Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Γεμάτα τραπέζια με… «Τρόφιμα Αγάπης»

Της Νάντιας Μιχαλοπούλου

Η «Τράπεζα Τροφίμων» και το «Μπορούμε» με την κοινωφελή δράση σε όλη την Ελλάδα, τα «Τρόφιμα Αγάπης» και τα χαμόγελα στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας που περνούν δύσκολα

Μια από τις πολυσυζητημένες έννοιες της εποχής μας είναι αυτή της «βιωσιμότητας». Σήμερα, κάνουμε λόγο για βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, βιώσιμα τρόφιμα, βιώσιμη ανάπτυξη, βιώσιμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, βιώσιμη εκπαίδευση, αρχιτεκτονική, κοινωνία και βιώσιμο μέλλον. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι: Ποιες δράσεις και πρακτικές συνεισφέρουν στην καλλιέργεια μιας εν γένει βιώσιμης κοινωνικής ευημερίας;

Το ζήτημα είναι περίπλοκο και με πολλές εκφάνσεις. Όμως στη βάση του υπάρχει μια βασική ανάγκη, καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας: οι συνεργασίες. Όπως εκείνες που συνάπτει η ΑΒ Βασιλόπουλος, υλοποιώντας ενέργειες δωρεάς τροφίμων σε όλη τη χώρα.

 

 

 

Η αρχή έγινε από τον ιδρυτή της εταιρείας, Γεράσιμο Βασιλόπουλο, το 1995, όταν ο ίδιος ίδρυσε την «Τράπεζα Τροφίμων», μια διαφορετική «Τράπεζα», που δραστηριοποιείται κατά της πείνας και συνδράμει στο πρόβλημα σίτισης, που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι γύρω μας. Το όραμά του, ωστόσο, ενισχύθηκε και απέκτησε ισχυρότερα θεμέλια το 2013, με τη δημιουργία του Προγράμματος «Τρόφιμα Αγάπης» της ΑΒ με σκοπό τη δωρεά κοντόληκτων τροφίμων. Σημαντικός αρωγός σε αυτή την ενέργεια έγινε και η ΜΚΟ «Μπορούμε».

Η ΑΒ και το «Μπορούμε» σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας

Με βασικό στόχο τη μείωση σπατάλης φαγητού, ώστε καμία μερίδα να μην πηγαίνει χαμένη, το «Μπορούμε» έγινε ένας πολύτιμος σύμμαχος για την ΑΒ Βασιλόπουλος, δημιουργώντας μια ξεχωριστή συνεργασία. Κάθε βράδυ, απ’ όλα τα καταστήματα του δικτύου της ΑΒ σε όλη την Ελλάδα προσφέρονται μέσω του «Μπορούμε», είδη διατροφής σε τοπικούς φορείς, καλύπτοντας το 90% των αναγκών τους σε τρόφιμα όπως ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά, συσκευασμένα αυγά, καθώς και προϊόντα συντήρησης και κατάψυξης, όπως συσκευασμένο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και χυμοί. Επιπλέον, προσφέρονται και έτοιμα γεύματα.
«Ως οργάνωση που έχει στόχο να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων σε κάθε στάδιο της διατροφικής αλυσίδας, από την αρχή σχεδόν της δράσης μας είχαμε στο μυαλό μας τη συνεργασία με το λιανικό εμπόριο. Ξεκινήσαμε με μια απλή επαφή με την ΑΒ Βασιλόπουλος και είχαμε την ευλογία τελικά να δημιουργήσουμε μια συνεργασία με πάθος και επιμονή, που θεωρείται πλέον πρότυπο από πλευράς αντίκτυπου και βιωσιμότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», λέει στο protothema.gr o Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Ιδρυτικό μέλος του «Μπορούμε».

Και περιγράφει τη σχετική διαδικασία του Προγράμματος «Τρόφιμα Αγάπης»: «Ο δωρητής μάς ενημερώνει τι έχει να δώσει και υπό ποιες συνθήκες (ώρα, μέρος, είδος) και εμείς βρίσκουμε τον πιο κατάλληλο κοινωφελή φορέα – αποδέκτη που έχει ανάγκη αυτά τα τρόφιμα, ώστε να τα παραλάβει από το σημείο που ορίζει ο δωρητής, σε αυτήν την περίπτωση τα καταστήματα της ΑΒ. Έτσι, ξεκινήσαμε με 3 πιλοτικά καταστήματα το 2013 και σιγά-σιγά στήσαμε ένα δίκτυο συνεργασιών μεταξύ όλων των καταστημάτων με τοπικούς κοινωφελείς φορείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», εξηγεί και συμπληρώνει. «Οι προσφορές των καταστημάτων της ΑΒ Βασιλόπουλος σε αρκετές περιπτώσεις καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των διατροφικών αναγκών ενός κοινωφελούς φορέα, με αποτέλεσμα να στηρίζεται πολύ ουσιαστικά μια ευπαθής κοινωνική ομάδα της περιοχής και να απελευθερώνονται πόροι για άλλου είδους στήριξη».

