Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Ζωή Γιαβρή: Η επίμονη startupper που καινοτομεί στην ιατρική τεχνολογία

Της Νάντιας Μιχαλοπούλου

Η 28χρονη ιδρύτρια της Advantis, που έφτασε στην τελική τριάδα των ευρωπαϊκών βραβείων καινοτομίας για γυναίκες έως 30 ετών, αφηγείται πώς γίνεται να παράγεις έργο με αξία στη σημερινή Ελλάδα

 

Απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στη Νευροβιολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ζωή Γιαβρή είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα νέων, που στη διάρκεια της τελευταίας, ταραγμένης, δεκαετίας στην Ελλάδα αξιοποίησε τη γνώση από τις σπουδές της και με θάρρος, στόχο και επιμονή «αναπτύχθηκε» στην Ελλάδα.

Δημιούργησε το πρωτοποριακό λογισμικό Brainance, που ειδικεύεται στην επεξεργασία και στην ανάλυση των μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου, ίδρυσε την εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας «Advantis» και συμπεριλήφθηκε στις τρεις φιναλίστ για το «Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών 2018» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά σε γυναίκες έως 30 ετών. Πρόσφατα βραβεύθηκε και από το περιοδικό τεχνολογίας «MIT Technology Review» του Πανεπιστημίου ΜΙΤ ως μία από τους 35 καινοτόμους έως 35 ετών στην Ευρώπη.

Μιλήσαμε με τη Ζωή για το έργο και την πορεία της σε ένα περιβάλλον που μετασχηματίζεται διαρκώς. Μας είπε ότι «κλειδί για την πρόοδο είναι η αρετή της υπομονής μέχρι να δεις το έργο σου να πετυχαίνει, σε συνδυασμό με την επαγρύπνηση τη σκληρή δουλειά και την προσήλωση στο στόχο. Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι καταστάσεις-roller coaster και να στέκεσαι όρθιος. Ανακαλύπτεις τις δυνάμεις που κρύβεις μέσα σου και «ανθίζεις».

Η «γέννηση» της Advantis 

«Η Αdvantis αναπτύσσει το λογισμικό Brainance, που χρησιμοποιούν οι ακτινολόγοι για να μπορέσουν να κάνουν διάγνωση περιστατικών με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Στόχος της λειτουργίας του είναι η καλύτερη δυνατή διάγνωση των περιστατικών.

Η Advantis πήρε σάρκα και οστά το 2016, αλλά η ιδέα του πρότζεκτ ήρθε τα χρόνια των σπουδών μου, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τότε ήταν που με γοήτευσε ο συνδυασμός της ιατρικής με την πληροφορική. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με μαθηματικά μοντέλα που εφαρμόζεις στις εικόνες που προκύπτουν από τη μαγνητική τομογραφία και αποτυπώνουν τις νευρικές ίνες του εγκεφάλου, βοηθώντας τον γιατρό να μελετήσει ενδεχόμενο πρόβλημα στον εγκέφαλο ενός ασθενούς. Kάπως έτσι δημιουργήθηκε το Brainance, προς αξιοποίηση από τους γιατρούς. Με σύνδεση στο ίντερνετ (καθώς το λογισμικό βρίσκεται στο cloud) και με τρία κλικ, ο επιστήμονας έχει πρόσβαση στα δεδομένα του ανά πάσα στιγμή, τα μελετά και καταλήγει στα συμπεράσματα του περιστατικού. Στα επόμενα βήματά μας είναι η επέκταση της μεθοδολογίας της Advantis στα ζητήματα που αφορούν στον προστάτη και τον μαστό».

«Απαιτείται αφοσίωση και αξιοπιστία στο έργο που επιλέγεις να παράξεις»

«Προέρχομαι από το Πολυτεχνείο και έχω μάθει να λειτουργώ σε ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα. Οι σπουδές μου ήταν το καλύτερο πεδίο προετοιμασίας για τα όσα θα γνώριζα στην αγορά εργασίας. Το ζήτημα είναι -ανεξάρτητα από την ηλικία σου- να εργάζεσαι με αφοσίωση στο έργο σου, ώστε να είσαι αξιόπιστος σε αυτό που προσφέρεις.

Λίγες εταιρείες σαν την Advantis υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τους συνιδρυτές της Advantis, Πάρι Ζιώγκα και Δημήτρη Ροζάκη, απευθυνόμαστε κυρίως στις διεθνείς αγορές, που είναι περισσότερο εξοικειωμένες με τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία. Εκεί δεν υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις. Κρίνεσαι από την αξία του προϊόντος που δημιουργείς. Η Ελλάδα τώρα αρχίζει να ενσωματώνει τέτοιου τύπου εξελιγμένες τεχνολογίες, δεδομένων των συνθηκών και του ρυθμού ανάπτυξης του κλάδου. Η ελληνική αγορά κάνει σημαντικά βήματα, υπάρχει έντονη κινητοποίηση, ώστε να εκσυγχρονιστούν οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι γιατροί».

«Δεν αρκεί μια ιδέα για να πετύχεις»

«Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια σουίτα προϊόντων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη μελέτη οποιουδήποτε οργάνου έχει απεικονιστεί με μαγνητική τομογραφία ή άλλο απεικονιστικό μέσο. Ωστόσο η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη του έργου έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Δεν αρκεί μια ιδέα για να πετύχεις. Πιο σημαντικοί παράγοντες είναι οι άνθρωποι που την πλαισιώνουν και την υλοποιούν, οι αξίες τους, η σκληρή δουλειά, η προσήλωση στο στόχο. Μόνο έτσι παράγεται έργο με αξία. Έτσι έρχεται τελικά και η πρόοδος. «Κλειδί» για όλα τα παραπάνω είναι η αρετή της υπομονής για να δεις το έργο σου να πετυχαίνει, σε συνδυασμό με την επαγρύπνηση και τη διαρκή κινητικότητα. Δοκιμάζεις, αποτυγχάνεις, ξαναδοκιμάζεις, αλλά πάντα προσπαθείς να έχεις εσύ το τιμόνι στα χέρια σου και να μην περιμένεις να πηγαίνουν τα πράγματα γραμμικά.

Ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και τις «καλές» δυνάμεις που κρύβεις μέσα σου, ώστε να λειτουργείς ώριμα και συγκεντρωμένα. Επιπλέον μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι καταστάσεις-roller coaster και να στέκεσαι όρθιος, σε οποιαδήποτε συνθήκη.

Η επίπονη κατάσταση στην Ελλάδα τάραξε τα νερά, αλλά όχι απαραίτητα με την αρνητική έννοια. Κάποιοι «αναγκάστηκαν» να ψαχτούν, να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις δραστηριότητας και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία κατέληξαν να παράγουν κάτι καλό για την αγορά και την κοινωνία. Πάνω από όλα όμως εξελίχθηκαν οι ίδιοι ως άνθρωποι και έπειτα ως επιχειρηματίες».

«Το αύριο μοιάζει με το νερό, δεν έχει σχήμα, εσύ του το δίνεις! Το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ αγκαλιάζει τους νέους που δημιουργούν ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα μας! Ένα αύριο που θα μας κάνει όλους υπερήφανους. Ζαγόρι, Το καλό το’ χουμε μέσα μας!»