Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Φυσικά προϊόντα της ελληνικής γης, στην πιο φυσική συσκευασία

 

Sponsored Content

 

Το δικό της δρόμο προς το μέλλον του ελληνικού εξωστρεφούς επιχειρείν χαράσσει η Agrifarm. Πρόκειται για μια εταιρεία η οποία παράγει και διανέμει αγνά και αυθεντικά προϊόντα της ελληνικής γης, κυρίως όσπρια και ρύζι, σε μια βραβευμένη, πρωτοποριακή μα και ταυτόχρονα παραδοσιακή συσκευασία: Το «τσουβαλάκι», το οποίο έχει ήδη γίνει κάτι σαν σήμα-κατατεθέν της Agrifarm και υφαίνεται με φυσικό νήμα χωρίς ίχνος πλαστικού, επιτρέπει στον περιεχόμενο καρπό να αναπνέει ελεύθερα.

 

 

Η χαρακτηριστική συσκευασία της Agrifarm μοιάζει με μινιατούρα των υφασμάτινων σακιών που χρησιμοποιούνταν επί αιώνες για την αποθήκευση και τη μεταφορά προϊόντων όπως το ρύζι, τα φασόλια, οι φακές, η φάβα κ.ο.κ. Για την Agrifarm το «τσουβαλάκι» που ξεχωρίζει πλέον στα ράφια των σούπερ-μάρκετ ανά την Ελλάδα και σε αγορές του Εξωτερικού, έχει μεγάλη σημασία, καθώς λειτουργεί σαν σύμβολο των θεμελιωδών αξιών και της εταιρικής κουλτούρας της. Διότι η φιλοσοφία της Agrifarm βασίζεται στην πρωταρχική αξία της διαρκούς και επίμονης προσπάθειας για την προσφορά στον καταναλωτή φυσικών, προσεγμένων σχεδόν «κόκκο προς κόκκο» προϊόντων, σε μια εντελώς οικολογική συσκευασία.

Καθόλου τυχαία, στην Τελετή Απονομής των Green Awards 2022, η Agrifarm κατέκτησε το Χρυσό βραβείο στην κατηγορία Οικολογικής Συσκευασίας προϊόντος- «Green F&B Packaging», ως η πιο Πράσινη Συσκευασία Τροφίμων στην Ελλάδα! Η πρωτοποριακή αυτή συσκευασία των προϊόντων της AGRIFARM είναι η μοναδική χωρίς πλαστικό στον κλάδο των τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, φτιαγμένη  από 100% φυσικά υλικά, επαναχρησιμοποιούμενη και απόλυτα φιλική στο περιβάλλον.

 

 

Ωστόσο, το «τσουβαλάκι» είναι μία πτυχή της διαφορετικής προσέγγισης που εφαρμόζει ευρύτερα η Agrifarm. Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της εταιρείας βρίσκεται ένα ιδιαίτερο σχέδιο αλλά και όραμα: Η πρωτοβουλία «Refarming Greece». Σε κάποια μικρά χωριά ανά την Ελλάδα, επιλεγμένα προσεκτικά για τα ιδιαίτερα μικροκλίματά τους, υπάρχουν οι προμηθευτές της Agrifarm – ή αλλιώς τα «Οικογενειακά Αγροκτήματα» της εταιρείας. Σε αυτά καλλιεργούνται οι μοναδικές Ελληνικές Ποικιλίες Οσπρίων και Ρυζιού, κυρίως από Ομάδες Νέων Αγροτών που έχει συγκροτήσει η Agrifarm. Κατ’ αυτό τον τρόπο υποστηρίζεται έμπρακτα η επιστροφή των νέων ανθρώπων στο χωριό από όπου κατάγονται, το οποίο συνήθως εγκαταλείπουν εξαιτίας της έλλειψης ευκαιριών απασχόλησης.

 

Τα Οικογενειακά Αγροκτήματα της Agrifarm, όπου και εφαρμόζεται το σχέδιο βιώσιμης καλλιέργειας «Refarming Greece» είναι, ενδεικτικά, τα εξής:

– Σε μικρά χωριά κοντά στη Λάρισα και τα Φάρσαλα (Θεσσαλία), ρεβίθια μικρά και φακές ψιλές ελληνικής ποικιλίας.
– Από τα ορεινά χωριά της περιοχής των Πρεσπών και της Καστοριάς (Δυτική Μακεδονία), η Agrifarm προμηθεύεται τα περίφημα φασόλια γίγαντες, από την καλύτερη ελληνική ποικιλία.
– Στο Οροπέδιο της Τρίπολης (Πελοπόννησος), του Δομοκού (Στερεά Ελλάδα) και σε οικογενειακά αγροκτήματα της Πρέβεζας (Ήπειρος) καλλιεργούνται φασόλια μέτρια και φάβα από λαθούρι.
– Από την Κοιλάδα του ποταμού Αξιού (Κεντρική Μακεδονία) και Σπερχειού (Στερεά Ελλάδα), έρχεται το Ακατέργαστο ρύζι, το ρύζι «Νυχάκι» και «Καρολίνα».

