Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Πώς να παίξετε με τα παιδιά σας σε κάθε ηλικία

H σημασία του παιχνιδιού σε όλα τα στάδια της παιδικής ηλικίας μέσα από σύγχρονες επιστημονικές αναλύσεις, αλλά και τη βαθιά γνώση της Fisher-Price

Το παιδικό χαμόγελο δεν αντανακλά μόνο χαρούμενα συναισθήματα, είναι κι ένας κώδικας επικοινωνίας. Όπως και το χειροκρότημα του μωρού δεν αποτελεί μόνο την επιβεβαίωση μιας όμορφης στιγμής, αλλά αποτελεί κι ένα αναπτυξιακό ορόσημο. Όταν οι γονείς και οι φροντιστές έρχονται αντιμέτωποι με αυτά τα μικρά αναπτυξιακά ορόσημα, χαμογελούν. Για την Fisher-Price, που οδηγεί εδώ και 92 χρόνια τον κόσμο των παιχνιδιών, το παν είναι να γιορτάζουμε την παιδική ηλικία και κάθε βήμα προόδου.

Πώς παίζουμε όμως με ένα βρέφος και πώς με ένα μεγαλύτερο μωρό; Ποια είναι τα αναπτυξιακά ορόσημα και ποια παιχνίδια είναι σχεδιασμένα ακριβώς για αυτά;

 

 

0 – 3 μηνών

• Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το μικρό πλασματάκι σας θα αρχίσει να επιστρέφει συναισθήματα, χαμόγελα και να κρατάει οπτική επαφή.
• Θα μπορεί επίσης να σηκώνει το κεφάλι του, να τεντώνει τα πόδια του και να πιάνει αντικείμενα.
• Όσον αφορά τη γνωστική ικανότητα, τα μωρά είναι σε θέση να κοιτάζουν αντικείμενα, να ακούν ήχους και να αναγνωρίζουν μυρωδιές.

Πώς να παίξετε:
Δώστε στο μικρό σας αντικείμενα για παρατήρηση, κρατείστε τα περίπου 20 εκατοστά μακριά από τα μάτια του. Επιλέξτε παιχνίδια με διαφορετικές υφές και σχήματα ώστε τα μωρά να τα ψηλαφούν και τοποθετήστε τα σε απόσταση βολής ώστε να μπορούν να τα χτυπούν με τα χέρια και τα πόδια τους.

 

 

3 – 6 μηνών

• Το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να χαχανίζει σε αυτό το στάδιο, ενώ παίζει, και θα αρχίσει να μιμείται και τις εκφράσεις του προσώπου σας.
• Τα μικρά θα αρχίσουν να στρέφουν το κεφάλι τους προς όλες τις κατευθύνσεις και να αλλάζουν πλευρό.
• Μιμούνται επίσης ήχους και ενέργειες, τους αρέσει να αισθάνονται διαφορετικές υφές και δείχνουν την περιέργεια να εξετάζουν αντικείμενα.

Πώς να παίξετε:
Παίξτε κρυφτό ή χρησιμοποιήστε κινούμενα αντικείμενα σε συνδυασμό με ήχους ή/και φως. Προτιμήστε ποικιλία υλικών με διαφορετικές υφές και αναζητήστε παιχνίδια με έντονα χρώματα και έντονη αντίθεση.

 

 

6 – 9 μηνών

• Σε αυτή περίπου την ηλικία, το μικρό σας θα αρχίσει να αναγνωρίζει τα μέλη της οικογένειας και μπορεί να στέλνει φιλιά σε οικεία πρόσωπα.
• Παρακολουθήστε τα καθώς αρχίζουν να χτυπούν παλαμάκια και να κάθονται σε όρθια θέση χωρίς καμία υποστήριξη.
• Τους αρέσει η επανάληψη και μπορούν να ακολουθούν μονοβηματικές οδηγίες, όπως να χαμογελούν ή να χαιρετούν.

