Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Πώς θα κάνεις το διαμέρισμά σου να μοιάζει με… «παράδεισο» στην πόλη

Ανεξάρτητα από το στιλ, την οικονομική σου δυνατότητα και τον αριθμό δωματίων που διαθέτει το σπίτι που κατοικείς

Πού θα προτιμούσες να ζεις; Σε ένα διαμέρισμα που μοιάζει με… «παράδεισο» στην πόλη σε παλ τόνους και με όμορφους, γαλήνιους, χώρους ή σε ένα μέρος που διαθέτει πολλά δωμάτια και έξυπνες λύσεις; Θα διακοσμούσες το σπίτι σου με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά; Μια κατοικία απόλυτα οργανωμένη που αναδεικνύει τον χαρακτήρα και τα αγαπημένα αντικείμενα των οικούντων του, είναι εκείνη που ονειρεύεσαι;

Οι μελετητές της ΙΚΕΑ βασίστηκαν στην παγκόσμια έρευνα «Life at Home» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την εταιρεία, εξετάζοντας τι προσδίδει χαρά και τι δυσκολεύει την καθημερινότητα των ανθρώπων, και με βάση τα ευρήματα της, δημιούργησαν το νέο τους κατάλογο με κατόψεις, προϊόντα και δείγματα διακόσμησης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κόσμου. Άλλωστε όπως εξηγούν οι Σουηδοί ειδήμονες «στόχος μας είναι να αναδείξουμε πώς ο σωστός σχεδιασμός ξεχωριστών δωματίων βοηθά στη δημιουργία ενός σπιτιού που υποστηρίζει την προσωπικότητα, το στιλ και την καθημερινότητα του καθένα», ειδικά όταν αυτό τοποθετείται σε μια πυκνοδομημένη περιοχή. Άλλωστε όπως δείχνουν οι τάσεις, οι πόλεις μεγαλώνουν με εκρηκτικούς ρυθμούς, σε βαθμό που μιλάμε για μεγαλοπόλεις εκατομμυρίων. Εύλογα, λοιπόν, αναδύεται το ερώτημα: Ποια είναι η ταυτότητά μας στις αστικές εκτάσεις;

 

«Φέτος, θέλαμε να γιορτάσουμε το πόσο διαφορετικά ζούμε όλοι μας. Για να το πετύχουμε αυτό, δημιουργήσαμε επτά σπίτια, το καθένα με τη δική του ιστορία. Είτε είναι ένα σπίτι 16 τετραγωνικών μέτρων, είτε μία μεγάλη μονοκατοικία, δίνουμε λύσεις για μία καλύτερη καθημερινή ζωή. Τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε». Με αυτά τα λόγια «καλωσορίζει» η εταιρεία  τους καταναλωτές στο νέο της κατάλογο, στο εξώφυλλο του οποίου απεικονίζεται για πρώτη φορά σύνθεση σαλονιού και υπνοδωματίου, ενώ στο εσωτερικό του παρουσιάζονται πάνω από 1.000 προϊόντα σε μειωμένες τιμές.

Σχεδιάζοντας μια καλύτερη ζωή στο σπίτι

Για την κατηγορία των ανθρώπων με έντονη επαγγελματική ζωή, από την οποία όμως θέλουν να αποσυνδέονται όταν βρίσκονται στο σπίτι τους, οι ειδικοί της ΙΚΕΑ υποστηρίζουν ότι η χαλάρωση επέρχεται σε ένα χώρο με απαλές αποχρώσεις, ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία, πολλά υφάσματα και έναν άνετο καναπέ. «Οι αισθήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση. Όταν επιλέγουμε έπιπλα, συχνά δίνουμε έμφαση στο χρώμα και στο σχήμα. Η υφή και η ποιότητα φωτός όμως είναι εξίσου σημαντικά για τη δημιουργία ενός χώρου που πραγματικά απολαμβάνουμε. Αυτό επιτυγχάνεται επιλέγοντας μαλακά ριχτάρια και μαξιλάρια, αραχνοΰφαντες κουρτίνες που φιλτράρουν το φως και φωτιστικά που διαχέουν ζεστό φως, όπως το φωτιστικό δαπέδου SJÖPENNA» σημειώνουν. Για όσους δε αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ύπνο τους, οι ίδιοι προτείνουν τη χρήση κουρτινών συσκότισης οι οποίες, υποστηρίζουν, ότι δημιουργούν ένα γαλήνιο περιβάλλον και προδιαθέτουν για έναν ήρεμο και χωρίς «παρεμβολές» ύπνο.

