Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Φροντίδα για το περιβάλλον από το χωράφι ως το ποτήρι

Κάθε στάδιο ένα άλμα βιωσιμότητας για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

 

Sponsored Content

 

Βιώσιμη ανάπτυξη, ανακύκλωση, ορθολογική διαχείριση πόρων, μείωση εκπομπών CO2, είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που ακούγονται την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Για εμάς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία όμως, οι όροι αυτοί περιγράφουν βασικά στοιχεία της λειτουργίας μας εδώ και αρκετά χρόνια. Τα προϊόντα μας βρίσκονται στα ψυγεία χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας ως εταιρικού πολίτη και να αποδεικνύουμε στην πράξη την τήρηση των δεσμεύσεών μας για ένα πράσινο μέλλον.

 

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, αναλογιζόμαστε την πρόοδο που έχουμε επιτύχει σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και δεσμευόμαστε πώς θα συνεχίσουμε ενεργά μέσα από τις δράσεις μας να μεριμνούμε για ένα βιώσιμο μέλλον.
Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία δηλώνουμε παρόντες σε αυτόν τον πολυεπίπεδο αγώνα, ακολουθώντας εδώ και χρόνια μια ολιστική προσέγγιση, ώστε με όχημα τη στρατηγική μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη να λειτουργούμε υπεύθυνα, και να δημιουργούμε αξία σε όλη την αλυσίδα από το χωράφι μέχρι το ποτήρι.

Διατηρούμε μία καθετοποιημένη, «ελληνική διαδρομή» παραγωγής, ξεκινώντας από το χωράφι, µε την προμήθεια των πρώτων υλών και καταλήγοντας στο ποτήρι των καταναλωτών που απολαμβάνουν τα προϊόντα μας.

Στην επόμενη δεκαετία οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε φαίνονται να είναι ακόμη εντονότερες και έτσι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη ώστε όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας να ανταποκρίνονται ενεργά στην πρόκληση της πράσινης μετάβασης με μεθοδικότητα, συνέπεια και στοχευμένες δράσεις.

 

 

Χωράφι, εκκίνηση με υψηλούς στόχους

Ξεκινήσαμε το 2008 να υλοποιούμε το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας κριθαριού στην Ελλάδα, έχοντας κατορθώσει εδώ και πολλά χρόνια, να καλύπτουμε τις παραγωγικές μας ανάγκες με 100% ελληνικό κριθάρι. Βρισκόμαστε δίπλα στους 2.000 περίπου Έλληνες καλλιεργητές με τους οποίους συνεργαζόμαστε, ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί την κλιματική πρόκληση και την ανάγκη να συμμετέχει ο πρωτογενής τομέας στην πράσινη μετάβαση. Έτσι, από το 2020 έχουμε πιστοποιήσει το 65% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας κριθαριού, ως προϊόν ορθής γεωργικής πρακτικής με στόχο το 100% έως το 2024.

 

 

Πραγματοποιούμε σημαντικές επενδύσεις σε δράσεις Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) σε στενή συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον σεβασμό του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Ανάμεσά τους και το Πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο» το οποίο προωθεί στην πράξη τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και προτείνει λύσεις για την ορθολογικότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στη χώρα μας.

H πρώτη δράση του Προγράμματος εστιάζει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου μια σειρά από παράγοντες προκαλούν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας. Εμπλέκει ενεργά παραγωγικούς, ερευνητικούς και θεσμικούς φορείς στην πολύπλευρη αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι υδάτινοι πόροι στην περιοχή και στον σχεδιασμό λύσεων για τη μετάβαση σε μοντέλα βιώσιμης διαχείρισης.

 

Παραγωγή, στόχοι και πρόοδος

Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Παράγουμε ένα Καλύτερο Αύριο από το 1963. Υιοθετούμε και εφαρμόζουμε στην Ελλάδα τη φιλόδοξη στρατηγική του Ομίλου HEINEKEN «Brew a Better World – Raise the Bar 2030» για τη βιώσιμη ανάπτυξη με τους εξής σαφείς και μετρήσιμους στόχους για την μείωση του περιβαλλοντικού μας αντικτύπου:
• Μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην παραγωγή μέχρι το 2030
• Αλυσίδα αξίας ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα μέχρι το 2040
• 30% μείωση στις εκπομπές CO2 σε όλη την αλυσίδα μέχρι το 2030
• Παραγωγή προϊόντων με 100% πρώτες ύλες αειφόρου διαχείρισης
• Μηδενικά απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) μέχρι το 2025
• Διαχείριση του 100% των υγρών αποβλήτων μέχρι το 2023
• Μείωση της κατανάλωσης νερού παγκοσμίως σε 2,9 εκατόλιτρα ανά εκατόλιτρο μπίρας μέχρι το 2030 (από 3,39 εκατόλιτρα το 2020)

 

 

Ο απολογισμός της μέχρι τώρα υλοποίησης των πλάνων για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι θετικός και δικαιολογεί την αισιοδοξία μας για ένα πράσινο μέλλον. Η εταιρεία έχει ήδη πετύχει δύο από τους παραπάνω περιβαλλοντικούς στόχους, έχοντας θέσει σε εφαρμογή προγράμματα διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε όλα της τα εργοστάσια και έχει επιτύχει τη διαχείριση του 100% των αποβλήτων της ώστε να μην καταλήγουν σε ΧΥΤΑ.

