Αφήνουμε το νερό να τρέχει από τη βρύση αλόγιστα. Αφήνουμε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και άλλες ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι μας σε κατάσταση stand by. Ξεχνάμε τους φορτιστές στην πρίζα. Αφήνουμε τα φώτα ανοιχτά στα δωμάτια, σε διαδρόμους και βοηθητικούς χώρους κι ας μην βρισκόμαστε εντός αυτών. Το χειμώνα χρησιμοποιούμε αερόθερμο, ηλεκτρικό καλοριφέρ ή σόμπα για να ζεσταθούμε, ενώ το καλοκαίρι τα κλιματιστικά λειτουργούν στο φουλ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αναβάλλουμε την επιδιόρθωση προβλημάτων μόνωσης στο σπίτι μας, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται μούχλα ή υγρασία στις επιφάνειες του. Ο διακόπτης του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα βρίσκεται διαρκώς στο «on» για να εξασφαλίσουμε ζεστό νερό τις κρύες ημέρες του έτους. Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο σε υψηλές θερμοκρασίες. Γεμίζουμε τους κάδους απορριμμάτων με υπολείμματα φαγητών, δοχεία και μπουκάλια μιας χρήσης. Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για να μετακινηθούμε ακόμα και για την πιο μικρή διαδρομή, ενώ οδηγούμε σε υψηλές ταχύτητες με απότομες αυξομειώσεις και φρεναρίσματα.
Τα παραπάνω αφορούν δραστηριότητες που συνδέονται με τις καθημερινές λειτουργείας μας, αλλά πραγματοποιούνται απερίσκεπτα και συμβάλουν σημαντικά στη σπατάλη ενέργειας που κοστίζει πολύ ακριβά τόσο στο περιβάλλον –επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή με τις ποσότητες CO2 που εκπέμπονται- όσο και στην τσέπη μας. Κάποια απλά παραδείγματα είναι ενδεικτικά:
-Αν ξεχνάμε τον φορτιστή μονίμως στην πρίζα, μόλις το 5% της ενέργειας καταναλώνεται για να φορτίσει η συσκευή. Το υπόλοιπο 95% ξοδεύεται χωρίς λόγο.
-Αν φροντίζουμε να συντηρούμε τα συστήματα θέρμανσης στο σπίτι, εξασφαλίζουμε την καλή απόδοση της εγκατάστασης, που σημαίνει εξοικονόμηση καυσίμου και χαμηλή ρύπανση. Επομένως η σωστή συντήρηση βγάζει στο πολλαπλάσιο τα χρήματά της. Σε κτίρια δε που διαθέτουν παλιά κεντρικά συστήματα θέρμανσης θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η αντικατάστασής τους με νέου τύπου που είναι πιο αποδοτικά και μειώνουν το κόστος λειτουργίας.
– Οι οικονομικοί λαμπτήρες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν έως 80% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Η απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από ένα χρόνο.
– Ο ηλιακός θερμοσίφωνας παραμένει η καλύτερη δυνατή επιλογή για ζεστό νερό χρήσης. Για μια μέση οικογένεια, η απόσβεση των χρημάτων από την αγορά γίνεται σε 3-4 έτη. Για εκείνους που ζουν σε μονοκατοικία υπάρχει και η επιλογή του μπόιλερ που ζεσταίνει το νερό από τον λέβητα (πετρελαίου ή φυσικού αερίου)
– Οδηγώντας συντηρητικά μειώνουμε την κατανάλωση καυσίμου στην πόλη και την εθνική οδό, άρα και έξοδα. Βέβαια ενδείκνυται και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
-Ανακυκλώνοντας βοηθούμε τόσο τον πλανήτη να «ανασυγκροτηθεί» και παράλληλα γλιτώνουμε χρήματα. Το γυάλινο μπουκάλι για το νερό, λόγου χάρη, ανακυκλώνεται και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το πλαστικό.
«Πράσινες» εταιρικές επενδύσεις για το καλό του περιβάλλοντος
Σε εταιρικό επίπεδο η πράσινη οικονομία αποτελεί μια ισχυρή τάση, καθώς η εξασφάλιση της αειφορίας και οι δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος θεωρούνται πλεονέκτημα για κάθε επιχείρηση, ενώ αξιολογούνται θετικά από τους επενδυτές. Αντιλαμβάνονται άλλωστε ότι η αδιαφορία για το περιβάλλον συνεπάγεται κίνδυνο για την επιχείρηση και έτσι η περιβαλλοντική ευαισθησία των εταιρειών λαμβάνεται όλο και περισσότερο υπόψη από τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Εκτός από την ανακύκλωση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νέο μοντέλο που εισέρχεται με σταθερά ανοδικούς ρυθμούς στη στρατηγική των επιχειρήσεων ακούει στο όνομα κυκλική οικονομία. Πρόκειται για την επαναχρησιμοποίηση ενός προϊόντος που έχει κλείσει τον κύκλο ζωής του, ενός τηλεφώνου για παράδειγμα ή ενός αυτοκινήτου, ή τμημάτων τους, για τη δημιουργία ενός ολοκαίνουργιου παραγωγικού και καταναλωτικού προϊόντος: Εταιρίες σε όλο τον κόσμο μετατρέπουν τις παλιές μπαταρίες σε καινούργιες, ενώ μεγάλα brands ένδυσης χρησιμοποιούν παλιά τζιν για τη δημιουργία καινούργιων που διατίθενται στην αγορά.
Το ελληνικό παράδειγμα
Στο πλαίσιο της πράσινης επιχειρηματικής δράσης, η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι η μόνη εταιρεία σε Ελλάδα και Ευρώπη που εφαρμόζει το Σύστημα Ατομικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών.
Από το 2003 έχει εντάξει ολοκληρωμένα κέντρα ανακύκλωσης σε πολλά καταστήματα του δικτύου της, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να ανακυκλώσουν μόνοι τους συσκευασίες από διάφορα υλικά.
Συγκεκριμένα 70 κέντρα ανακύκλωσης είναι τοποθετημένα σε ισάριθμα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος σε όλη την Ελλάδα. Σε 40 από αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν έως και 6 υλικά (πλαστικά μπουκάλια, μεταλλικά κουτιά, γυάλινες φιάλες, πλαστικές σακούλες, μεταλλικούς περιέκτες και πλαστικά δοχεία), ενώ σε 30 μικρότερα κέντρα ανακύκλωσης, ανακυκλώνονται πλαστικά και μεταλλικά κουτιά.
Για κάθε υλικό που ανακυκλώνεται οι πολίτες λαμβάνουν χρηματικό αντίτιμο, το οποίο μπορούν είτε να το δωρίσουν στην ΜΚΟ το «Χαμόγελο του Παιδιού» είτε να το αφαιρέσουν από τις αγορές τους στα καταστήματα της εταιρείας.
Το 2016, 2,7 εκατομ. συσκευασίες ανακυκλώθηκαν στα Κέντρα ανακύκλωσης ΑΒ.
Επιπλέον, στα ΑΒητικά καταστήματα ανακυκλώνονται παλιοί λαμπτήρες πυρακτώσεως σε ειδικούς κάδους καθώς και λάδι τηγανίσματος στις ειδικές δεξαμενές ανακύκλωσης λαδιού.