Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Φεστιβάλ αγάπης και προσφοράς για τα παιδιά

Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας γέμισε με μικρούς Άγιους Βασίληδες που δημιούργησαν λιχουδιές και χριστουγεννιάτικα στολίδια για τα παιδιά των Οργανώσεων «Home Project» και «Φίλοι του Παιδιού», στέλνοντας το μήνυμα της ανθρώπινης αλληλεγγύης 

 

Με παιδικά χαμόγελα, ήχους δημιουργίας και συναισθήματα που προέρχονται από τη δύναμη της προσφοράς και της αγάπης, γέμισε το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο.

Στο πλαίσιο της γιορτινής περιόδου των Χριστουγέννων και της συνεργασίας του με την ΑΒ Βασιλόπουλος, το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε δεκάδες παιδιά που θέλησαν να ανακαλύψουν το ταλέντο τους στη γαστρονομία και στη δημιουργία στολιδιών… για καλό σκοπό.

Πιο συγκεκριμένα, το διήμερο 21 και 22 Δεκεμβρίου ο χώρος του Μουσείου κατακλύστηκε από παιδική φαντασία, η οποία επιστρατεύτηκε υπό την καθοδήγηση του chef Γιώργου Τσούλη. Ο γνωστός chef και τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε «Αϊ Βασίληδες», έπλασαν μαζί χριστουγεννιάτικα, υγιεινά, τρουφάκια, τα τοποθέτησαν σε ειδικές συσκευασίες και έγραψαν την ευχή τους, αφιερωμένη στα παιδιά των Οργανώσεων «Home Project» και «Φίλοι του Παιδιού». Επιπλέον, ζωγράφισαν οικολογικά στολίδια για πιο «Πράσινα» Χριστούγεννα, μαθαίνοντας τι σημαίνει να λειτουργούν με σεβασμό προς το περιβάλλον. «Τα παιδιά ανέλαβαν ενεργό ρόλο και έφεραν την έννοια της προσφοράς στα μέτρα τους. Περισσότερα από 350 παιδιά και ενήλικες συμμετείχαν στα διαδραστικά εργαστήρια χριστουγεννιάτικων λιχουδιών και στολιδιών», αναφέρει η Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, κυρία Ζαμπέλ Μουρατιάν.

Ωστόσο, η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, ξεχώρισε για τη συγκινησιακή της ατμόσφαιρα. Τα παιδιά των δύο Οργανώσεων βρέθηκαν στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας για να παραλάβουν τα γλυκίσματα που έφτιαξαν για εκείνα με αγάπη οι μικροί τους «φίλοι» την προηγούμενη ημέρα και πήραν μέρος στις δραστηριότητες του Μουσείου, παρέα με τον chef, Γιώργο Τσούλη. To κλίμα φροντίδας και προσφοράς συμπλήρωσε η ΑΒ Βασιλόπουλος καθώς μοίρασε Χριστουγεννιάτικα δώρα και βασικά είδη διατροφής, τα οποία αντιστοιχούν σε αξία σε 2.000 «Δώρα Αγάπης», για τις ανάγκες των Οργανώσεων «Home Project» και «Φίλοι του Παιδιού».

Βέβαια, η σύμπραξη της ΑΒ με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο για τέτοιου είδους δράσεις, δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Από το 2017 έχουν βρει κοινό τόπο δραστηριότητας, με το σχεδιασμό και τη δημιουργία του εκθέματος «Το ΑΒητάρι της Ισορροπημένης Διατροφής», καθώς και της ομώνυμης μουσειοσκευής για μαθητές Δημοτικού. Μάλιστα για τη σχολική χρονιά 2019-2020, η συνεργασία των δύο πλευρών εμπλουτίζεται με τη δημιουργία εκπαιδευτικών κουτιών με θέμα τη διατροφή για το Νηπιαγωγείο και για Άτομα με Αναπηρία. Οι κοινές ενέργειες όμως δε σταματούν εδώ, καθώς περιλαμβάνουν: τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για όλη την οικογένεια με τον «Άλφα» και τη «Βήτα», τις Κυριακές στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας με ειδικά θέματα για την ισορροπημένη διατροφή, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, το περιβάλλον, αλλά και τον εορτασμό Παγκόσμιων Ημερών με άξονα το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον άνθρωπο. «Η συνεργασία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου με την ΑΒ Βασιλόπουλος χαρακτηρίζεται από την κοινή πεποίθηση ότι τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν και να χαίρονται τον κόσμο που τα περιβάλλει μέσα από την πράξη. Τα παιδιά παίζουν στο μουσείο, «τεντώνουν τη φαντασία τους», ανακαλύπτουν τις συλλογές, εξερευνούν τα εκθέματα και χαίρονται», δηλώνει η Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, κυρία Ζαμπέλ Μουρατιάν.

