Chernobyl: Μια συγκλονιστική πραγματικότητα

Κάποιοι έλεγαν ότι δεν συνέβη τίποτα… Κι όμως. Ήταν η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας, η έκρηξη στον αντιδραστήρα «νούμερο 4» του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ στις 26 Απριλίου του 1986 στην ουκρανική πόλη Πρίπιατ. Είναι η πραγματική ιστορία στην οποία αναφέρεται το καθηλωτικό Chernobyl, μια από τις σημαντικότερες σειρές στην ιστορία της μικρής οθόνης.

Η σειρά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σπαρακτικό χρονικό της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (έχει τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας) «Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος», ένα βιβλίο απερίγραπτου ζόφου, που η HBO αναβίωσε με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο. Κατά την διάρκεια των πέντε επεισοδίων ξεδιπλώνονται τα γεγονότα που οδήγησαν στο δυστύχημα αλλά και τα όσα ακολούθησαν σε επιχειρησιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Ταξίδι στον χρόνο

Παρόλο που δεν έχουμε να κάνουμε με ιστορικό ντοκιμαντέρ, η τηλεοπτική αφήγηση είναι εξαιρετικά ακριβής και δίδεται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες. Εργοστάσια, κτίρια, αυτοκίνητα, ρούχα, γυαλιά, τα πάντα ως το πιο μικρό αξεσουάρ είναι προσεγμένα προκειμένου να ταξιδέψουν τον θεατή 34 χρόνια πριν, στη Σοβιετική Ένωση σε μια γκρίζα εφιαλτική ατμόσφαιρα.

Σκηνές της σειράς γυρίστηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Λιθουανίας Ιγκναλίνα, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2009 και διαθέτει ίδιους αντιδραστήρες RBMK με αυτούς του Τσέρνομπιλ. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί όχι μόνο στο δυστύχημα αυτό καθ΄ αυτό και αλλά και στη διαχείρισή του από τις αρχές.

Την εποχή εκείνη, οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθμού αρνήθηκαν την επιστημονική αλήθεια, όπως και οι πολιτικοί. Η ΕΣΣΔ ανακοίνωσε το δυστύχημα 48 ώρες μετά την έκρηξη, την ώρα που ένα ραδιενεργό σύννεφο κάλυπτε την Ευρώπη ενώ ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σχολίασε το συμβάν μόλις στις 14 Μαΐου, τρεις εβδομάδες αργότερα. Η παραπληροφόρηση, η απόκρυψη της αλήθειας, οι θεωρίες συνομωσίας ήταν αυτά που κυριαρχούσαν τότε.

Είναι λοιπόν επικίνδυνη η πυρηνική ενέργεια; Την απάντηση έδωσε ο Craig Mazin, σεναριογράφος της σειράς Chernobyl στο twitter: «Το μάθημα που μας έδωσε το Τσερνόμπιλ δεν είναι ότι η σύγχρονη πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη. Το μάθημα είναι ότι το ψέμα, η αλαζονεία και η καταστολή της κριτικής είναι επικίνδυνα».

Τι συνέβη λοιπόν τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986; Τι παθαίνει το σώμα όταν έρθει σε επαφή με την ραδιενέργεια; Πόσο επικίνδυνη είναι η απόκρυψη της αλήθειας; Πως εξαπλώνεται ο φόβος;

Μια σειρά φαινόμενο

Η σειρά απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο και το κοινό φτάνοντας στο νούμερο 1 της τηλεοπτικής κατάταξης όλων των εποχών

του IMDb και κατακτώντας τα περισσότερα BAFTA στην ιστορία του θεσμού. Ένα αποτέλεσμα που οφείλεται εκτός όλων των άλλων και στην συγκλονιστική σκηνοθεσία του Johan Renck αλλά και στις εξαιρετικές ερμηνείες των τριών βασικών ηρώων: του πυρηνικού επιστήμονα Valery Legasov, τον οποίο ενσαρκώνει ο Jared Harris, του επικεφαλής των επιχειρήσεων για την αποκατάσταση των ζημιών Boris Shcherbina τον οποίο ερμηνεύει ο Stellan Skarsgard και της πυρηνικής φυσικού Ulana Khomyuk, που αποδίδει εκπληκτικά η Emily Watson.

Οι Legasov και Shcherbina είναι υπαρκτά πρόσωπα, η Khomyuk όχι, αλλά στο πρόσωπό της αντικατοπτρίζονται οι δεκάδες των επιστημόνων που προσπάθησαν να βοηθήσουν εκείνη την ώρα που η κρίση ξεδιπλωνόταν μπροστά τους.

Η σειρά στην Ελλάδα προβάλλεται αποκλειστικά από το Vodafone TV, το σπίτι της ΗΒΟ στην Ελλάδα.

Το Vodafone TV είναι πλέον διαθέσιμο εύκολα και γρήγορα, χωρίς χρήση αποκωδικοποιητή, με άμεση online ενεργοποίηση στο Vodafone.gr, χωρίς δέσμευση συμβολαίου και με δωρεάν δοκιμή για τον 1ο μήνα.