Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Μικροί Έλληνες παραγωγοί, διεθνείς βραβεύσεις

Της Νάντιας Μιχαλοπούλου

Τα σπάνια και εκλεκτά προϊόντα τοπικών παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα που απευθύνονται στους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας και βραβεύονται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς γεύσης και ποιότητας

 

Για κάποιες οικογένειες, η καλλιέργεια της ελληνικής γης και η παραγωγή εκλεκτών προϊόντων αποτελούν τρόπο ζωής. Αγαπούν την επαφή με τη φύση και τις καθαρές γεύσεις που αυτή προσφέρει. Με προσήλωση στο όραμά τους οι μικροί Έλληνες παραγωγοί, μένουν πιστοί σε οικογενειακές παραδόσεις και τις συνεχίζουν, αναδεικνύοντας τον διατροφικό πολιτισμό του τόπου τους. Και αυτός ο τρόπος ζωής μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, αβίαστα. Γιατί κανείς δεν θέλει να σβήσουν οι αναμνήσεις από τις αυθεντικές τροφές, ούτε να χάσει τα όσα θαυμαστά προσφέρει η γη μας απλόχερα. Ωστόσο, το δύσκολο κομμάτι είναι το «άνοιγμά» τους στην αγορά, η είσοδός τους στα τραπέζια των νοικοκυριών και φυσικά η επέκτασή τους στο εξωτερικό.

Σε αυτή την ανάγκη, ανταποκρίνεται η ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από τη σχέση που έχει αναπτύξει με τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς, που προσφέρουν τα πιο εκλεκτά προϊόντα τους στο τραπέζι μας.

Ο απευθείας «διάλογος» των μικρών παραγωγών με τους πελάτες της ΑΒ Βασιλόπουλος ξεκίνησε το 2003, με τη δημιουργία της σειράς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας «Η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη». Ένα χρόνο μετά, η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιούργησε τη σειρά «ΑΒ Επιλογή», δίνοντας ακόμα μια ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγροτική παραγωγή. Σήμερα, έπειτα από 16 χρόνια επιτυχούς συνεργασίας με τοπικούς παραγωγούς από όλη τη χώρα, η εταιρεία μπορεί να υπερηφανεύεται τόσο για το έναυσμα που δίνει στους καταναλωτές να τρέφονται με υγιεινά και ντόπια προϊόντα, όσο και για τη συμβολή της στην υποστήριξη των μικροκαλλιεργητών, που μοχθούν για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα τους.

Οι παραγωγοί από την άλλη, βλέπουν τον κόπο και το μεράκι τους να «αγκαλιάζονται» από «απαιτητικούς» γευσιγνώστες, ενώ αναπτύσσονται εντός και εκτός συνόρων. Μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος, τα καλούδια των Ελλήνων καλλιεργητών «ταξιδεύουν» σε διεθνούς εμβέλειας διαγωνισμούς, αξιολογούνται και βραβεύονται για την ποιότητα τους, κάνοντας σε όλο τον κόσμο γνωστή την ελληνική κουζίνα. Φυσικό επακόλουθο; Το κίνητρο που δίνεται στους μικρούς παραγωγούς να επιστρέφουν στα χωράφια τους και να βελτιώνουν όλο και περισσότερο αυτά που φτιάχνουν και αγαπούν.

Οι δύο κατηγορίες -«Η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη» και «ΑΒ Επιλογή»- περιλαμβάνουν εκλεκτά προϊόντα που προέρχονται από φημισμένες περιοχές της Ελλάδας και παράγονται με μεθόδους που απαιτούν χρόνο και μεράκι. Προτού τοποθετηθούν στα ράφια των καταστημάτων της ΑΒ Βασιλόπουλος, υπόκεινται σε ποιοτικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας που έχουν οριστεί από την εταιρία. Έτσι, παίρνουν τη θέση τους στο ευχάριστο και ξεχωριστό περιβάλλον των καταστημάτων της ΑΒ Βασιλόπουλος, δίπλα σε άλλες εκλεκτές επιλογές και ταυτόχρονα διεκδικούν τη συμμετοχή τους σε κορυφαίους διαγωνισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού και λαμβάνουν υψηλές διακρίσεις

