Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Ένα έργο τέχνης κάτω από το ναό του Ποσειδώνα

Της Νάντιας Μιχαλοπούλου

Στο ιερό άκρο της Αττικής, το Cape Sounio συναντά τη μυθική μαγεία της Ελλάδας και υπενθυμίζει τη σημασία της γενναιοδωρίας σε μια προσωποποιημένη εμπειρία φιλοξενίας

Το μέρος των αισθήσεων. Ένας από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, με τα υπέροχα χρώματα του Αιγαίου πελάγους, που απλώνονται από τα βράχια του ακρωτηρίου του Σουνίου, κάτω από τον ιερό ναό του Ποσειδώνα.

Μόλις 69 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, το «ιερό ακρωτήριο των Αθηναίων» όπως το περιγράφει ο Όμηρος στην Οδύσσεια, επισκιάζει όλη την Αθηναϊκή Ριβιέρα με μια μυστηριακή ενέργεια, που πηγάζει από την ιστορία και τη μυθολογία. Από εδώ ξεκινάει το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς σύμφωνα με το μύθο, ο Αιγέας, βασιλιάς της Αθήνας, όταν είδε από τον βράχο του Σουνίου να επιστρέφει με μαύρα πανιά το πλοίο που είχε μεταφέρει στην Κρήτη τον γιο του Θησέα, προκειμένου ο τελευταίος να σκοτώσει τον Μινώταυρο και να απαλλάξει την Αθήνα από τον φόρο αίματος, νόμισε ότι ο Θησέας ήταν νεκρός. Και πάνω στην απελπισία του έπεσε από το βράχο και αυτοκτόνησε. Από τότε η θάλασσα ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος.

Δεν υπάρχει παραθεριστής που θα βρεθεί στην περιοχή και δεν θα νιώσει δέος και συγκίνηση, όσο απολαμβάνει τους δωρικούς κίονες του Ναού που προεξέχουν από το βράχο και σχηματίζουν εντυπωσιακά ανάγλυφα. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο λόγος που η Grecotel επέλεξε να «γνωρίσει» σε κάθε ξένοιαστο επισκέπτη του τόπου την τέχνη της φιλοξενίας και της περιποίησης σε συνδυασμό με την ανεμπόδιστης θέα προς την αρχαία ελληνική ναοδομία.

Αυθεντική γοητεία

Το Cape Sounio οικοδομήθηκε στις αρχές ενός πολυτελούς resort, σε ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Ωστόσο, η περιήγηση στις εγκαταστάσεις του δημιουργεί μια νέα διάσταση στην εμπειρία διαμονής σε μια high-end ξενοδοχειακή μονάδα και αποτελεί αφορμή για να επιστρέψει κανείς πολλές φορές. Είναι η αρχιτεκτονική του που συνδιαλέγεται αρμονικά με τον αρχαιολογικό χώρο του ακρωτηρίου. Είναι η αίσθηση την απόλυτης γαλήνης και της ιδιωτικότητας σε ένα κατάφυτο λόφο που αγναντεύει το Ναό του Ποσειδώνα, από κάθε του σημείο. Αλλά είναι και το αυθεντικό χαμόγελο των ανθρώπων του, που υπό την καθοδήγηση του General Manager του συγκροτήματος Μιχάλη Μηναδάκη, «χτίζουν» διαπροσωπικές σχέσεις με τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά και αναγάγουν την εξυπηρέτηση σε τέχνη. Και την προσφέρουν με γενναιοδωρία.

Πολυτελή μπανγκαλόου, χτισμένα αμφιθεατρικά, σε ζεστούς και γήινους τόνους αντανακλούν την έκταση του Cape Sounio και εμπνευσμένα από το φυσικό τοπίο δημιουργούν ένα περιβάλλον χαλάρωσης.

Έξι εστιατόρια με γεύσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο μετατρέπονται σε γαστρονομικά μονοπάτια υψηλής κλάσης και αποκτούν εξέχουσα θέση στην καθημερινότητα των φιλοξενούμενων, αλλά και των επισκεπτών του Σουνίου.

