ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

 

Στα μάτια των παιδιών η ζωή είναι ένα παιχνίδι όπου πρωταγωνιστούν οι γονείς τους και συμμετέχουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα: Το μικροσύμπαν των παιχνιδιών τους μέσα στο οποίο θα ονειρευτούν, θα ανακαλύψουν και τελικά θα αναπτύξουν την προσωπικότητα και την αντίληψή τους.

Αποτελεί, πλέον, δεδομένο στην εποχή μας η αποδεδειγμένη θεώρηση ότι η σημασία της παιδικής ηλικίας είναι καθοριστική για την εξέλιξη της προσωπικότητας του ανθρώπου.

Σήμερα, επιπλέον, βρισκόμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τα κατάλληλα παιχνίδια είναι ικανά να αποτελέσουν τα ερεθίσματα που θα αναπτύξουν εγκεφαλικά και ψυχικά τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ, ΟΜΩΣ, ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ;

 

Πριν από παραπάνω από 90 χρόνια άρχισε να γράφεται η πιο συναρπαστική ιστορία στο χώρο των παιχνιδιών διεθνώς. Είναι η ιστορία μιας εταιρείας που θα λειτουργούσε σε όλη την πορεία της σαν εκπαιδευτικός οργανισμός και θα κατασκεύαζε τα κατάλληλα παιχνίδια που θα μεγάλωναν τις επόμενες γενιές.

 

Σήμερα, επιπλέον, βρισκόμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τα κατάλληλα παιχνίδια είναι ικανά να αποτελέσουν τα ερεθίσματα που θα αναπτύξουν εγκεφαλικά και ψυχικά τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

Σήμερα, εννέα δεκαετίες μετά, η ίδια εταιρεία, η Fisher-Price, έχει τις απαντήσεις. Και τις ανανεώνει διαρκώς, κάθε μέρα, χάρη στην πιο εμπνευσμένη ιδέα που γεννήθηκε ποτέ στον κλάδο των παιχνιδιών: Το Play Lab/Κέντρο Ερευνών.

Πρόκειται για έναν προσεκτικά σχεδιασμένο χώρο που θυμίζει φαντασμαγορικό παιδικό σταθμό, όπου γονείς και παιδιά έχουν στη διάθεσή τους υπέροχα παιχνίδια τα οποία αξιολογούν και ενώ παίζουν, δίνουν ταυτόχρονα πληροφορίες, μέσω της παρατήρησης, για το πώς αυτά τα αντικείμενα επιδρούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

×

Στο Play Lab της Fisher-Price ανακαλύπτονται και εξελίσσονται σήμερα τα παιχνίδια που θα πρωταγωνιστήσουν με ασφάλεια στη ζωή των παιδιών τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες.

 

Πρόκειται για έναν «πυρήνα» που παράγει συνεχώς πολύτιμη γνώση από τα παιδιά για τα παιδιά. Κάθε χρόνο περί τα 2500 παιδιά και τους 1800 γονείς συμμετέχουν σε αυτή την απολαυστική έρευνα που αποκαλύπτει βήμα-βήμα τη σπουδαιότητα, αλλά και το μέλλον των παιχνιδιών.

Αυτή είναι η μέθοδος της Fisher-Price. Κάθε παιχνίδι, όχι μόνο από αυτά που μεγάλωσαν τους μεγαλύτερους σήμερα σε ηλικία, αλλά και από τα εξελιγμένα παιχνίδια της εποχής μας, είναι αποτέλεσμα γνώσης και μελέτης μέχρι την κάθε λεπτομέρεια.

 

Τα βρεφικά παιχνίδια έχουν δημιουργηθεί με τη δική τους σοφία. Τα βρέφη συνδέονται με τα παιχνίδια τους, συγχρονίζονται με αυτά, παίζουν και μαθαίνουν μαζί τους. Πρόκειται, άλλωστε, για τους πρώτους τους φίλους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη γνώση που έχουμε αποκομίσει σήμερα, το παιχνίδι είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά:
• Μαθαίνουν να διδάσκονται
• Αναπτύσσονται γλωσσικά
• Αναπτύσσουν δεξιότητες
• Εκφράζουν επιθυμίες και συναισθήματα
• Αντιλαμβάνονται τα όρια
• Μαθαίνουν να μοιράζονται

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 για τις επιπτώσεις της πανδημίας παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά σε προσχολική ηλικία αναπτύσσουν το περίφημο ECD (Early Learning for Children in Crisis and Conflict). Η πνευματική τους ανάπτυξη στις μικρές ηλικίες είναι καθοριστική και θα διαμορφώσει την αντίληψη με την οποία θα βλέπουν πλέον τη ζωή, τους ανθρώπους, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό στο μέλλον.

Τα βρεφικά παιχνίδια έχουν δημιουργηθεί με τη δική τους σοφία. Τα βρέφη συνδέονται με τα παιχνίδια τους, συγχρονίζονται με αυτά, παίζουν και μαθαίνουν μαζί τους. Πρόκειται, άλλωστε, για τους πρώτους τους φίλους. Μαζί τους περνούν πολύ χρόνο και μαζί τους ηρεμούν και κοιμούνται γλυκά.

×

Αλλά και τα πιο μεγάλα παιδιά χρειάζονται παιχνίδια που να τα ταξιδεύουν, να διεγείρουν τη φαντασία τους, να τα διασκεδάζουν και να τα προτρέπουν να μάθουν γράμματα και αριθμούς.H Fisher-Price διαθέτει παιχνίδια που εστιάζουν στη σημασία κάθε φάσης της προσχολικής ηλικίας:

Για βρέφη μέχρι 6 μηνών, για 6-12 μηνών, για 12-18 μηνών, για 18-24 μηνών, για 2+ ετών και για 3+ ετών. Η σημασία στη λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Κάθε παιχνίδι, ανάλογα με την ηλικιακή εξέλιξη του παιδιού, έρχεται να προσφέρει τη δική του συμμετοχή στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων, αλλά και των συναισθημάτων του.

 

Βασισμένη στη γνώση, την τεχνολογία και την επιστημονική παρατήρηση, η Fisher-Price συνεχίζει να κάνει τη διαφορά με τον πιο καινοτόμο τρόπο των καιρών μας: Με το σκεπτικό ότι το μέλλον μας στηρίζεται στην ποιότητα του παιχνιδιού! 

 

Μέσα σε αυτό το κάδρο, η Fisher-Price έχει ταυτιστεί εδώ και περίπου έναν αιώνα με τον σχεδιασμό παιχνιδιών που δεν είναι απλώς αντικείμενα, αλλά αποτελούν τα κομμάτια που συνθέτουν τον κόσμο μέσα στον οποίο τα παιδιά αναπτύσσονται. Βασισμένη στη γνώση, την τεχνολογία και την επιστημονική παρατήρηση, η Fisher-Price συνεχίζει να κάνει τη διαφορά με τον πιο καινοτόμο τρόπο των καιρών μας: Με το σκεπτικό ότι το μέλλον μας στηρίζεται στην ποιότητα του παιχνιδιού! Διότι το παιχνίδι είναι μια παγκόσμια γλώσσα, ένα οικουμενικό λεξιλόγιο με το οποίο εκφράζουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας.

Αυτή είναι η ιστορία, η αντίληψη και η μέθοδος της σταθερά πρωτοποριακής Fisher-Price που προσγειωμένα, επιστημονικά και με ασφάλεια υπηρετεί την πιο ευαίσθητη περίοδο του ανθρώπου.