Οι εμπειρίες που μένουν είναι αυτές που απολαμβάνουμε με όλες ή με τις περισσότερες από τις αισθήσεις μας. Απέναντι σε ένα δυνατό ερέθισμα η όραση, η αφή, η ακοή, η όσφρηση και η γεύση οξύνονται και συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Και όσο περισσότερες αισθήσεις χρησιμοποιούνται τόσο πιο ολοκληρωμένη καθίσταται η εμπειρία.
Η εμπειρία της μοντέρνας Τέχνης
Όραση – Αφή
«Cakes», Ζωγραφικός πίνακας του Wayne Thiebaud (1963)
Στο διάσημο και εμβληματικό αυτό έργο για την ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του ’60, ο Thiebaud χρησιμοποιεί έξυπνα μια παχιά εφαρμογή χρώματος που μιμείται την εμφάνιση και την υφή των επιδορπίων, χρησιμοποιώντας την τεχνική της «μεταφοράς αντικειμένων». Η ισορροπημένη και συμμετρική διάταξη των γλυκών μοιάζει με τη βιτρίνα ενός ζαχαροπλαστείου και καλεί τον θεατή να καταναλώσει οπτικά τα γλυκίσματα, συμμετέχοντας με την όραση, αλλά και διακριτικά με την αφή.
Η εμπειρία της υψηλής Ωρολογοποιίας
Όραση – Αφή – Ακοή
Vintage ρολόι τσέπης
Πολύ πριν τα ρολόγια χειρός, ο χρόνος έμπαινε στο τσεπάκι των εκλεπτυσμένων αριστοκρατών της εποχής, αρχής γενομένης από τα τέλη του 18ου αιώνα. Τα ρολόγια εκείνα είχαν ενδιαφέρουσες complications πέρα από το να μετρούν τις ώρες και τα λεπτά, αλλά και μια γοητεία που αναβιώνει ξανά. Διάσημοι ελβετικοί οίκοι φέρνουν στο προσκήνιο νέα μοντέλα, που βασίζονται σε επετειακά περασμένων εποχών. Εποχές απόλυτης αίγλης, όπου τα εργαλεία μέτρησης του χρόνου έδιναν οπτικά, απτικά αλλά και ηχητικά ερεθίσματα.
Η εμπειρία της εκλεπτυσμένης αρωματοποιίας
Όσφρηση – Αφή – Όραση
Γαλλικό γυναικείο άρωμα
Η σύγχρονη ιστορία της αρωματοποιίας ξεκινάει από τον γαλλικό νότο τον 19ο αιώνα, λόγω της πλούσιας και αρωματικής πανίδας που υπάρχει εκεί, αλλά κυρίως λόγω και της παράδοσης που καλλιεργήθηκε και συνεχίζεται ως σήμερα στην πόλη Γκρας. Φυσικές αλλά και συνθετικές ουσίες χρησιμοποιούνται για να δώσουν κάθε φορά μια μυρωδιά που είναι αδύνατον να αποκωδικοποιηθεί πλήρως, αλλά και που μεταβάλλεται ελαφρώς από σώμα σε σώμα. Η απόλυτη τελετουργία ομορφιάς, προκαλεί τις αισθήσεις με έναν μυσταγωγικό τρόπο, ορατό αλλά και αόρατο.
Η εμπειρία της απολαυστικής μαγειρικής
Όραση – Γεύση – Όσφρηση – Αφή
Κις Λορέν με σπανάκι
Το quiche lorraine δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη Νανσύ, πρωτεύουσα της Λωρραίνης, το 1605. Από εκεί και πέρα εμφανίστηκαν ορισμένες παραλλαγές, πάνω όμως σε αυτήν την παράδοση της αλμυρής τάρτας, που ικανοποιεί τόσο τη γεύση όσο και την όσφρηση, ενώ παράλληλα η όραση και η αφή συμμετέχουν στο παιχνίδι. Βασικό συστατικό του είναι οι κρόκοι αυγών, το αλεύρι για τη ζύμη και τα υλικά της γέμισης -στην προκειμένη περίπτωση το σπανάκι και το τυρί (φέτα και γραβιέρα). Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε Βιτάμ για να απολαύσετε αυτό το αυθεντικό έδεσμα της γαλλικής κουζίνας στον απόλυτο βαθμό.