 

 

«Ξεκινήσαμε με 12 τυρόπιτες από ένα αναψυκτήριο στους Αγίους Αναργύρους στα τέλη 2011 και πλέον έχουμε σώσει & προσφέρει περισσότερες από 30 εκατομμύρια μερίδες φαγητού, από χιλιάδες δωρητές προς περισσότερους από 600 κοινωφελείς φορείς όλης της χώρας. Έχουμε δημιουργήσει προγράμματα διάσωσης & προσφοράς τροφίμων σε κάθε στάδιο της διατροφικής αλυσίδας και προσπαθούμε διαρκώς να προβάλλουμε το θέμα της σπατάλης τροφίμων στην κοινή γνώμη. Η σημαντικότερη ίσως δραστηριότητα μας σχετικά με τη μελλοντική πορεία αυτού του ζητήματος στην Ελλάδα είναι το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο», στο πλαίσιο του οποίου έχουμε μιλήσει σε περισσότερα από 16.000 παιδιά τα τελευταία 3 χρόνια για τη σπατάλη τροφίμων και την αξία της εθελοντικής και κοινωνικής προσφοράς», τονίζει ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.

 

 

Τα χαμόγελα από την ακριτική Δράμα

Σχεδόν πέντε χρόνια πριν, και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οι κάτοικοι της Δράμας υποδέχθηκαν στην πόλη τους τα «Τρόφιμα Αγάπης». Τότε επανήλθαν τα χαμόγελα ανακούφισης στα πρόσωπά τους. «Η ανάγκη σε τρόφιμα αυξανόταν διαρκώς, λόγω της κρίσης», θυμάται η Αλίκη Τσιαμούρα, Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας και χαρακτηρίζει την έλευση των «Τροφίμων Αγάπης» στην περιοχή ως «βάλσαμο».

«Υπογράψαμε το πρώτο μας συμφωνητικό και ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε 3-4 φορές την εβδομάδα στο κλείσιμο του καταστήματος της ΑΒ, για να παραλάβουμε τα κοντόληκτα προϊόντα. Πρόκειται για προϊόντα άριστης ποιότητας που οι ωφελούμενοί μας, λόγω του υψηλού κόστους, αδυνατούν να αγοράσουν.

 

Αποφασίσαμε κάθε πρωί να τα μοιράζουμε πρωτίστως σε οικογένειες με ανήλικα τέκνα, που πήγαιναν στο σχολείο χωρίς κολατσιό. Στη συνέχεια, βάλαμε στη λίστα άτομα της τρίτης ηλικίας με μηδενική ή χαμηλή σύνταξη. Τέλος, εντάξαμε και τα παιδιά του Κοινωνικού μας Φροντιστηρίου τα οποία κάθε μεσημέρι έρχονται απευθείας από το σχολείο και παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα. Και έτσι φθάσαμε να εξασφαλίζουμε, σε 175 άμεσα ωφελούμενους, είδη πρώτης ανάγκης τα οποία μπορεί και να κατέληγαν στα σκουπίδια. Σύντομα, οι ωφελούμενοι έγιναν 195 και είμαστε πολύ χαρούμενοι που χάρη στην πρωτοβουλία της ΑΒ Βασιλόπουλος έχουμε τόσο υψηλούς ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπεις να χαμογελούν οι συνάνθρωποί σου», δηλώνει χαρακτηριστικά η Αλίκη Τσιαμούρα.

Info:

– Το πρόγραμμα «Τρόφιμα Αγάπης» απευθύνεται μόνο σε τοπικούς φορείς, οι οποίοι στη συνέχεια διανέμουν τα τρόφιμα σε ανθρώπους συγκεκριμένης περιοχής/γειτονιάς που αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης.

– Τα «Τρόφιμα Αγάπης» ξεκινούν καθημερινά το ταξίδι τους από δυο σταθμούς: από τις αποθήκες της ΑΒ σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων και από τα καταστήματα του δικτύου της ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με το «Μπορούμε».

– Μόνο το 2018 μέσα από το εν λόγω Πρόγραμμα, η ΑΒ Βασιλόπουλος προσέφερε βοήθεια σε σχεδόν 123.000 συνανθρώπους μας και ενίσχυσε περισσότερους από 250 τοπικούς φορείς.

– Στη διάρκεια της τριετίας 2016-2018, η ΑΒ έχει προσφέρει περισσότερα από 2.280.000 γεύματα μέσα από τα «Τρόφιμα Αγάπης». Τα τρόφιμα τα οποία έχουν καταστεί μη εμπορεύσιμα, σώζονται, με αποτέλεσμα τη μείωση της σπατάλης τροφίμων με αναρίθμητα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

– Σε ειδικά καλάθια συγκέντρωσης τροφίμων, που βρίσκονται σε όλα τα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος, οι πελάτες μπορούν να συλλέγουν καθημερινά τρόφιμα προς διάθεση σε τοπικούς φορείς συνεργασίας.