Για τους αγχώδεις που κρύβουν όλα τα αντικείμενά τους με σκοπό να δημιουργήσουν έναν όμορφο τακτοποιημένο χώρο, η θέση τους είναι σαφής: «Αυτά που επιλέγετε να αναδείξετε είναι εξίσου σημαντικά με αυτά που αποθηκεύετε. Για παράδειγμα οι λύσεις ανοιχτής αποθήκευσης είναι ιδανικές για πετσέτες, αρωματικά κεριά και τα αγαπημένα σας καλλυντικά. Ένα φυτό στο κατάλληλο σημείο δίνει ζωή στο χώρο».

Σε ένα «γεμάτο» σπίτι

Όταν συγκατοικούν πολλοί άνθρωποι μαζί,  είναι επόμενο να υπάρχουν στο σπίτι πολλά αντικείμενα. Η μεγαλύτερη διαμάχη σε μια οικογένεια ξεκινά τη στιγμή που ο καθένας διεκδικεί το «δικό» του, ενώ οι περισσότεροι διαπληκτισμοί προκαλούνται από την παραβίαση του προσωπικού χώρου, σύμφωνα με την έρευνα «Life at Home». Το 42% αναφέρει ότι δυσκολεύεται να ζητήσει τη δική του γωνιά, με αποτέλεσμα να ξεκινούν οι διαφωνίες. Μελετώντας αυτά τα στοιχεία και προσπαθώντας να βρουν λύσεις για μια πιο άνετη καθημερινότητα σε σπίτι που κατοικεί μια οικογένεια, οι ειδικοί της ΙΚΕΑ εξηγούν ότι ένας τεράστιος καναπές (όπως ο ΚΙVIΚ) του οποίου οι μονάδες καθίσματος μπορούν να διαχωριστούν, δημιουργώντας διαφορετικές γωνίες, έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει «κατευναστικά» στη διάθεση των συγκατοίκων. Τον ίδιο ρόλο μπορούν να παίξουν και τραπέζια (τύπου ζιγκόν GRANBODA) που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και να χρησιμοποιηθούν είτε για εργασία, είτε για φαγητό, είτε για παιχνίδι από το κάθε μέλος της οικογένειας. Ωστόσο, όταν το παιδικό δωμάτιο μοιράζεται στα δύο, οι Σουηδοί συμβουλεύουν: «τοποθετήστε δύο κρεβάτια-σοφίτες στους αντικριστούς τοίχους για να δημιουργήσετε προσωπικό χώρο για το κάθε παιδί. Στο κέντρο του δωματίου φτιάξτε μία ανοιχτή, κοινή περιοχή. Με το παιδικό τραπέζι και τις καρέκλες FLISAT καθώς και ένα μαλακό χαλί με ζωηρά σχέδια, τα παιδιά σας θα απολαμβάνουν ατελείωτες ώρες δημιουργικού παιχνιδιού».

Έξι άνθρωποι, μόνο ένα μπάνιο; «Ευέλικτες λύσεις που συναρμολογούνται εύκολα, όπως οι ραφιέρες και τα ράφια τοίχου DYNAN, δίνουν στο κάθε μέλος της οικογένειας τον αποθηκευτικό χώρο που χρειάζεται. Χωρίς καμία ανακαίνιση και καμία ταλαιπωρία».

Όσο για τον χώρο του διαδρόμου, ένα παραφορτωμένο σημείο σε πολλά σπίτια, οι ειδικοί στα έπιπλα σπιτιού σημειώνουν: «Κάντε τα πρωινά σας πιο εύκολα με τα λειτουργικά ντουλάπια HÄLLAN, ένα για κάθε μέλος της οικογένειας».

Πόσο ανοιχτοί είμαστε σε… αλλαγές;

Όταν περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι, τα αντικείμενα που δίνουν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε κοντά στη φύση, λειτουργούν αγχολυτικά στη διάθεσή μας. Αυτό προκύπτει από την έρευνα «Life at Home» και αυτό το στοιχείο αξιοποίησαν οι Σουηδοί σχεδιαστές για να κατασκευάσουν προϊόντα που δίνουν την εντύπωση ότι η τοποθετημένη σε μια αστική περιοχή κατοικία, βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση. Τα φυτά, για παράδειγμα, και η φροντίδα που αυτά χρειάζονται διαμορφώνουν μια σχετική ατμόσφαιρα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τους «δεσμούς» μας με το σπίτι. Επιπλέον, αντικείμενα από φυσικό ξύλο και ρατάν, όπως το καλάθι SNIDAD και η νέα ανθοστήλη KANELSTÅNG, τα υφάσματα, τα γυάλινα δοχεία και τα είδη κεραμικής σε ρουστίκ ύφος, αντιπροσωπεύουν έναν πιο… «φυσικό» τρόπο ζωής στο σπίτι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ακόμη ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να φτιάξουν ένα ολοκληρωμένο σπίτι, χωρίς να υπολογίζουν ότι οι ανάγκες και οι φιλοδοξίες τους αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου. «Η πραγματική άνεση και ζεστασιά επιτυγχάνεται όταν το σπίτι αντιπροσωπεύει τις ανάγκες του παρόντος και όχι παλαιότερες ή ανάγκες που δεν θα προκύψουν ποτέ» λένε οι Σουηδοί, προτρέποντάς μας να είμαστε «ανοιχτοί» σε αλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού.

