Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Το απόσταγμα που φωτίζει τις γεύσεις στο τραπέζι

Σε μια πολυσυλλεκτική κουζίνα όπως η ελληνική, με τέτοια πληθώρα πρώτων υλών, όταν στρώνεται τραπέζι είναι μια γιορτή της Φύσης.

Η γη και η θάλασσα στον τόπο μας, μάς χαρίζουν καρπούς γεμάτους τόση γευστική πολυπλοκότητα που δύσκολα μπορεί κανείς να συναντήσει μακριά από τη Μεσόγειο. Αυτές ακριβώς τις στιγμές και τις γεύσεις αξίζει να απολαμβάνουμε και να συνοδεύουμε με ένα απόσταγμα αντάξιο, φτιαγμένο με γνώση, μεθοδικότητα και άρτια διαδικασία.

Το τσίπουρο Καλαϊτζή, με τη συναρπαστική ιστορία του ιδρυτή του Χαράλαμπου Κρομμύδα που μετακόμισε από την Θεσπρωτία στη Θεσσαλία το 1947 με καλά φυλαγμένη τη συνταγή του που συνέχισε να τελειοποιεί, είναι ένα αυθεντικό απόσταγμα με ένα μοναδικό χάρισμα: Να φωτίζει και να αποθεώνει κάθε γεύση που υπάρχει στο τραπέζι.

Αυτή ακριβώς η ικανότητα ενός γνήσιου αποστάγματος το κάνει ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Δεν υπερκαλύπτει τις γεύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι. Σταθερό, κρυστάλλινο και με χαρακτήρα δίνει σε κάθε γεύση αυτό που χρειάζεται για να λάμψει.

Το Θεσσαλικό τσίπουρο Καλαϊτζή παράγεται με δύο ετικέτες – με γλυκάνισο και χωρίς – και εμφιαλώνεται μετά από μια μελετημένη διπλή απόσταξη σε όμορφα ρετρό μπουκάλια και καραφάκια που συνδέουν σχεδιαστικά το παραδοσιακό με το νέο.

Το πρώτο “καζάνεμα” ολοκληρώνεται, κάθε χρόνο, ως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ το δεύτερο, το πιο σημαντικό -αφού τότε καθορίζεται η κορυφαία ποιότητά- ως τα τέλη Μαρτίου. Από αυτό το απόσταγμα επιλέγεται μόνο το αγνότερο, η “καρδιά”.

Το τσίπουρο Καλαϊτζή Χωρίς Γλυκάνισο με τη χαρακτηριστική γλυκύτητα στην επίγευση, συνοδεύει τσιγαριστά, τηγανητό ψωμί, σύγκλινο και άλλα παστά κρεατικά, καπνιστά ψάρια, καυτερές πιπεριές και τουρσιά, αλλά και λιτούς μεζέδες όπως ελιές και τυριά.

Στο τσίπουρο Καλαϊτζή Με Γλυκάνισο η παρουσία εκλεκτών σπόρων γλυκάνισου, μάραθου και αστεροειδούς γλυκάνισου δίνουν στο απόσταγμα αρωματικά και γευστικά στοιχεία που δένουν με έναν σπάνια ξεχωριστό τρόπο. Πίνεται παραδοσιακά παγωμένο, συνήθως αραιωμένο με καθαρό νερό και ταιριάζει τέλεια με κυρίως αλμυρούς μεζέδες όπως θαλασσινά, γαρίδες, αυγοτάραχο, αλλά και σκληρά κίτρινα τυριά και δροσερά φρούτα.

Όπως και στις ανθρώπινες σχέσεις έτσι και στις πρώτες ύλες που βρίσκονται πάνω σε ένα τραπέζι, αυτό που μετράει δεν είναι η ποσότητα, αλλά το μεράκι και το συναίσθημα με το οποίο δημιουργήθηκαν.

 

Η εκλεπτυσμένη γεύση του τσίπουρου Καλαϊτζή είναι αποτέλεσμα τόσο των στέμφυλων από ποικιλίες Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Σαββατιανό, Ασύρτικο και Ροδίτη που επιλέχθηκαν προσεκτικά για την παραγωγή του, όσο και της μεθοδικής διαδικασίας διπλής απόσταξης που δίδαξε στις επόμενες γενιές ο ίδιος ο δημιουργός του.

Ο ίδιος ο Χαράλαμπος Κρομμύδας σε ένα από τα στάδια της αγαπημένης του διαδικασίας δημιουργίας του τσίπουρου, συνήθιζε να ζυγίζει τα σταφύλια των διαφορετικών ποικιλιών έτσι ώστε να επιτυγχάνει με συνέπεια τον συγκεκριμένο γευστικό χαρακτήρα.

Στην γαστρονομική μας κουλτούρα υπάρχουν κάποιοι ισχυροί λόγοι που μας φέρνουν γύρω από ένα τραπέζι. Οι γιορτές είναι ένα κάλεσμα του χρόνου για να νιώσουμε και πάλι ότι ανήκουμε στην οικογένεια, στους φίλους, στον τόπο μας, στις επιλογές μας. Να θυμηθούμε τις ρίζες και όσα μάς διαμόρφωσαν.

 

Το τσίπουρο Καλαϊτζή έχει ακριβώς παρόμοια χαρακτηριστικά. Είναι μια σύνθεση οικογενειακής ιστορίας, αυθεντικότητας, γνώσης και γευστικής υπεροχής. Και είναι σχεδιασμένο από τη φύση του να στέκει ανάμεσα σε γεύσεις μεσογειακές και σε παρέες που θέλουν να δώσουν νόημα στη στιγμή, σαν δώρο στον εαυτό τους, σε μια αυτοεπιβράβευση με κάτι αληθινό και γνήσιο.