Στις εν λόγω σειρές ιδιωτικής ετικέτας θα βρει κανείς εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, όσπρια, άλευρα, παξιμάδια, παραδοσιακά αποστάγματα, αφεψήματα, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, τυροκομικά προϊόντα, αλλαντικά, φρούτα, λαχανικά, κρεατικά και ψάρια. Όλα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης και όλα προερχόμενα από φημισμένες περιοχές της χώρας μας.

Τα βραβεία

Από την γκάμα των προϊόντων «Η ΑΒ κοντά στην Ελληνική Γη» και «ΑΒ Επιλογή» που έχουν διακριθεί ξεχωρίζουν:

– Tα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα «Η ΑΒ κοντά στην Ελληνική Γη» που κέρδισαν το Χρυσό Βραβείο Ποιότητας στο διεθνή διαγωνισμό γεύσης και ποιότητας του Ινστιτούτου Monde Selection. Επιπλέον, η ίδια σειρά διακρίθηκε στην πανευρωπαϊκή διοργάνωση European Private Label Awards για τη γεύση, την καινοτομία και τη συσκευασία της.

– Το Απόσταγμα Σταφυλιού και η Τσικουδιά Κρήτης από τη σειρά «Η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη» που βραβεύτηκαν με το χάλκινο βραβείο στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.

– Tο Καβρουμαδάκι από την Ασή Γωνιά Χανίων «Η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη», ζυμωμένο με γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, έχει λάβει Βραβείο Ανώτερης Γεύσης 2 Χρυσών Αστεριών από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας iTQi.

– Το Φρέσκο γάλα από τη Θεσσαλία «Η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη», βραβεύτηκε με βραβείο Αριστείας, στη διοργάνωση Self Service Excellence Awards 2017.
– Ολόκληρη η σειρά προϊόντων «Η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη», διακρίθηκε στη διοργάνωση Packaging Innovation Awards 2017 για την εικαστική ταυτότητα και τη γραφιστική προσέγγιση των συσκευασιών της.

– Το Κοτόπουλο «ΑΒ Επιλογή» από Γιαννιώτικες Φάρμες έχει λάβει Βραβείο Ανώτερης Γεύσης 3 Χρυσών Αστεριών, το οποίο αποτελεί και την υψηλότερη διάκριση στον διεθνή ανεξάρτητο διαγωνισμό Γεύσης και Ποιότητας από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας iTQi.

– Η Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ Αμφιλοχίας «ΑΒ Επιλογή» που ξεχωρίζει για την ξεχωριστή της γεύση με αρώματα βουτύρου και ξηρών καρπών, η Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Τρύπας «ΑΒ Επιλογή» από επιλεγμένο κρητικό γάλα που ωριμάζει για τουλάχιστον 6 μήνες σε σπηλιές στα ορεινά του νησιού και η Μυζήθρα Σουρωτή Κουρούπας «ΑΒ Επιλογή», φτιαγμένη με επιλεγμένο κρητικό γάλα. Και τα τρία προϊόντα έχουν λάβει Βραβείο Ανώτερης Γεύσης 2 Χρυσών Αστεριών από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας iTQi.

– Το Μανούρι ΠΟΠ Θεσσαλίας «ΑΒ Επιλογή» που παράγεται από επιλεγμένο γάλα ζώων ελευθέρας βοσκής και το Κατσικίσιο Τυρί Κίσσαβο σε άλμη «ΑΒ Επιλογή» που παράγεται από ντόπιο, ολόφρεσκο, γάλα. Και τα δύο έχουν πάρει Βραβείο Ανώτερης Γεύσης 1 Χρυσού Αστεριού από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας iTQi.