Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Σώζοντας» το φαγητό, μπορούμε να σώσουμε και το περιβάλλον

Το περιβάλλον και η προστασία του, καθώς και οι αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωή και την καθημερινότητά μας η κλιματική αλλαγή, αποτελούν προτεραιότητα στην παγκόσμια ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Sponsored Content

Συχνά ακούμε για τη σπατάλη τροφίμων και τις καταστροφικές της συνέπειες, όμως σπάνια την συνδέουμε με την κλιματική κρίση. Ωστόσο, η διατροφή μας, οι τροφές που επιλέγουμε, αλλά και ο τρόπος που τις καταναλώνουμε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υγεία του πλανήτη μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αξίζει να εστιάσουμε στο σοβαρό, αλλά «σιωπηλό» ζήτημα της σπατάλης τροφίμων, που εκτός από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, χρειάζεται δυναμική κινητοποίηση και συντονισμένη δράση.

 

 

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η ΑΒ Βασιλόπουλος, με όραμα την επίτευξη του στόχου των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030. Γι’ αυτό και τον Σεπτέμβριο του 2019 δεσμεύτηκε να μειώσει το δικό της αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2025, συμβάλλοντας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Πώς;

• Δημιούργησε τη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» σε συνεργασία με την ΜΚΟ “Μπορούμε” με στόχο τη μείωση σπατάλης τροφίμων μέσα από συντονισμένες δράσεις.
• Δημιούργησε το πρόγραμμα «Τρόφιμα Αγάπης» δωρίζοντας από τις αποθήκες και τα καταστήματα απολύτως υγιή τρόφιμα που όμως έχουν καταστεί μη εμπορεύσιμα λόγω κοντινής ημερομηνίας λήξης ή ταλαιπωρημένης συσκευασίας.
• Πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, μία 18μηνη έρευνα, οπού για πρώτη φορά απαντήθηκε το μείζον ερώτημα πού γίνεται η μεγαλύτερη σπατάλη στην εφοδιαστική αλυσίδα.
• Έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, ένα μεγάλο ταξίδι ενημέρωσης, εκπαίδευσης αλλά και κινητοποίησης όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας γύρω από τη σπατάλη τροφίμων.

 

 

Πού οφείλεται η σπατάλη τροφίμων και ποιες οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον;

Τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίμων, τα μισά εκ των οποίων θα μπορούσαν με ασφάλεια να καταναλωθούν και να μην καταλήξουν στα σκουπίδια.

Οι βασικές αιτίες φαίνεται ότι εντοπίζονται κυρίως στην καταναλωτική κουλτούρα. Πιο συγκεκριμένα, στον τρόπο που ψωνίζουμε, που μαγειρεύουμε και αποθηκεύουμε τα τρόφιμα, ακόμα και στον τρόπο που διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Το τελευταίο διάστημα, έχει αρχίσει να μεγαλώνει η συζήτηση για τη σπατάλη τροφίμων, ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που εντείνουν την κλιματική αλλαγή. Οι επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον είναι τεράστιες- από τον αέρα που αναπνέουμε μέχρι το νερό που καταναλώνουμε. Κάθε χρόνο το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια συνάνθρωποί μας υποσιτίζονται. Μαζί με κάθε γραμμάριο τροφής που πετιέται, πετιούνται πολύτιμοι φυσικοί πόροι που χρησιμοποιήθηκαν «άδικα» για την παραγωγή της, όπως είναι η γη, το νερό και η ενέργεια.

Συγκεντρωτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από το WWF Eλλάς, το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων ευθύνεται για:

• το 80% της παγκόσμιας αποδάσωσης,
• το 70% της απώλειας της χερσαίας βιοποικιλότητας,
• το 50% της απώλειας βιοποικιλότητας γλυκού νερού και
• το 27% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Για τον περιορισμό των επιπτώσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας στο περιβάλλον και το κλίμα και με στόχο να διασφαλίσουμε πως ο πλανήτης θα συνεχίσει να μας προσφέρει τροφή τα επόμενα χρόνια, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων. Και ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων…

 

Οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που περιορίζουν το οικολογικό μας αποτύπωμα

Η ΑΒ Βασιλόπουλος μειώνει τη σπατάλη φαγητού, και μαζί και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Εμείς; Κι εμείς! Κι εμείς μπορούμε να «αναδείξουμε» το φαγητό ως το μέσο για να συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη μας.

Μέσα από καθημερινές κινήσεις και απλές πρακτικές, ξεκινώντας από το νοικοκυριό μας, βάζουμε το μικρό μας λιθαράκι στη μείωση σπατάλης φαγητού. Πρακτικές που μπορούν να γίνουν συνήθειες, όπως ο προγραμματισμός των αγορών μας, ο έλεγχος των αποθεμάτων που έχουμε στο σπίτι, η σωστή αποθήκευση των τροφίμων, αλλά και … Η αξιοποίηση του φαγητού που περίσσεψε: από μια ωραία σούπα, έως και smoothies ή ακόμα και να «γεμίσουμε» το σάντουιτς της επόμενης ημέρας! Με λίγα λόγια, ακόμα και ένα κομμάτι φέτας που θα αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σκεφτούμε να πετάξουμε τροφή, να θυμηθούμε: Για κάθε γραμμάριο τροφής που πετιέται, χάνονται πολύτιμοι φυσικοί πόροι που χρησιμοποιήθηκαν «άδικα» για την παραγωγή του, όπως είναι η γη, το νερό και η ενέργεια!

«Σώζοντας», λοιπόν, το φαγητό, µπορούµε να σώσουμε το περιβάλλον; Ναι!