Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Η τέχνη της μεταμόρφωσης

Του Βασίλη Τσακίρογλου

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2018 και οδηγούμε ήδη την ολοκαίνουρια A-Class, την τέταρτη και πιο συναρπαστική γενιά του μοντέλου. Αν όμως γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, στο 1997, ο κόσμος υποδεχόταν -και περιεργαζόταν με περιέργεια ή και θαυμασμό- την πρώτη A-Class.

Ανάμεσα στα δύο χρονικά ορόσημα μεσολάβησαν πολλά, πάρα πολλά γεγονότα – συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων της A-Class που μετρώνται σε εκατομμύρια οχήματα, σε πάνω από 150 χώρες του πλανήτη. Όμως, ανάμεσα στο 1997 και το 2018, αυτό που κυρίως μεσολάβησε, ήταν μια άνευ προηγουμένου μεταμόρφωση, μια πρωτοφανής ανατροπή: Το 2012 η Mercedes-Benz αποφάσισε ταυτόχρονα α) να διατηρήσει ένα όνομα που είχε γράψει ήδη μια αξιοσέβαστη ιστορία και β) να αλλάξει εντελώς την A-Class. Επιχειρήθηκε να γραφτεί η ίδια ιστορία αλλιώς, με το αυτοκίνητο να σχεδιάζεται «από λευκό χαρτί» και να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει από την αρχή όλες τις προκλήσεις που εμφανίζονται στον δρόμο ενός εντελώς καινούριου, πρωτοεμφανιζόμενου μοντέλου. Το εγχείρημα από πολλές απόψεις έμοιαζε με κανονικό άλμα στο κενό.

Το 1997 η A-Class ήταν ένα εντελώς καινοφανές σχήμα, ένα νέο… είδος ζωής στον βιότοπο της αυτοκίνησης. Δημιουργούσε μια κατηγορία που δεν υπήρχε προηγουμένως, ενώ ανέλαβε να εισάγει μια ολόκληρη αυτοκινητοβιομηχανία -και δη με το κύρος και τη φήμη της Mercedes-Benz- στην κατηγορία των μικρομεσαίων μοντέλων. Η διεύρυνση της γκάμας για τη γερμανική εταιρεία, για την εικόνα που είχε καθιερώσει επί δεκαετίες στη συνείδηση του κοινού, ήταν ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου. Η αποστολή της πρώτης A-Class ήταν κρίσιμης σημασίας για την ταυτότητα αλλά και το μέλλον συνολικά της Mercedes-Benz. Εν έτει 2018 γνωρίζουμε ότι η απίθανη αυτή αποστολή εξετελέσθη – και με υποδειγματική επιτυχία.

Η πρώτη A-Class έφερε μια επανάσταση τόσο στην αγορά γενικώς όσο και στην ίδια τη Mercedes. Υπήρξε το πρώτο compact MPV, ένα μικρό οικογενειακό «πολυμορφικό» αυτοκίνητο – αλλά με το έμβλημα του τριάκτινου αστεριού να προσδιορίζει την ταυτότητά του.

Σήμερα η A-Class, θεωρητικά δηλαδή το ίδιο μοντέλο, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό: Ένα premium χάτσμπακ, ένα αυτοκίνητο που αντιπροσωπεύει ιδανικά την επίμονη αναζήτηση της τελειότητας, σε όλους τους επιμέρους τομείς και τα χαρακτηριστικά του οχήματος. Και το επιχειρεί αυτό σε μια εξαιρετικά δύσκολη και ανταγωνιστική κατηγορία, την αρένα των λεγόμενων «μικρομεσαίων».

Η σημερινή, η πιο εξελιγμένη, δυναμική, ασφαλής και πολυτάλαντη A-Class αποτελεί σημείο αναφοράς ως προς την ποιότητα κατασκευής και τον σχεδιασμό, την ασφάλεια, τις επιδόσεις αλλά και σε όλα όσα έχουν επιβληθεί από την αλματώδη εξέλιξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, δηλαδή τις δυνατότητες ψηφιακής διασύνδεσης, των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης για τον έλεγχο των παραμέτρων λειτουργίας του αυτοκινήτου αλλά και του infotainment.

Η A-Class αποδεικνύει -και επιδεικνύει με τον πλέον πειστικό τρόπο- ότι η συνταγή της επιτυχίας στο σύμπαν της αυτοκινητοβιομηχανίας περιλαμβάνει ως βασικό συστατικό της την τόλμη. Και επίσης τη δημιουργικότητα, πέρα από δεσμεύσεις και περιορισμούς, τη θέληση για τη διάλυση των στερεοτύπων και την κήρυξη της επανάστασης ενάντια σε καθετί συμβατικό ή αναμενόμενο. Μια συνταγή που επανεφηύρε η Μercedes-Benz με την A-Class για να (ξανα)γράψει ιστορία.