοσχοβολά και να γεμίζει χαρούμενες φωνές, μικροί και μεγάλοι να συμμετέχουν σε μια «γιορτή», αποτυπώνοντας τα πιο γλυκά τους συναισθήματα σε συνταγές που θα θυμούνται για μια ζωή.

Και για όσους δεν έχουν γευτεί αυτή την εμπειρία υπάρχει πάντα μια καλή ευκαιρία να τη δοκιμάσουν στο σπίτι τους. Είναι υπέροχο να μαγειρεύεις μαζί και για όσους αγαπάς.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά το να ετοιμάζουν το γλυκό της εβδομάδας μαζί με τη μαμά είναι το καλύτερό τους. Γεμίζει το χρόνο τους ευχάριστα και δημιουργικά. Κέικ ή μπισκότα?  Ποιος δεν λαχταρά ένα κέικ σοκολάτας ή μπισκότα που θα φτιάξουν το μείγμα, θα τα πλάσουν στο επιθυμητό σχήμα και φυσικά θα ψήσουν για να τα απολαύσουν μετά σκέτα ή με το γάλα τους. Δοκιμάστε να προσθέσετε και αμυγδαλόψιχα και θα έχετε τα πιο υγιεινά αμυγδαλωτά μπισκότα που έχετε δοκιμάσει. Κι αν θέλετε κάτι πιο υγιεινό, πρακτικό και χορταστικό ακόμα και για το σχολικό κολατσιό, δοκιμάστε μοναδικές Μπάρες με βρώμη, ξηρούς καρπούς, μέλι και σουσάμι! Ούτε παιδί ούτε μεγάλος μπορεί να τους αντισταθεί!

Δείτε τις συνταγές :

 

Κέικ σοκολάτα με γλάσο σοκολάτας

Ένα λαχταριστό, υπερ-σοκολατένιο κέικ με ΒΙΤΑΜ, που θα ενθουσιάσει με τη γεύση του όλη την οικογένεια.

Υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα

120γρ. ΒΙΤΑΜ μαλακωμένο
50γρ. κακάο
30ml ηλιέλαιο
400γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 αβγά μέτρια
170ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κουτ. γλυκού αλάτι
20γρ. ΒΙΤΑΜ για τη φόρμα

Για το γλάσο σοκολάτας

180γρ. σοκολάτα (60% κακάο), ψιλοκομμένη
80γρ. ΒΙΤΑΜ
1 κουτ. σούπας μέλι
καρύδια χοντροσπασμένα για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά λιώνετε το ΒΙΤΑΜ. Ρίχνετε το κακάο και το ηλιέλαιο και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν.
Χτυπάτε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μίγμα.

Ενσωματώνετε την κρέμα γάλακτος, μετά ρίχνετε το αλεύρι και το αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος, προσθέτετε το μίγμα του κακάο και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν.

Αλείφετε με ΒΙΤΑΜ μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενο πάτο ή με τρύπα στη μέση. Πασπαλίζετε με λίγο κακάο, τινάζοντας να φύγει το περιττό.

Αδειάζετε το μίγμα και ψήνετε το κέικ για περίπου 40-45 λεπτά. Το ξεφουρνίζετε και το ξεφορμάρετε σε σχάρα να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζετε το γλάσο: Λιώνετε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά την κουβερτούρα, το ΒΙΤΑΜ και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μόλις κρυώσει ελαφρά περιχύνετε το κρύο κέικ, απλώνοντάς το αν χρειαστεί με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Πασπαλίζετε με καρύδια και σερβίρετε.

Αμυγδαλωτά   μπισκότα

Αυτά τα μυρωδάτα, τραγανά μπισκοτάκια, που φτιάχνετε με ΒΙΤΑΜ, είναι ιδανικός συνοδός για τον καφέ και το τσάι σας.

Υλικά για περίπου 50 τμχ.

250γρ. ΒΙΤΑΜ
250γρ. ζάχαρη
1 αβγό ολόκληρο + 1 ασπράδι (για το άλειμμα)
2 καψουλάκια βανιλίνης
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ανακατεμένο με ¼ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
90γρ. αμυγδαλόψιχα, χοντροκομμένη
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ολόκληρα για το ψήσιμο
¼ κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία

Ρίχνετε σε μπολ το ΒΙΤΑΜ με τη ζάχαρη και χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.

Προσθέτετε το ολόκληρο αβγό, μετά τη βανίλια, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού όπου μέσα έχετε διαλύσει τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύετε με μία μαρίζ.

Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη χοντροκομμένη αμυγδαλόψιχα και το ρίχνετε στο μίγμα που ετοιμάσατε. Ανακατεύετε αρχικά με μία μαρίζ να απορροφηθεί το μίγμα και στη συνέχεια ζυμώνετε με τα χέρια, μέχρι να πάρετε μια ζύμη που δεν θα κολλά στα δάχτυλα (αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο αλεύρι επιπλέον), αλλά προσοχή να μην είναι σκληρή η ζύμη. Αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά.

Πλάθετε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα ακουμπάτε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βάζετε στη μέση καθενός από ένα αμύγδαλο, πιέζοντας ελαφρά να πλατύνουν και τα αλείφετε με το ασπράδι αβγού.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα η επιφάνεια και να ροδοκοκκινίσει η βάση των μπισκότων.

Μπάρες με βρώμη, ξηρούς καρπούς, μέλι & σουσάμι

Υγιεινές και χορταστικές μπάρες βρώμης με ΒΙΤΑΜ, που μπορείτε να απολαύσετε ως σνακ στο γραφείο, το σχολείο και μετά το γυμναστήριο.

Υλικά

400γρ. βρώμη
50γρ. καρύδια, κομμένα
50γρ. κολοκυθόσπορους
50γρ. κάσιους, κομμένα
50γρ. σουσάμι
½ κουτ. γλυκού κανέλα
200γρ. ΒΙΤΑΜ
100γρ. μέλι
130γρ. ζάχαρη μαύρη

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη βρώμη με τα καρύδια, τους κολοκυθόσπορους, τα κάσιους, το σουσάμι και την κανέλα.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά λιώνετε το ΒΙΤΑΜ με το μέλι και τη ζάχαρη. Εκτός φωτιάς ανακατεύετε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Απλώνετε το μίγμα σε ένα τετράγωνο ταψί 20 εκ. ή ορθογώνιο και πατάτε την επιφάνεια να ισιώσει. Αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.

Κόβετε σε μακρόστενες μπάρες και διατηρείτε στο ψυγείο σε ένα μπολ τοποθετώντας ανάμεσά τους ένα κομματάκι λαδόκολλα.