Το πρόγραμμα «ΔΙΑτροφή» του Ινστιτούτου Prolepsis, σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, καταπολεμά την επισιτιστική ανασφάλεια παιδιών και προάγει την υγιεινή διατροφή στα σχολεία ευπαθών περιοχών της Ελλάδας
Να φροντίζει, καθημερινά, χιλιάδες παιδιά που φοιτούν σε σχολεία ευπαθών περιοχών της ελληνικής επικράτειας και ταυτόχρονα όλοι οι μαθητές να βελτιώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτός είναι ο διττός στόχος του ανθρωπιστικού προγράμματος «ΔΙΑτροφή» του Ινστιτούτου Prolepsis και της ΑΒ Βασιλόπουλος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Οι συνθήκες που επικρατούν σε πολλά σχολεία χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους διευθυντές αρκετά δύσκολες. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δάσκαλοι στα σχολεία έρχονται αντιμέτωποι με παιδιά που πεινούν ή υποσιτίζονται. Υπολογίζεται, ότι για τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «ΔΙΑτροφή», περί το 55% των οικογενειών των μαθητών πλήττεται από επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 24% βιώνει επισιτιστική ανασφάλεια με μέτρια ή σοβαρή ύπαρξη πείνας. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα παχυσαρκίας. Για την ακρίβεια, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. με ποσοστό υπέρβαρων αγοριών που φτάνει στο 44,4% και κοριτσιών στο 37,7%. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, το πρόβλημα οξύνθηκε ακόμα περισσότερο, καθώς η πρόσβαση σε τροφή δεν γίνεται σε σταθερούς χρόνους και ποσότητες, ενώ η ποιότητα των διατροφικών επιλογών υποβαθμίζεται.
Ανεξάρτητα, όμως, από τους παράγοντες που καθιστούν σήμερα επιτακτική τη σίτιση εντός του σχολείου, η ανάγκη για προαγωγή της υγιεινής διατροφής των μαθητών είναι διαχρονική με ποικίλα οφέλη (βελτιωμένη σωματική και ψυχική υγεία, καλύτερη σχολική απόδοση, ενισχυμένη κοινωνικότητα), ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Σε αυτές τις αρχές στηρίζεται η δράση του Ινστιτούτου Prolepsis, το οποίο, μόνο την τρέχουσα σχολική χρονιά, παρείχε μέσω του Προγράμματος «ΔΙΑτροφή», υγιεινά γεύματα σε 5.430 μαθητές σε 86 σχολεία. Τα γεύματα που λαμβάνουν κάθε πρωί όλοι οι μαθητές περιλαμβάνουν αρτοσκευάσματα, φρέσκα φρούτα και γάλα ή γιαούρτι με μέλι, ενώ όλα τα προϊόντα είναι ειδικά σχεδιασμένα από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου και παρασκευάζονται από προμηθευτές που εκπληρώνουν συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές για την παραγωγή και τη μεταφορά τους. Παράλληλα, το Πρόγραμμα προωθεί την υγιεινή διατροφή μέσω εκπαιδευτικού υλικού και δράσεων που απευθύνονται στους μαθητές και τις οικογένειες τους.
Ήδη, από το 2012, έχουν διατεθεί περισσότερα από 14,7 εκατ. γεύματα σε 650 σχολεία και τουλάχιστον 102.000 μαθητές, με την ΑΒ Βασιλόπουλος να αποτελεί τον «Χρυσό Δωρητή» του προγράμματος «ΔΙΑτροφή». Ωστόσο, οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες, καθώς οι αιτήσεις σχολείων για συμμετοχή στο πρόγραμμα ξεπερνούν τις 1.300 από την αρχή του σχολικού έτους. Για τον λόγο αυτό, το Ινστιτούτο Prolepsis πραγματοποιεί εκστρατεία ενίσχυσης του προγράμματος «ΔΙΑτροφή», ώστε με το νέο έτος να επεκταθεί η καθημερινή σχολική σίτιση σε περισσότερα σχολεία ευπαθών περιοχών σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Θράκη.
Το Ινστιτούτο Prolepsis
Το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών του δράσεων, υλοποιεί από το 2012 το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑτροφή σε σχολεία ευπαθών περιοχών σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην προάσπιση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας των μαθητών.
Για το έτος 2017-2018 τα στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis καταδεικνύουν ότι μέσα από την καθημερινή σίτιση των παιδιών:
-Αντιμετωπίστηκε η επισιτιστική ανασφάλεια για το 16,9% των οικογενειών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα
-Αντιμετωπίστηκε η επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας για το 32,6% των οικογενειών του προγράμματος
-Βελτιώθηκε το φυσιολογικό βάρος για το 46,3% των ελλιποβαρών μαθητών
– Βελτιώθηκε το φυσιολογικό βάρος για το 28,3% των μαθητών
-Βελτιώθηκε η σωματική υγεία για το 51,2% των μαθητών
– Άλλαξαν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών, τα οποία πίνουν πλέον περισσότερο γάλα και τρώνε φρούτα καθημερινά. Τα περισσότερα, δε, αναζητούν ένα σάντουιτς από αλεύρι ολικής άλεσης.