Πώς να παίξετε:
Δοκιμάστε αντικείμενα που κινούνται, όπως μπάλες ή παιχνίδια με ρόδες. Τα μωρά λατρεύουν επίσης τις εικόνες αντικειμένων ή ανθρώπων σε μορφή βιβλίου ή τα πολύχρωμα μοτίβα. Τους αρέσει να εξερευνούν μόνα τους, να πατούν κουμπιά, να τραβούν αντικείμενα και να αγγίζουν διαφορετικές υφές.

9 -12 μηνών

• Ξεκινήστε να παίζετε παιχνίδια όπως κρυφτό, θα αρέσει στο μικρό σας.
• Περίπου σε αυτή την ηλικία, θα αρχίσουν να μπουσουλάνε, να κινούνται κατά μήκος των επίπλων και να γυρίζουν τις σελίδες ενός βιβλίου.
• Θα είναι σε θέση να δείχνουν αντικείµενα και να κατανοούν εντολές.

Πώς να παίξετε:
Επιλέξτε παιχνίδια με πολλές δραστηριότητες και ευκαιρίες εξερεύνησης, καθώς και παιχνίδια που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάθονται σε όρθια θέση, να κινούνται και να αρχίσουν να περπατούν. Τα παιχνίδια που ενθαρρύνουν το μπουσούλημα, όπως μπάλες, πράγματα που κινούνται ή παιχνίδια – οχήματα, είναι επίσης ιδανικά σε αυτό το στάδιο. Όπως και τα παιχνίδια που ενθαρρύνουν τα πρώτα παιχνίδια ρόλων, το κρυφτό και τα παιχνίδια «δίνω και παίρνω».

 

 

12+ μηνών

• Προχωρώντας προς τη νηπιακή ηλικία, τα μικρά θα είναι σε θέση να δείχνουν τη στοργή τους με αγκαλιές, χαμόγελα και χάδια – ειδικά προς τους γονείς.
• Θα πρέπει να έχετε τη φωτογραφική σας μηχανή πρόχειρη, καθώς περίπου σε αυτή την ηλικία το μωρό σας θα κάνει τα πρώτα του βήματα και σιγά σιγά θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση στο περπάτημα.
• Τα μωρά σε αυτή την ηλικία λατρεύουν να εξερευνούν το περιβάλλον και θα μπορούν να λένε λέξεις όπως μαμά και μπαμπά.

Πώς να παίξετε:
Δοκιμάστε παιχνίδια με ρόδες που κινούνται με διασκεδαστικούς θορύβους και ενέργειες, καθώς και παιχνίδια που μπορούν να καβαλήσουν, όπως τα αυτοκινητάκια περπατούρες, ή παιχνίδια τούνελ για μπουσούλημα. Οι μαλακές ελαφριές μπάλες με διασκεδαστικά οπτικά εφέ τους αρέσουν πολύ, καθώς και τα παιχνίδια με πόρτες, καπάκια, διακόπτες, καντράν και κουμπιά, ώστε να μαθαίνουν να χειρίζονται απλούς μηχανισμούς.

18+ μηνών

• Σε αυτό το στάδιο, το νήπιό σας θα είναι σε θέση να εκφράσει μια σειρά από διαθέσεις, από χαρά και απογοήτευση μέχρι ζήλια.
• Θα μπορούν να στοιβάζουν τουβλάκια και θα κινούνται ασταμάτητα, περπατώντας και τρέχοντας.
• Θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν μια ιστορία και θα έχουν αναπτύξει ένα λεξιλόγιο 50 – 200 λέξεων.

Πώς να παίξετε:
Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να χτυπούν ρυθμικά όργανα, να ακούν παιδικά τραγουδάκια και ήχους ζώων. Απολαμβάνουν επίσης ανθεκτικά, απτικά και εικονογραφημένα βιβλία. Επιλέξτε ακόμα τουβλάκια και δαχτυλίδια στοίβαξης, κουτιά διαλογής σχημάτων και παιχνίδια που προάγουν την επίλυση προβλημάτων και παζλ.

