Ο πιο μικρός (σε ηλικία) Έλληνας που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα «30 Under 30» του Forbes, στην κατηγορία της Βιομηχανίας, βάζει με τον πιο έξυπνο τρόπο τα… φύκια στην καθημερινότητά μας και φιλοδοξεί να κατακτήσει τις αγορές του κόσμου
Στα 25 του χρόνια ο Σταύρος Τσομπανίδης, εκ των ιδρυτών της νεοφυούς επιχείρησης «PHEE» είναι ένας από τους πλέον φερέλπιδες νέους, που αντιπροσωπεύει το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας. Μελετώντας τις πρώτες ύλες που προσφέρει απλόχερα η φύση και ανακαλύπτοντας πρωτότυπους τρόπους με τους οποίος μπορούν αυτές να αξιοποιηθούν στην καθημερινότητα μας, κατάφερε να καινοτομήσει –με την πραγματική σημασία της έννοιας – και να δει το όνομά του να φιγουράρει στη λίστα «30 Under 30» του Forbes για την Ευρώπη, στην κατηγορία της Βιομηχανίας. Για την ακρίβεια είναι ο πιο μικρός σε ηλικία Έλληνας που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα και ο μόνος που εμπνεύστηκε τον πιο απροσδόκητο τρόπο για να… «συμπαθήσουμε» τα θαλάσσια φύκια.
Έπειτα από μια μακρά περίοδο μελέτης και έρευνας, ανέπτυξε και κατοχύρωσε μια απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία επεξεργασίας των νεκρών φυκιών με τελικό σκοπό την ανακύκλωσή τους και την παραγωγή φυσικών, πολυχρηστικών, επιφανειών οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή προϊόντων όπως θήκες για κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου και ρακέτες θαλάσσης. Σήμερα τα προϊόντα του ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και ο ίδιος δηλώνει ότι με όραμα, στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά τα πάντα είναι εφικτά. Ακόμα κι όταν η πορεία προς την πρόοδο περιλαμβάνει λάθη και αποτυχίες: «τότε μόνο είσαι ένα βήμα πιο μπροστά».
View this post on Instagram
Η ομιλία-ορόσημο για τη δημιουργία της PHEE
«Στο δεύτερο έτος των σπουδών μου στο τμήμα Χρηματοοικονομικών και Τραπεζικής Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά παρακολούθησα μια ομιλία του επικεφαλής της Coco-Mat, Παύλου Ευμορφίδη, που άλλαξε ολοκληρωτικά το σκεπτικό μου. Θαύμασα την πορεία του και τις γνώσεις του για τις φυσικές πρώτες ύλες και δη για τα ελληνικά φύκια. Υπάρχουν σε αφθονία και καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Και μόνο που το άκουσα ένιωσα μια αποφασιστική διάθεση να ασχοληθώ με αυτό. Άρχισα να ψάχνω τι γίνεται με τα νεκρά φύλλα των φυκιών, που ξεβράζονται στις παραλίες αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους. Πρόκειται για το είδος Posidonia Οceanica -τον αρχαιότερο ζωντανό οργανισμό στον πλανήτη Γη που ζει και αναπτύσσεται στο παράκτιο μέρος της Μεσογείου. Έτσι ξεκίνησα να οραματίζομαι τα σημερινά προϊόντα που παράγει η PHEE. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να υλοποιηθεί η ιδέα, αλλά από την αρχή υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα τα καταφέρω, ανεξαρτήτων συνθηκών.
View this post on Instagram
«Όταν υπάρχει όραμα και στόχος τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει»
«Είτε μιλάμε για επιχειρηματικότητα, είτε για έρευνα, είτε για πολιτική είτε για οποιανδήποτε άλλο κλάδο, όταν υπάρχει στόχος και όραμα τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει. Ούτε η οικονομική κρίση. Βήμα-βήμα προχωράς μπροστά.
Αφιέρωσα χρόνο για να μελετήσω τι συμβαίνει στη χώρα μας με τα νεκρά φύλλα αυτού του θαλάσσιου φυτού. Έμαθα ότι οι Δήμοι δαπανούν χιλιάδες ευρώ για να συλλέξουν από τις πιο εμπορικές παραλίες τις Ποσειδωνίες, οι οποίες καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Τότε σιγουρεύτηκα, ότι η ιδέα μου να φτιάξω επιφάνειες από φύκια, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά. Ταυτόχρονα θα αφορούσε μια δράση φιλική προς τόσο περιβάλλον και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ενώ θα ενσωματώναμε τη φύση και τη θαλάσσια αύρα στην ανθρώπινη καθημερινότητα με ευχάριστο τρόπο.
Η διαδικασία εμπεριείχε διάφορα στάδια. Φόβο, απογοήτευση, αμφισβήτηση, το ενδεχόμενο. Αλλά η πίστη ότι αν καταφέρουμε να αναπτύξουμε ένα προϊόν αυτό θα μπορέσει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με έκανε πιο δυνατό. Και όσα λάθη έκανα, μόνο σε καλό μου βγήκαν τελικά, γιατί εξαιτίας αυτών είμαι ένα βήμα μπροστά».
View this post on Instagram
Τα PheeBoards και η επόμενη ημέρα
«Πρόκειται για πολυχρηστικές επιφάνειες που παράγονται μια νέα πρώτη ύλη η οποία προκύπτει από την ανακύκλωση των φυκιών. Το υψηλών προδιαγραφών υλικό, είναι αδιάβροχο, έχει αντηλιακή προστασία, ενώ αξιοποιείται για πολλές και διαφορετικές εφαρμογές. Το καλοκαίρι του 2017 βγήκε στην αγορά η πρώτη θήκη από φύκια για κινητό τηλέφωνο. Ακολούθησαν μια σειρά γυαλιά ηλίου, που εξάγεται και στο εξωτερικό, σουβέρ, κουτιά πολυτελείας, μέχρι και ρακέτες θαλάσσης. Στόχος τη PHEE είναι να κατευθυνθεί στον κλάδο του interior design (αρχιτεκτονική, δάπεδο, έπιπλα) και να απευθυνθεί σε όλο και μεγαλύτερες αγορές, ενώ ένα όραμα για το μέλλον είναι να αξιοποιήσουμε και άλλα κομμάτια της φύσης που είναι σε αφθονία, όπως οι πευκοβελόνες, τα φύλλα της ελιάς, τα αμπελόφυλλα και να τα αξιοποιήσουμε όπως τις Ποσειδωνίες».
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
*Σημειώνεται ότι για την παραγωγή των τελικών προϊόντων η PHEE συνεργάζεται με άλλες εταιρείες τις οποίες και προμηθεύει με τα pheeboards για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των τελικών σχεδίων. Κάποιες από αυτές είναι η Zylo Eyewear (με έδρα τη Σύρο), το Εργαστήριο ξυλορακέτας Stoheri και η εταιρεία Γ&Β Παπαδέρος (για τα κουτιά πολυτέλειας)
«Το αύριο μοιάζει με το νερό, δεν έχει σχήμα, εσύ του το δίνεις! Το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ αγκαλιάζει τους νέους που δημιουργούν ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα μας! Ένα αύριο που θα μας κάνει όλους υπερήφανους. Ζαγόρι, Το καλό το’ χουμε μέσα μας!»