Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

No mistakes!

Μουστάκι. Από σύμβολο αρρενωπότητας μέσα στους αιώνες και χαρακτηριστικό στοιχείο στυλ των ανδρικών προτύπων του Χόλυγουντ, μέχρι τη νέα διάσταση που αυτό παίρνει: αυτήν του κινήματος Movember και της ευαισθητοποίησης και πρόληψης της ανδρικής υγείας, όπου λάθη και παραλείψεις δεν χωρούν.

Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, η λέξη «μουστάκι» καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1585. Ήταν μια αναφορά σε ένα γαλλικό ταξιδιωτικό βιβλίο. Κάποιες δεκαετίες πριν, αιμοβόρες ορδές  του ουγγρικού ιππικού είχαν για χαρακτηριστικό τους ένα μεγάλο, παχύ και πυκνό μουστάκι που κάλυπτε όλο σχεδόν το στόμα. Η συνάντηση αρρενωπότητας και τεστοστερόνης στο μουστάκι βρήκε σιγά – σιγά υποστηρικτές στις στρατιωτικές τάξεις, λόγω αυτής της τραχιάς ωμότητας που εξέπεμπε και που έμελε να εξελιχθεί κάποιους αιώνες μετά σε ευγενή μπρουταλισμό.

Το μουστάκι θα χρειαζόταν περίπου άλλα 300 χρόνια για να γίνει το έμβλημα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, που κατά την περίοδο της ακμής της κυριάρχησε στο ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Στους κόλπους της, το μουστάκι έγινε τάση στα στρατεύματα που βρίσκονταν στις Ινδίες. Οι Βρετανοί στρατιώτες το υιοθέτησαν γύρω στο 1830, σε μια προσπάθεια να αποτινάξουν από πάνω τους την καλοξυρισμένη εικόνα τους, που στα μάτια των ντόπιων φάνταζε όχι μόνο ελιτίστικη αλλά και μη ανδροπρεπής. Μέσα σε λίγα χρόνια το μουστάκι (με ή χωρίς γένια) επιτράπηκε, καθιερώθηκε και ενθαρρύνθηκε από τη δημόσια διοίκηση και τον Τύπο, δημιουργώντας ένα δυνατό κίνημα. Οι εφημερίδες του Λονδίνου «The Westminster Review», «Illustrated London News» «The Naval & Military Gazette» έγραφαν για αυτό παρουσιάζοντάς το σαν τη μεγαλύτερη στυλιστική επανάσταση του καιρού τους. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κριμαία, το 1853, οι γενειάδες, τα μουστάκια και οι φαβορίτες έγιναν σύμβολα θάρρους και αποφασιστικότητας, ενώ παράλληλα προστάτευαν το δέρμα από το δριμύ ψύχος. Την ίδια περίοδο, οι Βρετανοί που ήταν στην πατρίδα υιοθετούσαν και αυτοί το ίδιο στυλ ως αλληλεγγύη με τους ήρωες τους στο πεδίο της μάχης. Μέχρι το 1860, τα μουστάκια είχαν γίνει υποχρεωτικά στο βρετανικό στρατό. Η εντολή 1695 των Κανονισμών του Βασιλιά ανέφερε ότι: «το πηγούνι και το κάτω χείλος επιτρέπεται να ξυριστούν, αλλά όχι το άνω χείλος».