Η Agrifarm βασίζεται στη συνεργασία με 55 Αγροτικές Οικογένειες, σε διαφορετικές εστίες Refarming ανά την Ελλάδα. Το σημαντικό είναι όμως ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να προσελκύσει 38 νέους αγρότες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των γεωργών, δεν ξεπερνά τα 35 χρόνια. Επίσης, η Agrifarm φροντίζει, ώστε οι αγρότες να υποστηρίζονται με εξειδικευμένη τεχνογνωσία, από τους επιστήμονες σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Χάρη στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, οι καλλιέργειες της Agrifarm επιτυγχάνουν μείωση των εισροών και εξοικονόμηση φυσικών πόρων, όπως το νερό που χρησιμοποιούν, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην διατήρηση της βιοποικιλότητας. Διότι στο σύγχρονο πρότυπο παραγωγής του «Refarming Greece» περιλαμβάνονται νέες τεχνολογίες, όπως πχ για τα φασόλια όπου τοποθετούνται αισθητήρες για την ακριβή εφαρμογή των καλλιεργητικών πόρων.

 

 

Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Agrifarm είναι ο κ. Δημήτρης Γκρεμυλογιάννης, η αρχική επαγγελματική κατεύθυνση του οποίου ήταν οι κλασικές σπουδές (Φιλολογία) και στη συνέχεια το Διεθνές Εμπόριο. Ταυτόχρονα όμως, ως άνθρωπος που μεγάλωσε σε μια αγροτική οικογένεια στην περιοχή της Λαμίας (ο παππούς του ήταν από τους πρώτους που καλλιέργησαν για πρώτη φορά ρύζι στην Ελλάδα το 1949, με το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από το Παν/μιο Berkley στην Ανθήλη, στη κοιλάδα του Σπερχειού, (https://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Packard) ο κ. Γκρεμυλογιάννης κληρονόμησε την έγνοια για τη σωστή αξιοποίηση των καρπών της γης.

Ταξιδεύοντας στον κόσμο, παρατήρησε ότι τα ελληνικά προϊόντα, παρά την εξαιρετική γεύση τους αλλά και την στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή διεθνώς, υστερούσαν στην προώθηση και την αποτελεσματική διανομή τους. Έτσι, ο κ. Γκρεμυλογιάννης συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας της Agrifarm, δηλαδή μιας εταιρείας η οποία αφ’ ενός θα εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικής παραγωγής και αφ’ ετέρου θα καθιερώσει μια ευδιάκριτη, οικολογική συσκευασία για τα προϊόντα της. Η διεθνής προώθηση θα ερχόταν σαν φυσική συνέπεια αυτής της φιλοσοφίας – όπερ και εγένετο: Τα προϊόντα της Agrifarm βρίσκονται πλέον σε όλες τις ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς και σε πολλά καταστήματα ντελικατέσεν, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, όπως τη Κύπρο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά κ.α. Eταίρος του κ. Γκρεμυλογιάννη εδώ και μια 3ετία στην προσπάθεια ανάπτυξης της Agrifarm είναι ο κ. Γιάννης Κυνηγόπουλος, τραπεζίτης επενδύσεων της επενδυτικής τράπεζας Lazard.

 

 

Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Γκρεμυλογιάννης, «ιδρύσαμε την Agrifarm το 2014 και ξεκινήσαμε αναζητώντας συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς. Στην αρχή μάς εμπιστεύτηκαν 2-3 αγρότες. Εντούτοις, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας κερδίσαμε βραβεία για την καινοτόμο συσκευασία, αλλά και τα όσπριά μας. Συγκεκριμένα, ήταν η πρώτη φορά που βραβεύτηκαν ελληνικές ποικιλίες οσπρίων με Great Taste Awards στο Λονδίνο, τα οποία θεωρούνται τα Όσκαρ της γεύσης διεθνώς!