Ένα κέντρο ευεξίας με σήμα κατατεθέν τον αθάνατο, συμβάλει στην απαλλαγή του νου από τις σκέψεις και στην αναζωογόνηση του σώματος και του πνεύματος. Είναι το Elixir Spa Retreat, το οποίο περιβάλλεται από πεύκα, διαθέτει εξωτερικές πισίνες, γυμναστήριο και spa σε έκταση 350 τμ, όπου εξειδικευμένοι θεραπευτές χρησιμοποιούν πρακτικές εσωτερικής «αναδόμησης». Εκεί πραγματοποιούνται και προγράμματα άθλησης (yoga, pilates), η πρακτική Αγιουρβέδα – (είναι μια ιατρική επιστήμη η οποία πηγάζει από την βεδική κουλτούρα της Ινδίας και αποτελεί τον πιο φυσικό τρόπο για αποτοξίνωση, ενίσχυση της άμυνας και της καλής υγείας. Είναι ίσως το παλαιότερο και πιο αξιόπιστο σύστημα υγείας στον κόσμο με ιστορία 5.000 ετών) και η αρχαιοελληνική μάλαξη που συνδυάζει πρακτικές από τα Ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, βασίζεται σε μεθόδους του Ιπποκράτη και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στην πλάτη.

Μαθαίνοντας από τη σοφία της γης

Cape Sounio Restaurant. Δείπνο a la carte. SO Oriental. Aegean Grill. Yali Restaurant. Lounge Bar. Έξι εστιατόρια, έξι ειδυλλιακές τοποθεσίες, έξι διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες. Τα ηνία των εστιατορίων του resort έχει αναλάβει ο βραβευμένος Executive Chef, Σάκης Τζανέτος, ο οποίος με σεμνότητα και μεράκι δημιουργεί πιάτα «καθαρών» γεύσεων, καθιστώντας τις κουζίνες του Cape Sounio προορισμούς προσεγμένων γαστρονομικών περιηγήσεων. Με προσλαμβάνουσες από τις κουζίνες του κόσμου, που δεν σταματά να δοκιμάζει, και με ζωντανές τις μνήμες από την παιδική του ηλικία στην Ηλεία, εμπνέεται από όλα όσα προσφέρει η γη και τα περιλαμβάνει στις συνθέσεις του.

Το σκεπτικό του Executive Chef είναι η παράδοση της ελληνικής κουζίνας να πρωταγωνιστεί σε όλα τα πιάτα των εστιατορίων του συγκροτήματος, πλην του ασιατικού (So Oriental). Το αυθεντικό ελαιόλαδο, τα αρώματα βοτάνων, τα λαχανικά της εποχής και το ολόφρεσκο ψάρι, είναι τα βασικά υλικά με τα οποία ο ίδιος και η ομάδα του, αναδεικνύουν την απλή αίσθηση του ελληνικού καλοκαιριού σε κάθε συνδυασμό. Και όπως κάθε σεφ, που σέβεται τον εαυτό του και την τέχνη του, επιλέγει όλα τα υλικά που χρησιμοποιεί με αγάπη και προσοχή, ενώ ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των «θησαυρών» που «γεννά» το χώμα του μποστανιού του resort διαμορφώνονται και ανάλογα μενού.

Το μποστάνι βρίσκεται στην κορυφή του συγκροτήματος. Καλλιεργείται και παρακολουθείται από τον γεωπόνο του Cape Sounio και τα αγαθά του (λαχανικά, βότανα και χόρτα) συλλέγονται από τον Executive Chef για τη δημιουργία μιας γευστικής παλέτας που προβάλλει τη φυσικότητα της πρώτης ύλης σε κάθε πιάτο. Μάλιστα, το resort έχει μεριμνήσει ώστε κάθε επισκέπτης που το επιθυμεί, μπορεί να ξεναγηθεί σε αυτό και να γνωρίσει τις οικολογικές ευαισθησίες που διέπουν τους ανθρώπους του.

Μεγάλη έκπληξη αποτελεί ο γευστικός χαρακτήρας του μπουφέ του Cape Sounio. Εδώ ο Executive Chef προσεγγίζει την κουλούρα του μπουφέ, ως πάσο στο οποίο τοποθετούνται περίτεχνα δημιουργίες εκτελεσμένες με μαγειρική ακρίβεια. Οι επιλογές του θα μπορούσαν άνετα να κατέχουν μια θέση στο μενού ενός a la carte εστιατορίου, καθώς τόσο το πρωί όσο και το βράδυ ο Executive Chef σερβίρει μικρά γαστρονομικά διαμάντια- ωδή στην ελληνική εντοπιότητα.