Για πολλούς, για λίγους, για όλους


 Ήταν η περίοδος της δόξας. Όχι μόνο στον στρατό, αλλά -μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1850- τα μουστάκια εισέβαλαν επίσης στη βρετανική κοινωνία. Στις ιπποτικές λέσχες ήταν αδιανόητο να εισέλθει κάποιος που δεν ήταν μυστακοφόρος, κάτι τόσο ντροπιαστικό όσο και να το ξεχάσει να βάλει το παντελόνι του. Τα ίδια συνέβαιναν και στην άλλη ευρωπαϊκή μητρόπολη, το Παρίσι, με τους εκεί αριστοκράτες και τους ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων να αγαπούν το μουστάκι και τη γενειάδα ως έκφανση λογιοσύνης και καλλιέργειας.  Ωστόσο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1880, η δημοτικότητα του μουστακιού έζησε την παρακμή. Οι μοντέρνοι άντρες στο Λονδίνο άρχισαν να προτιμούν ένα καθαρό ξύρισμα, καθώς θεωρήθηκε ότι τα γένια στο πρόσωπο φιλοξενούν μικρόβια και βακτήρια. Οι προτεραιότητες άλλαξαν, η υγιεινή μαζί με το πρότυπο του φρεσκοξυρισμένου άνδρα εκτόπισαν το μουστάκι και κάπως έτσι φτάνουμε στο 1916 όπου καταργείται το υποχρεωτικό του ζητήματος στον βρετανικό στρατό. Μολονότι η πορεία που ακολούθησε από εκεί και πέρα ήταν πτωτική, το μουστάκι ποτέ δεν έφυγε από την επικαιρότητα, καθώς διάσημοι stars του Χόλυγουντ κατάφερναν πάντα να το διατηρούν ζωντανό, σαν δείγμα αρρενωπότητας αλλά και ισχυρής προσωπικότητας. Ταυτόχρονα και με βάση το είδος του μουστακιού, το παρουσίαζαν ως ένα δείγμα προσωπικού στυλ, αυτενέργειας, ελευθερίας, ανεξαρτησίας. Και αυτό κάτι είχε να πει τόσο τους απλούς ανθρώπους όσο και στους stars του Χόλυγουντ. Ο Clark Gable και το λεπτό σαν ζωγραφιστό μουστάκι του, ο Burt Reynolds και το στιβαρό μουστάκι του που συμπλήρωνε την αδιαμφισβήτητη γοητεία του, ο Tom Selleck με την αποφασιστικότητα αποτυπωμένη στο πρόσωπό του, ο Eddie Murphy ευφυέστατος και σέξι ακόμη και τη στιγμή που κάνει γκριμάτσες, ο Johnny Depp και ο σοφιστικέ μυστικισμός του, το απόλυτο cool του James Franco, είναι ορισμένες από αυτές τις εμβληματικές περιπτώσεις που μας θυμίζουν ότι το μουστάκι πηγαίνει πολύ σε κάποιους άντρες και τους καθιστά ξεχωριστούς.
Κάθε Νοέμβρη, όμως, πηγαίνει σε όλους τους άντρες και γίνεται το πιο αναγνωρίσιμο στοιχείο της εμφάνισης. Χάρις στο κίνημα Movember (από τις λέξεις Moustache και November) που από το 2004, ευαισθητοποιεί πάνω σε θέματα υγείας των ανδρών, και συγκεκριμένα στον καρκίνο του προστάτη, στον καρκίνο των όρχεων και στην ψυχική υγεία, επιδιώκοντας έτσι να αλλάξει το πρόσωπο της υγείας των ανδρών σε όλον τον κόσμο, αλλά και την εμφάνισή τους, αφού τους καλεί όλους να αφήσουν μουστάκι για να δείξουν ότι συμμετέχουν στο κίνημα.

Μουστάκι challenge

Το Movember στοχεύει στην αύξηση της έγκαιρης ανίχνευσης καρκίνου προστάτη και όρχεων, της διάγνωσης και των αποτελεσματικών θεραπειών και τελικά στη μείωση του αριθμού των σχετικών θανάτων, μέσω της πρόληψης. Εκτός από τους ετήσιους ελέγχους, το Movember ενθαρρύνει τους άνδρες να μαθαίνουν το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και να υιοθετούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και να ζητούν βοήθεια σε περίπτωση κατάθλιψης, καθώς και η αυτοκτονία αποτελεί στατιστικά ένα αρνητικό ανδρικό προνόμιο. Κάπως έτσι, το Movember αναβιώνει κάθε Νοέμβριο σε όλον τον κόσμο, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για εκστρατείες και έρευνες σχετικές με τις ανδρικές ασθένειες που προαναφέρθηκαν και καλεί τους άνδρες να αφήσουν στην άκρη τις ξυριστικές τους μηχανές και τα ξυραφάκια για όλο το μήνα.

Εκτός από το να αφήσετε μουστάκι και να συμμετάσχετε ενεργά στο Movember, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να διατηρήσετε την καλή υγεία του προστάτη και του ουροποιητικού σας συστήματος και να ελαττώσετε τις πιθανότητες για αρνητικές εξελίξεις στο μέλλον. Να βάλετε στη ζωή σας το Prostyron Advanced, με το καινοτόμο φυσικό μοριακό σύμπλοκο Xanurin. Αποτελείται από διάφορες ευεργετικές φυσικές ουσίες, όπως λιπίδια στερόλης (λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες), πολυφαινόλες, προκυανιδίνες και φλαβονοειδή, που προέρχονται από το Σερενόα, το Κράνμπερι, τα Γίγαρτα σταφυλιού και το Πράσινο τσάι και τα οποία εξομαλύνουν τις ενοχλήσεις και ομαλοποιούν τη λειτουργία των συστημάτων εκεί κάτω!