 

Το «ΑΒητάρι της Ισορροπημένης Διατροφής»

Σκοπό του εκθέματος αποτελεί η ευαισθητοποίηση των παιδιών στην ισορροπημένη διατροφή, στην απόκτηση καταναλωτικής συνείδησης και στην ανάπτυξη της κριτικής τους ικανότητας, ώστε να διαμορφώσουν τον γνωστικό, συναισθηματικό και κινητικό τους κόσμο, μέσα από το παιχνίδι. Έτσι, στη μικρογραφία μιας υπεραγοράς (super market) με τμήματα όπως φούρνος, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, μανάβικο και βασικά τυποποιημένα προϊόντα, μικροί και μεγάλοι αναλαμβάνουν ρόλους και γίνονται καταστηματάρχες, εργαζόμενοι ή πελάτες. Συνεργάζονται, μεταξύ τους, επικοινωνούν και περνούν ποιοτικό χρόνο.

Ιnfo: Οι συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν για οργανωμένες ομάδες (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία) στο έκθεμα που λειτουργεί με τη χορηγία της ΑΒ Βασιλόπουλος κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2019 ανήλθαν στους 1.634 μαθητές και 103 εκπαιδευτικούς. Συνολικά, για το παραπάνω διάστημα, για το ελεύθερο κοινό & για τις οργανωμένες ομάδες, οι επισκέπτες ανήλθαν σε πάνω από 30.000.

Η Μουσειοσκευή

Η μουσειοσκευή απευθύνεται σε ειδικά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, σε ειδικά Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά και σε Ε.Ε.Ε.Ε.Κ (Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) και σε ΕΝ.Ε.ΓΥ.Λ (Ενιαία Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια) με στόχο:

-Να έρθουν σε επαφή με συλλογές τροφών, αληθινές και ομοιώματα

-Να ενεργοποιήσουν τη βιωματική μάθηση με εργαλείο τις αισθήσεις, το παιχνίδι και τα πραγματικά αντικείμενα

-Να έρθουν σε επαφή και να κατανοήσουν τον κόσμο στον οποίο ζουν

-Να ασκήσουν και να εξελίξουν τις δεξιότητές τους π.χ. κοινωνική, συναισθηματική, νοητική

Τα τρία αντίτυπα της μουσειοσκευής, που ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, περιλαμβάνουν εκπαιδευτικό υλικό, μικρογραφίες τροφίμων και όλα τα σχετικά υλικά.

Info: Από τον Οκτώβριο του 2018 έως και το Δεκέμβριο του 2019, 2.321 μαθητές και 92 εκπαιδευτικοί σε 29 σχολεία σε όλη την Ελλάδα έχουν εκπαιδευτεί με διαδραστικό τρόπο, μέσα από το «ΑΒητάρι της Ισορροπημένης Διατροφής».

 

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό που ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα. Βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες, οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στην κοινότητα που ζουν. Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, σε άλλα μουσεία, σε σχολεία και άλλους χώρους. Παράλληλα, από το 1994 λειτουργεί με την πολύτιμη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων το «Παιδικό Μουσείο της Αθήνας» ένα μουσείο ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών έως 12 χρόνων αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.