Σύμφωνα με την ΙΚΕΑ, ο πιο ευέλικτος χώρος θα πρέπει να είναι το καθιστικό, ο οποίος συνήθως είναι και ο μεγαλύτερος χώρος του σπιτιού. «Τα πάνελ φωτισμού LED FLOALT δίνουν την αίσθηση ότι ο χώρος διαθέτει πλούσιο φυσικό φως, ενώ οι καναπέδες-κρεβάτια FLOTTEBO είναι ιδανικοί για όλες τις ώρες της ημέρας, καθώς τα μαξιλάρια πλάτης μετακινούνται εύκολα, ανάλογα με τις ανάγκες των ατόμων. Με τα άνετα πουφ DIHULT θα έχετε πάντα ένα επιπλέον κάθισμα εκεί που το θέλετε, μπορείτε εύκολα να το κρεμάσετε όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Το βοηθητικό τραπεζάκι BURVIK διαθέτει χερούλι για να μεταφέρεται εύκολα, ανάλογα με την περίσταση».

Εκεί που τα… πολλά αντικείμενα δείχνουν λίγα

Τα προσωπικά αντικείμενα αφηγούνται τη μοναδική ιστορία των ανθρώπων που κατοικούν μέσα σε ένα σπίτι. Τους κρατούν συνδεδεμένους με το παρελθόν τους, «ξυπνούν» αναμνήσεις και διεγείρουν τις αισθήσεις. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να τα αποχωριστεί κανείς. Η λύση για να μην στοιβάζονται σε γωνιές του προσωπικού μας χώρου, είναι -κατά τους Σουηδούς- οι έξυπνοι τρόποι αποθήκευσης, η οργάνωση και κυρίως η «έξυπνη» παρουσίασή τους. «Δεν χρειάζεται να επιλέξετε ανάμεσα σε ανοιχτή και κλειστή αποθήκευση. Συνδυάστε και τις δύο λύσεις στην κουζίνα σας, αναδεικνύοντας τα πιο όμορφα αντικείμενα όπως μπουκάλια και βιβλία και κρύβοντας άλλα, όπως δημητριακά ή καθαριστικά» υποστηρίζουν από την ΙΚΕΑ και παρουσιάζουν τη σύνθεση VADHOLMA για την κουζίνα.

«Αντιμετωπίστε τα ράφια σαν τρεις ευκαιρίες σε μία. Αρχικά, μπορείτε να τοποθετήσετε και να αναδείξετε τα αγαπημένα σας βιβλία στα πάνω ράφια. Στα χαμηλότερα ράφια μπορείτε να βάλετε κουτιά αποθήκευσης με φωτογραφίες, αφίσες και άλλα αναμνηστικά. Μην ξεχνάτε την επιφάνεια πάνω από τα ράφια, ιδανική για μεγάλα, ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία, τα οποία θα επισκίαζαν άλλες επιφάνειες» προσθέτουν. Ένα ντουλάπι βιτρίνα μπορεί να αναδείξει με κομψό τρόπο οποιοδήποτε αντικείμενό σας. Αν για παράδειγμα η συλλογή από τσάντες είναι το πάθος σας, τότε μπορείτε να φτιάξετε μία ξεχωριστή παρουσίαση με το ντουλάπι βιτρίνα FABRIKÖR. Όταν έχετε πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα, είναι προτιμότερο να επιλέγετε έπιπλα που είναι διακριτικά και δεν θα τα επισκιάσουν. Η καρέκλα TOBIAS σε διάφανο χρώμα έχει κομψό σχεδιασμό και ταιριάζει παντού. Γιατί να κρύψετε όλα τα όμορφα ρούχα σας σε μία κλειστή ντουλάπα, όταν μπορείτε να τα αναδείξετε; Επιλέξτε τη λύση ανοιχτής αποθήκευσης HEMNES».

Δείτε έτοιμες λύσεις διακόσμησης και παρουσιάσεις που μπορείτε να «μεταφέρετε» απευθείας στο σπίτι σας, εδώ.

Ιnfo:

Η 28η Ιουλίου του 1943 ήταν η ημέρα που ιδρύθηκε η ΙΚΕΑ. 75 χρόνια μετά το σουηδικό brand αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης επίπλων και οικιακού εξοπλισμού στον κόσμο, προσφέροντας προϊόντα σε πάνω από 400 καταστήματα και σχεδόν 50 χώρες.