Επιπλέον, στον τομέα της παραγωγής, από το 2013 έχουμε μειώσει κατά 14% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συνεχίζουμε να μειώνουμε διαρκώς την κατανάλωση ενέργειας, επιτυγχάνοντας το 2020 έναντι του 2019, μείωση των Scope 1 εκπομπών CO2 κατά 21% (αγορά και καύση καυσίμου για τις ανάγκες μεταφοράς και αποθήκευσης) και αντίστοιχα μείωση 14,4% για τις Scope 2 (εκπομπές από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας).

Παράλληλα συνεχίζουμε να τοποθετούμε 100% «πράσινα» ψυγεία στην αγορά από το 2011, ενώ από το 2014 έχουμε πέτυχει εγχώρια παραγωγή των προϊόντων μας με 100% ελληνικό κριθάρι μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας

 

Σε ένα άλλο σημαντικό μέτωπο, αυτό των υδάτινων πόρων, την τελευταία δεκαετία έχουμε επιτύχει μείωση 20% στην κατανάλωση νερού, και μείωση 23% στις απορρίψεις για το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδικά για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η εταιρεία μας εκτός από τους στόχους και τα προγράμματα που έχει υιοθετήσει σε όλες τις φάσεις των δράσεών της, μελετά με επιστημονικές μεθόδους τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συμβολής της. Εκτός από το πρόγραμμα ‘Νερό για το Αύριο’, συμμετέχουμε και στο ερευνητικό AccelWater, σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς όπως το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με στόχο το νερό που εξάγεται από το σύστημα διαχείρισης να είναι πλέον εντελώς καθαρό.

 

Μεταφορές, συνεχώς πιο πράσινες

Τα προϊόντα μας φθάνουν και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας, με ολοένα και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Μειώνουμε σταθερά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω της βελτιστοποίησης των πρακτικών φόρτωσης και δρομολογίων, με αποτέλεσμα το 2020 να παρατηρείται μείωση των εκπομπών διοξειδίου κατά 17% (σε σχέση με το 2019).
Παράλληλα, αναβαθμίζουμε τα φορτηγά μας με τη μετατροπή των κινητήρων τους σε συνδυασμένη κατανάλωση 20% LPG (υγραερίου κίνησης) και 80% πετρελαίου – αντί αποκλειστικά πετρελαίου – ενώ γίνεται και χρήση ηλεκτρικών περονοφόρων οχημάτων στις εγκαταστάσεις μας, προκειμένου να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι εκπομπές CO2.

 

Ανακύκλωση και εξοικονόμηση στα σημεία κατανάλωσης

Στο επίκεντρο της συνεχούς μας προσπάθειας είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα. Μαζί με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες µας, φροντίζουμε για την αποτελεσματικότερη δυνατή χρήση των υλικών με στόχο να προκύπτει περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος μέσα από τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η πολιτική της επιστρεφόμενης φιάλης, που έχει περάσει εδώ και πολλές δεκαετίες στην καθημερινότητά μας είναι βασικό στοιχείο της λειτουργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, πολύ πριν όροι όπως η ανάκτηση συσκευασιών και η κυκλική οικονομία γενικευθούν ως στόχοι. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το 95% των φιαλών που χρησιμοποιούμε είναι επιστρεφόμενες, ποσοστό που μας καθιστά πρωτοπόρους στην εφαρμογή του συστήματος ανταποδοτικής επιστροφής.

Περαιτέρω, η τοποθέτηση ‘πράσινων΄ ψυγείων στην αγορά έχει συντελέσει στο να επιτύχουμε έως και 35% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με τα συμβατικά ψυγεία. Αντίστοιχα, όλοι οι ψύκτες βαρελίσιας μπίρας που προμηθευόμαστε και διαθέτουμε στην αγορά είναι «πράσινης» τεχνολογίας.

 

Υποστήριξη στη Β. Εύβοια

Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει γνωρίσει η χώρα μας. Με αμέριστο σεβασμό στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021, ουσιαστικά συ-σχεδιάσαμε με τοπικούς φορείς ένα μεγάλο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Συμμετέχουμε στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, κατ’ αρχάς με τη συγχρηματοδότηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού. Επιπλέον, προχωράμε στην αποκατάσταση των ζημιών στο 1ο Δημοτικό της Ιστιαίας και κατασκευάζουμε μια πρότυπη, πράσινη στέγης στο Γυμνάσιο – Λύκειο Λίμνης που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου και του μικροκλίματος της περιοχής.

 

 

Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που μας αναλογεί για ένα βιώσιμο παρόν και ένα πράσινο μέλλον, αναγνωρίζοντας πως έχουμε δανειστεί το περιβάλλον που ζούμε από τις επόμενες γενιές. Έχουμε θέσει μετρήσιμους στόχους, ώστε κάθε χρόνο να καταγράφουμε την πρόοδο σε ένα μεγάλο αριθμό από δείκτες που ενισχύουν την συμβολή μας στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Ημέρα του Περιβάλλοντος δεν είναι απλά ένα 24ωρο στο ημερολόγιο αλλά μια ακόμα αφορμή για να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις περιβαλλοντικές μας επιδόσεις και να συμβάλλουμε ακόμα πιο ενεργά σε ένα πράσινο μέλλον.