Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Ταξιδεύετε συχνά; Σας… «στοχεύουν»

Της Νάντιας Μιχαλοπούλου

Οκτώ βήματα ασφαλείας λίγο πριν το check-in

Δεν είναι μόνο το εξαντλητικό πρόγραμμα που προκαλεί «χτυποκάρδια» σε όσους ταξιδεύουν συχνά για δουλειά και αναγκάζονται να περνούν μερόνυχτα σε αεροδρόμια και ξενοδοχεία. Οι business travelers, όπως και καθένας που αγαπά να ταξιδεύει στους τόπους της Γης, έχουν ακόμα έναν «πονοκέφαλο» να αντιμετωπίσουν κάθε φορά που ετοιμάζονται να κάνουν chek-in.

Οι «ποντικοί» του κυβερνοχώρου, όπως συχνά αποκαλούνται οι χάκερς, «χορεύουν» ακατάπαυστα στις χαραμάδες που ανοίγουν για να τρυπώσουν στα συστήματα του αχανούς διαδικτύου και τα οποία οι business travelers έχουν ανάγκη για να εργαστούν. «Ειδικά οι επαγγελματίες ταξιδιώτες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς μεταφέρουν ευαίσθητα δεδομένα, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά και μάλιστα μέσω διαφόρων συσκευών, -smartphone, φορητοί υπολογιστές, tablet- που παραβιάζονται εύκολα από τους κυβερνοεγκληματίες και πέφτουν θύματα ομηρείας» λένε οι αρμόδιοι της κυβερνοασφάλειας.

Ωστόσο ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο σε όσους αλλάζουν τα αεροπλάνα το ένα μετά το άλλο για επαγγελματικούς λόγους. Οι χάκερς στοχεύουν και στους «απλούς» ταξιδιώτες, αξιοποιώντας τον εθισμό τους στο Διαδίκτυο, είτε για να μολύνουν και να μπλοκάρουν τα αποθηκευμένα δεδομένα τους ζητώντας χρηματικό αντίτιμο για να τα αποδεσμεύσουν, είτε για να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες.

Από τη θέση του ειδικού σε θέματα κυβερνοασφάλειας, η Bitdefender προτείνει οκτώ βήματα που κάνουν πιο δύσκολη την όποια απόπειρα παραβίασης της ψηφιακής μας ζωής:

1. Κλειδώστε τις Συσκευές σας

Τα περισσότερα smartphones, φορητοί υπολογιστές και τάμπλετ είναι εξοπλισμένα με ρυθμίσεις ασφαλείας που δίνουν τη δυνατότητα να κλειδωθεί η συσκευή, χρησιμοποιώντας αριθμό PIN ή δακτυλικό αποτύπωμα. Κάντε το σε κάθε διαθέσιμη συσκευή. Όταν ταξιδεύετε, αλλάξτε τους αριθμούς PIN που χρησιμοποιείτε καθημερινά, με νέους. Σε περίπτωση που οποιαδήποτε από τις συσκευές σας χαθεί, αυτή θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας σε ενδεχόμενη παραβίαση ασφαλείας.

2. Προσοχή στα Δημόσια Wi-Fi

Οι νόμοι και οι κανονισμοί που διέπουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η παροχή δωρεάν πρόσβασης σε Wi-Fi μπορεί να είναι ελκυστική από άποψη κόστους, αλλά ιδιαίτερα ευάλωτη σε θέματα ασφάλειας. Αποφύγετε τη σύνδεση σε μη κρυπτογραφημένα δίκτυα Wi-Fi. Ρωτήστε το ξενοδοχείο σας σχετικά με το πρωτόκολλο ασφαλείας πριν από τη σύνδεση στο Web. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση στα Internet Cafe και στα δωρεάν Wi-Fi hotspots, αν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε. Αποφύγετε την πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς ή σε ευαίσθητα δεδομένα, όσο είστε συνδεδεμένοι σε αυτά τα δίκτυα.

3. Απενεργοποιήστε το Auto-Connect

Τα περισσότερα τηλέφωνα έχουν μια ρύθμιση που επιτρέπει στην συσκευή να συνδέεται αυτόματα σε δίκτυα Wi-Fi καθώς αλλάζετε μέσα στην ημέρα τοποθεσίες ή γραφεία. Αν αυτό το χαρακτηριστικό σας εξυπηρετεί στο σπίτι ή το γραφείο, στο εξωτερικό θα πρέπει να απενεργοποιείται. Προτού φύγετε για το ταξίδι σας, αλλάξετε αυτή τη ρύθμιση έτσι ώστε το smartphone και laptop σας να συνδέονται χειροκίνητα κάθε φορά που θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Web.

4. Περιορίστε το Location Sharing

Μια από τις αγαπημένες συνήθεις των ταξιδιωτών είναι να ενημερώνουν τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο βρίσκονται σε μια νέα τοποθεσία. Ωστόσο, η εμμονή με την κοινοποίηση τοποθεσίας στα social media αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια στο σπίτι του χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο ενάς εγκληματίας μπορεί εύκολα να γνωρίζει πότε δεν είστε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας ή στο σπίτι σας και να εισβάλει σε αυτά. Περιορίστε τις προσωπικές πληροφορίες που δημοσιεύετε στο διαδίκτυο για να μειώσετε τα πλεονεκτήματα των εισβολέων.

5. Εγκαταστήστε μια εφαρμογή Anti-virus

Πρόκειται για έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διασφαλίσετε τα προσωπικά σας στοιχεία καθώς και τα κρίσιμα εταιρικά δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα στις φορητές συσκευές σας, ενώ ταξιδεύετε. Εκτός από τη χρήση μιας αξιόπιστης λύσης ασφάλειας, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τις εφαρμογές που ήδη χρησιμοποιείτε με τις νέες εκδόσεις τους.

6. Ενημερώστε το Λειτουργικό Σύστημα

Εξίσου σημαντικό είναι να ενημερώνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και το λειτουργικό σύστημα των συσκευών σας, όπως και τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε για οικονομικές συναλλαγές ή web banking.

7. Ανανεώστε τους Κωδικούς σας

Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε, αλλάξτε όλους τους κωδικούς ασφαλείας που χρησιμοποιείτε τακτικά. Αν χρειαστεί να δημιουργήσετε κωδικό PIN για μια θυρίδα ή χρηματοκιβώτιο σε δωμάτιο ξενοδοχείου, επιλέξτε έναν συνδυασμό αριθμό που δεν χρησιμοποιείται για καμία άλλη χρήση. Με την επιστροφή σας στο σπίτι, αλλάξτε και πάλι όλους τα passwords.

8. Απενεργοποιήστε τη σύνδεση Bluetooth

Ακριβώς όπως η αυτόματη σύνδεση του τηλεφώνου σας σε Wi-Fi , έτσι και η αυτόματη σύνδεση με Bluetooth ενδέχεται να παρουσιάσει προβλήματα. Σήματα Bluetooth μπορούν να ληφθούν από οπουδήποτε. Αν το Bluetooth παραμένει ανοικτό, κάποιος τρίτος μπορεί να συνδεθεί με το τηλέφωνό σας και να παρέμβει στη συσκευή σας. Κρατήστε το Bluetooth απενεργοποιημένο, το περισσότερο δυνατόν.
Παράλληλα, οι ερευνητές της Bitdefender, τονίζουν τη σημασία της ενημέρωσης των νόμων και κανονισμών που διέπουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε κάθε χώρα που σκοπεύουμε να επισκεφθούμε.