 

«Επίσης, θελήσαμε να αξιοποιήσουμε το διεθνές timing προς την ελληνική/ μεσογειακή διατροφή ως τρόπο ζωής. Τα όσπρια, το ρύζι, τα βότανα και τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν τα πλέον βασικά συστατικά της συγκεκριμένης κουζίνας. Επίσης, μέσω του project «Refarming Greece», προσπαθούμε να φέρουμε στο προσκήνιο ελληνικές ποικιλίες και ξεχασμένες καλλιεργητικές μεθόδους με βάση το μικροκλίμα κάθε περιοχής -όπως γίνεται, αντίστοιχα, με το terroir στα κρασιά – και να στηρίζουμε τη βιώσιμη επιστροφή των νέων στην επαρχία».

Όσο για την έμπνευση που οδήγησε στο «τσουβαλάκι», έχει και αυτή τη δική της μικρή ιστορία. «Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια» εξηγεί ο κ. Γκρεμυλογιάννης «θυμάμαι τη γιαγιά μου να αποθηκεύει όσπρια και ζυμαρικά σε μαξιλαροθήκες. Η ξεχασμένη αυτή πρακτική αποθήκευσης τροφίμων στα χωριά, έγινε η έμπνευση για τη συσκευασία της Agrifarm, η οποία δεν περιλαμβάνει καθόλου πλαστικό, γεγονός που το 2014 έφερε το δεύτερο βραβείο συσκευασίας, πανευρωπαϊκά, στη διοργάνωση European Design Awards».

Μια άλλη, εξόχως ενδιαφέρουσα διάσταση των δραστηριοτήτων της Agrifarm είναι η επιστροφή πόρων στους πρωτογενείς καλλιεργητές. Η εταιρεία επιστρέφει ένα μερίδιο από τις πωλήσεις της στις τοπικές κοινωνίες, με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων κοινοτήτων, τα λεγόμενα «Refarming Hubs», δηλαδή θύλακες επανεκκίνησης της αγροτικής παραγωγής. Η ενίσχυση λαμβάνει τη μορφή είτε της δωρεάν συμβουλευτικής για τις καλλιέργειες, είτε με χρηματοδότηση μικρών έργων υποδομής, τα οποία όμως λύνουν πρακτικά προβλήματα για τους αγρότες.

 

 

Η Agrifarm διαθέτει τα προϊόντα της, εκτός των εθνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, και μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, όπως το https://www.sklavenitis.gr/katigories, το https://www.ab.gr/eshop , το https://eshop.mymarket.gr/trofima/ryzi-ospria, το www.yolenis.com, το www.pamesupermarket.gr και www.amazon.com

Στην τελευταία της καινοτομία, η Agrifarm μας φέρνει τις νόστιμες μπάρες από τραγανά όσπρια, προσφέροντας ένα απολαυστικό, θρεπτικό και χορταστικό σνακ που ταιριάζει στο «γρήγορο» τρόπο ζωής των σύγχρονων καταναλωτών, που ενδιαφέρονται για μία ισορροπημένη διατροφή. Απολύτως φυσικές, χωρίς συντηρητικά και τεχνητές χρωστικές, είναι διαθέσιμες σε τρεις διαφορετικές γεύσεις: Μεσογειακή (με τομάτα, ελιά και βασιλικό), Ψητά Λαχανικά (με θυμάρι) και Ελληνικά Μυρωδικά (με ρίγανη).

www.agrifarm.gr

 

Διεθνή Βραβεία της Agrifarm
– The Guild of Fine Food, Λονδίνο «Great Taste Awards 2019» για τα φασόλια γίγαντες.
– The Guild of Fine Food, Λονδίνο «Great Taste Awards 2018» για τις ψιλές φακές.
– The Guild of Fine Food, Λονδίνο «Great Taste Awards 2017» για τα μικρά ρεβίθια.
– The Guild of Fine Food, Λονδίνο «Great Taste Awards 2015» για τα μικρά ρεβίθια και τα φασόλια μέτρια.
– «Καλύτερο Προϊόν 2014» για τις σειρές των οσπρίων και ρυζιών.
– «ED AWARDS 2014 European Design», Αργυρό Βραβείο (2η θέση Πανευρωπαϊκά) για τη Συσκευασία των οσπρίων και ρυζιών.
– The Guild of Fine Food, Λονδίνο «Great Taste Awards  2013» για τα μικρά ρεβίθια.