Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Study Abroad: Γιατί αξίζουν οι εξάμηνες σπουδές στο εξωτερικό

Της Νάντιας Μιχαλοπούλου

«Ήθελα να αναβαθμίσω το προπτυχιακό μου υπόβαθρο, να γνωρίσω νέους πολιτισμούς και να αλληλεπιδράσω με καθηγητές παγκοσμίου φήμης. Βρέθηκα στη Μεγάλη Σχολή Ανώτερων Εμπορικών Σπουδών του Παρισιού (HEC Paris – Hautes Études Commerciales de Paris), στη Γαλλία, η οποία κατατάσσεται στις 10 κορυφαίες σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων παγκοσμίως και βίωσα μια εμπειρία ζωής παρακολουθώντας μαθήματα σχετικά με τα Διεθνή Χρηματοοικονομικά. Αποκόμισα όχι μόνο πρακτικές γνώσεις σε έναν κλάδο που επηρεάζει τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση, αλλά και φίλους. Είναι πολύ ιδιαίτερο συναίσθημα να δημιουργείς σχέσεις με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου όταν χρειάζεται να συστήσεις την κουλτούρα σου, ενώ εξερευνάς τις υπόλοιπες σε ένα αυθεντικό περιβάλλον» αναφέρει ο 23χρονος Nίκος Αϊδίνης, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό, ή αλλιώς «Study Abroad», του Deree – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.


 

«Προτού ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο Deree, ήθελα να ζήσω την εμπειρία μιας διαφορετικής χώρας και ενός διαφορετικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Παρακολούθησα μαθήματα λογοτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ, τα οποία είχαν σχέση με το πτυχίο μου στην αγγλική φιλολογία στο Deree. Παρακολούθησα επίσης και κάποια μαθήματα κινηματογράφου, ενώ δούλεψα εθελοντικά και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ. Το εξάμηνό μου στο εξωτερικό ήταν πολύτιμο από ακαδημαϊκή άποψη, όσο και ως εμπειρία ζωής.

Έζησα μόνη μου για πρώτη φορά, έμαθα να είμαι πιο ανεξάρτητη, και ακόμη έζησα την εμπειρία μίας τελείως διαφορετικής ζωής σε μία τελείως ξένη πόλη» λέει η 20χρονη Κατερίνα Ψιλοπούλου.


 

«Γνωρίζοντας ότι το Deree προσφέρει αυτή την ευκαιρία, και όντας λάτρης των ταξιδιών και των νέων εμπειριών, είχα αποφασίσει από την πρώτη μέρα της φοίτησής μου ότι κάποια στιγμή θα συμμετάσχω στο Study Abroad. Πήγα στο Northern Arizona University στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής παρακολουθώντας μαθήματα που με βοήθησαν να κατανοήσω πώς σκέφτονται και συμπεριφέρονται οι Αμερικανοί καταναλωτές και γενικότερα η αμερικανική αγορά. Άνοιξα έναν νέο δρόμο ευκαιριών μπροστά μου. Εντυπωσιάστηκα από τη φιλικότητα των ανθρώπων και την οργάνωση που έχουν στην καθημερινότητά τους.

Έκανα νέες φιλίες που θα κρατήσουν» διηγείται από την πλευρά του ο 21χρονος Βασίλης Κόκκινος.


 

Τα λόγια των φοιτητών του Deree, που έφτιαξαν αποσκευές και παρακολούθησαν μαθήματα για ένα εξάμηνο, τετράμηνο ή μήνα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού αποδίδουν καθαρά την τάση που υπάρχει στην παγκόσμια εκπαίδευση: Κινητικότητα, εμπειρίες, ανταλλαγή ιδεών και απασχολησιμότητα. Και όσοι την ακολουθούν δηλώνουν απολύτως δικαιωμένοι, καθώς η διαμονή στο εξωτερικό διευρύνει τους πολιτισμικούς ορίζοντες των νέων βοηθώντας τους να ενσαρκώσουν το πρότυπο του πολίτη που μπορεί να ζει και να δουλεύει αποτελεσματικά στο ποικιλόμορφο παγκόσμιο περιβάλλον. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι, κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι φοιτητές συμπληρώνουν αιτήσεις, διεκδικώντας μία θέση στο πρόγραμμα Study Abroad του Κολλεγίου.

