Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Έτσι μαθαίνουν τα παιδιά να τρέφονται σωστά

Όλα όσα συμβαίνουν στο πρωτοποριακό έκθεμα «Το ΑΒητάρι της διατροφής» στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής, της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας κοινωνίας, του σήμερα και του αύριο, σχετίζεται με την κακή διατροφή. Σύμφωνα μάλιστα με διεθνείς επιστημονικές έρευνες, τα ανθυγιεινά τρόφιμα καθίστανται από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας -περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κάπνισμα. Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι παγκοσμίως οι έφηβοι παχαίνουν με αυξητικούς ρυθμούς ή υποσιτίζονται, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος από την παιδική κιόλας ηλικία καθίσταται παραπάνω από επιτακτική.

Η διατροφή είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη ανοσίας κατά των ασθενειών, καθώς και για τις πνευματικές λειτουργίες, τονίζουν οι επιστήμονες. Καθορίζει το «χτίσιμο» ενός γερού σκελετού και εφοδιάζει τον οργανισμό με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία εμπλέκονται στη σωστή λειτουργία όλων των συστημάτων του. Στην Ελλάδα, ωστόσο, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Περισσότερα από τέσσερα στα δέκα παιδιά πίνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη, ενώ ένα στα τρία δεν τρώει ούτε ένα φρούτο, γεγονός που τα καθιστά τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη (στοιχεία Παγκόσμιας Έκθεσης Διατροφής).

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΒ Βασιλόπουλος εστιάζει στη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών γύρω από τις διατροφικές συνήθειες, εγκαινιάζοντας, μαζί με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το έκθεμα το «Το ΑΒητάρι της διατροφής». Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συνέργεια που μεταφέρει το μήνυμα της υγιεινής διατροφής σε οικογένειες με παιδιά 3-12 ετών, μέσα από βιωματική εκπαίδευση και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα.

Ειδικότερα, τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της σωστής διατροφής για μια «καλή υγεία» και την ενίσχυση της αξίας της βιωσιμότητας σε κάθε πτυχή της ζωής μας, μέσω ενός σύγχρονου και διαδραστικού εκθέματος, που αποτελεί προσομοίωση ενός καταστήματος ΑΒ. Εκεί παίρνουν μέρος σε παιχνίδι ρόλων και με βιωματικό – και κυρίως διασκεδαστικό – τρόπο μαθαίνουν τα πάντα για την υγιεινή διατροφή. «Πρόκειται για μια μοναδική πρόταση από την ΑΒ Βασιλόπουλος και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας σε ζητήματα που αφορούν στην υιοθέτηση υγιεινών και ισορροπημένων προτύπων διατροφής στην καθημερινότητά τους» τονίζουν από την αλυσίδα σουπερμάρκετ.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, όμως, δεν μένει στο πλαίσιο της Αττικής, αλλά επισκέπτεται τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα για να προσφέρει συμβουλές και γνώσεις και στις τοπικές κοινωνίες, μέσω του σύγχρονου μουσειοπαιδαγωγικού εργαλείου της «Μουσειοσκευής». Μέσα από διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια και υλικό εκπαιδεύει 1.500 παιδιά σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονα μοιράζει έντυπα με σχετικές χρήσιμες πληροφορίες.

«Βγαίνουμε στην κοινωνία, αξιοποιούμε τις δομές και δημιουργούμε αξιόπιστα σχήματα που θεμελιώνονται στις αξίες μας και απορρέουν από το όραμά μας, με υπεύθυνη στάση απέναντι στις μελλοντικές γενιές» σημειώνει η ΑΒ Βασιλόπουλος.

«Με σεβασμό στο παιδί, δημιουργήσαμε ένα έργο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να διασκεδάσουν και να δουν τη διατροφή διαφορετικά. Το έκθεμα “Το ΑΒητάρι της Διατροφής” απευθύνεται τόσο σε παιδιά, όσο και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς» υπογραμμίζουν από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

Info:

*Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό που ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα.

Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά έργα που σχεδιάζει και πραγματοποιεί εδώ και 31 έτη σε άλλα μουσεία και ευρύτερα σε μουσειακούς χώρους, από το 1994 λειτουργεί με την πολύτιμη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων το «Παιδικό Μουσείο της Αθήνας» (Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄17-19, Αθήνα, Κτίριο Ωδείου Αθηνών), ένα μουσείο ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών έως 12 χρονών αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

*Το έκθεμα «Το ΑΒητάρι της διατροφής» είναι ανοιχτό στο κοινό τις ώρες λειτουργίας του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας (Τετάρτη 11:00 – 19:00, Πέμπτη έως Κυριακή 11:00- 15:00).