 

2 ετών

• Το μικρό σας θα αρχίσει να δείχνει ανεξαρτησία και θα του αρέσει επίσης να παίζει διαδραστικά παιχνίδια.
• Θα είναι σε θέση να οδηγήσουν τρίκυκλο ποδήλατο, να πιάσει μια μπάλα, να ισορροπήσει τουβλάκια και θα αρχίσει να ζωγραφίζει.
• Παρακολουθήστε τα παιδιά να ολοκληρώνουν απλά παζλ, να κατανοούν τα σχήματα και τα χρώματα και να είναι σε θέση να ταξινομούν σχήματα και να κατανοούν το μέγεθος.

 

Πώς να παίξετε:
Τα νήπια λατρεύουν τα παιχνίδια που τα τραβούν και τα σπρώχνουν και μοιάζουν ρεαλιστικά – όπως το καροτσάκι κούκλας ή τα βαγόνια. Οι κούκλες που μιλούν και λειτουργούν τραβώντας τους το κορδόνι ή τα μαλακά ζωάκια που αναπαριστούν τη μαμά και το μωρό τους είναι επίσης πολύ αγαπητά. Χρησιμοποιήστε κοστούμια, σκηνικά και υλικά για να ενισχύσετε το κοινωνικό παιχνίδι και το παιχνίδι ρόλων.

 

 

3 ετών

• Το προσχολικής ηλικίας παιδί σας θα είναι σε θέση να παίζει σε ομάδες και να μοιράζεται, θα μπορεί να ντύνεται μόνο του και θα αρχίσει επίσης να σέβεται κάποιους κανόνες.
• Θα αναπτύξουν την ικανότητα να κόβουν και να κολλούν, να ζωγραφίζουν και ακόμη και να χοροπηδούν με το ένα πόδι.
• Παρακολουθήστε τα να κάνουν απλή αρίθμηση, να παρατηρούν ομοιότητες και διαφορές και να επινοούν ιστορίες.

Πώς να παίξετε:
Θα λατρέψουν τις ρεαλιστικές κούκλες με αξεσουάρ, μαλλιά και λειτουργικά μέρη. Επιλέξτε σταθερό εξοπλισμό παιχνιδιού για εξωτερικούς χώρους, κηρομπογιές και καβαλέτα ζωγραφικής, καθώς και όργανα που απαιτούν φύσημα, όπως φυσαρμόνικες και σφυρίχτρες. Παίξτε μουσική για να ενθαρρύνετε το τραγούδι και χρησιμοποιήστε διαδραστική ανάγνωση για να αναπτύξετε το λεξιλόγιο και προσπαθήστε να παίξετε αντιστοίχιση χρωμάτων, εικόνων ή αριθμών.

Η Fisher-Price, περισσότερο από μια εταιρεία παιχνιδιών, έχει καταξιωθεί ιστορικά σαν ένας οργανισμός που παράγει γνώση μέσα στο χρόνο για τη σημασία του παιχνιδιού στην παιδική ηλικία. Έτσι, καμία λεπτομέρεια δεν είναι τυχαία σε ένα παιχνίδι της Fisher-Price. Όλα έχουν την σημασία τους. Όπως και στην ίδια τη ζωή των παιδιών.

 

Η Fisher-Price στηρίζει με υπερηφάνεια τη Φαιναρέτη!

Η Fisher-Price, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον ουσιαστικό ρόλο της Φαιναρέτη για τις νέες οικογένειες και τα βρέφη τους, υποστηρίζει δύο από τις κοινωφελείς δράσεις της που στοχεύουν στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας και της φροντίδας των εγκύων, νέων γονέων και βρεφών, το Πρόγραμμα «Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της Εγκύου και της Νέας Μητέρας » καθώς και το Mobile application “Best Start”. Παράλληλα θα προσφέρει παιχνίδια για τους ωφελούμενους του οργανισμού τα οποία έχουν αναπτυχθεί στο Κέντρο Ερευνών της Fisher-Price.