«Οι σπουδές στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Study Abroad είναι μια εμπειρία που μεταμορφώνει και εξελίσσει τους φοιτητές» εξηγεί η κυρία Ματίλντα Χατζηπαναγιώτου, Dean of Students, και επικεφαλής του προγράμματος Σπουδών στο Εξωτερικό (Study Abroad Program) του Deree. «Σπουδάζοντας για έξι μήνες σε ένα από τα συνεργαζόμενα με το Deree πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Ασία, γνωρίζουν τον κόσμο, ανοίγουν τους ορίζοντές τους μέσα από την επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, ανακαλύπτουν τη δική τους. Γίνονται πιο ανεξάρτητοι και ευέλικτοι, αναπτύσσουν καινοτόμο πνεύμα, ενισχύουν το προφίλ τους ως φοιτητών και, συνακόλουθα, βελτιώνουν τις πιθανότητές τους να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά ή να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές» σημειώνει και τονίζει ότι «οι φοιτητές που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα κερδίζουν σε μόρφωση και σε εμπειρίες ζωής έξω από το λεγόμενο comfort zone τους, τον γνώριμο μικρόκοσμό τους δηλαδή».

Τι κριτήρια πρέπει να πληρούν οι φοιτητές για να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα; «Στο πρόγραμμα Study Abroad μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι φοιτητές του Deree με καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, ως μέρος των προπτυχιακών σπουδών τους ή της υποειδίκευσής που έχουν επιλέξει (minor). Για να συμμετάσχουν, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν αίτηση στο Πρόγραμμα Σπουδών στο Εξωτερικό. Αξιολογείται η ακαδημαϊκή τους πορεία και η συμμετοχή στη φοιτητική ζωή στο Deree. Οι υπεύθυνοι σύμβουλοι του προγράμματος κατευθύνουν τους φοιτητές ώστε η επιλογή προορισμού να βασίζεται σε άρτια πληροφόρηση αλλά και ενδοσκόπηση, και να αποτελεί μία επένδυση στα όνειρα και τους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς στόχους κάθε φοιτητή ή φοιτήτριας. Το Deree έχει συνάψει συνεργασίες με πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, ώστε οι φοιτητές να μπορούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό με πολύ προσιτό κόστος, και σε πληθώρα προορισμών. Τα προγράμματα ανταλλαγής εξασφαλίζουν, για παράδειγμα, πρόσβαση στις σπουδές σε αμερικανικά πανεπιστήμια με το κατώτερο κόστος διδάκτρων του Deree. Μάλιστα, υποτροφίες που λαμβάνουν οι φοιτητές του Deree ισχύουν και κατά την περίοδο των σπουδών τους σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μόλις επιλεγεί το πανεπιστήμιο προορισμού, ένας από τους συμβούλους του προγράμματος Study Abroad θα επεξεργαστεί την αίτηση του/της φοιτητή/τριας, θα επιβεβαιώσει την καταλληλότητα για συμμετοχή στο πρόγραμμα και θα δώσει κατευθύνσεις για την συμπλήρωση μιας ανταγωνιστικής αίτησης προς το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο υποδοχής. Πάντως, το Deree στοχεύει να στείλει ακόμα περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό, ενισχύοντας με υποτροφίες και οικονομική βοήθεια τα δίδακτρά τους και προσφέροντας υποτροφίες στους νέους που δεν θα είχαν αλλιώς την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν ακαδημαϊκές σπουδές στο εξωτερικό».

Πώς προετοιμάζονται οι φοιτητές για τη συγκεκριμένη ακαδημαϊκή περίοδο; «Το πρόγραμμα Study Abroad στέκεται δίπλα σε κάθε φοιτητή του Deree που σχεδιάζει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, σε κάθε του βήμα: πριν από την αναχώρηση, στη διάρκεια της παραμονής του στο εξωτερικό και με την επιστροφή του στο Deree, ενώ διασφαλίζει ότι όλοι οι υποψήφιοι λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται ενώ είναι σε εξέλιξη η αίτησή τους. Ύψιστη προτεραιότητα του γραφείου Study Abroad είναι η ασφάλεια των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Η ομάδα μας πραγματοποιεί μία υποχρεωτική συνάντηση πριν από την αναχώρηση των φοιτητών, που περιλαμβάνει: συμβουλές επιτυχίας στο ξένο πανεπιστήμιο, ενημέρωση σχετικά με την υγεία, την ατομική ασφάλεια, συμβουλές πώς να προφυλάσσονται από πιθανούς κινδύνους, δεξιότητες διαπολιτισμικής ανταλλαγής και οδηγίες αντιμετώπισης κρίσεων».

Ποια πανεπιστήμια είναι τα πιο δημοφιλή; «Για ακαδημαϊκά εξάμηνα τα πανεπιστήμια που επιλέγουν οι φοιτητές είναι κυρίως στην Αμερική – οι σπουδές στην Αμερική, με τους οικονομικούς όρους που προαναφέρθηκαν, αποτελούν άλλωστε και το συγκριτικό πλεονέκτημα του προγράμματος ανταλλαγής του Deree. Για τα καλοκαιρινά εντατικά προγράμματα προτιμούν πανεπιστήμια της Ασίας και της Ευρώπης».

Δείτε εδώ τα συνεργαζόμενα με το  Deree πανεπιστήμια