Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Ένας θαυμαστός ηλεκτρικός κόσμος

Η γκάμα των ηλεκτρικών οχημάτων «EQ» της Mercedes-Benz εμπλουτίζεται συνεχώς με τη γερμανική φίρμα να έχει θέσει ως στόχο τον μηδενισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της στον πλανήτη.

Sponsored Content

Η Mercedes-Benz πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά, δημιουργώντας μiα σειρά από ηλεκτρικά μοντέλα με μοναδική σχεδίαση και τεχνολογία που συναρπάζουν τον οδηγό τους.

Στη βάση της ηλεκτρικής οικογένειας «EQ» βρίσκεται η νέα EQA που δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι η ηλεκτροκίνηση ταιριάζει απόλυτα στη Mercedes-Benz, όπως επίσης ότι η κυριαρχία της θα είναι αδιαπραγμάτευτη και στο μέλλον.

Η πρωτοποριακή Mercedes EQA προσφέρει απλόχερα τις μοναδικές ιδιότητες ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου και δη ενός πρακτικού premium και λειτουργικού SUV, σε ένα πιο διευρυμένο κοινό. Το μικρομεσαίο μοντέλο προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις (EQA 250, 300 4MATIC και 350 4MATIC), με την ισχύ να ξεκινά από τους 190 PS και φτάνει τους 292 στην κορυφαία έκδοση.

Η αυτονομία φτάνει τα 426 km, ενώ ο στάνταρ υγρόψυκτος on-board φορτιστής εναλλασσόμενου ρεύματος γεμίζει την μπαταρία σε λιγότερο από έξι ώρες (σε Wallbox 11 kW) ή σε 8,5 ώρες (Wallbox 7,4 kW), ενώ σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος έως 110 kW η πλήρωση από 10% στο 80% γίνεται σε μόλις 30 λεπτά.

Η νέα Mercedes EQB οδηγεί κυριολεκτικά την ηλεκτροκίνηση σε μια νέα, εντυπωσιακή διάσταση με τον ευρυματικό τρόπο που μόνο ένα μοντέλο της Mercedes-Benz μπορεί να κάνει στην πράξη.

Η νέα ηλεκτρική και πολύπλευρη EQB εστιάζει περισσότερο στην πρακτικότητα και την εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων για τις μεταφορικές ανάγκες μιας μεγάλης οικογένειας. Εκεί είναι που πραγματικά παίρνει άριστα.

Η ιδιαίτερη σχεδιαστικά EQB είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους χρειάζονται μεγάλους χώρους και έξυπνες λύσεις, αλλά παράλληλα θέλουν να απολαύσουν τις χαρές της ηλεκτροκίνησης.

Το συμπαγές σε διαστάσεις SUV διακρίνεται όχι μόνο για την επιβλητική εμφάνιση και το τεχνολογικό ταπεραμέντο που κρύβεται κάτω από αυτή, αλλά και για τις πληθωρικές χωροταξικές ικανότητές του.

Το μεγάλο μεταξόνιο χαρίζει στην EQB ένα εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων διαμόρφωσης ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες κάθε χρήστη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μπορεί να επιλέξει μεταξύ 5θέσιας και 7θέσιας διάταξης.

Ο πρακτικός χαρακτήρας της EQB ενισχύεται περαιτέρω από τον μεγάλο και κανονικό σε σχήμα χώρο αποσκευών ο οποίος για την περίσταση φτάνει έως και τα 1.710 lt, καθώς και από τη δυνατότητα εξοπλισμού με έξυπνα συρόμενα πίσω καθίσματα που αυξομοιώνουν τον χώρο επιβατών ανάλογα με τις ανάγκες.

Η EQB διαθέτει ένα ιδιαίτερα προηγμένο και αποδοτικό ηλεκτρικό υπόβαθρο και προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις ισχύος ξεκινώντας από την EQB 250 με ένα ηλεκτροκινητήρα 190 PS και κίνηση στους εμπρός τροχούς. Δύο ηλεκτροκινητήρες και τετρακίνηση υιοθετούν οι εκδόσεις EQB 300 4MATIC με 228 PS και EQB 350 4MATIC με 292 PS, με την τελευταία μάλιστα να συνοδεύεται και από κορυφαίες επιδόσεις (0-100 km/h σε 6,2’’).

Η μπαταρία των 66,5 kWh που βρίσκουμε σε όλες τις εκδόσεις είναι τοποθετημένη στο πάτωμα και εξασφαλίζει αυτονομία που φτάνει έως τα 474 km στην EQB 250. Το ηλεκτρικό σύστημα υποστηρίζει ταχυφόρτιση DC 100 kW, στην οποία η φόρτιση 10%- 80% ολοκληρώνεται σε μόλις 32 λεπτά.

Μέσω της πολύ έξυπνης εφαρμογής MercedesMe Charge, οι τυχεροί οδηγοί της νέας EQB μπορούν να προγραμματίσουν την φόρτισή του αυτοκινήτου τους σε ένα μεγάλο δίκτυο που απαρτίζεται πάνω από 600.000 σταθμούς φόρτισης τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη.

Η Mercedes EQE αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα. Η αμιγώς ηλεκτρική, με εντυπωσιακή αεροδυναμική, limo αποτελεί το δεύτερο μοντέλο της γερμανικής εταιρείας που βασίζεται στην πλατφόρμα EVA2, ακολουθώντας το παράδειγμα της κορυφαίας EQS, τόσο στο αποτελεσματικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, όσο και στις υπόλοιπες τεχνολογικές της καινοτομίες.
Η EQE είναι το πρώτο μοντέλο της Mercedes-Benz το οποίο βασίζεται σε ένα ειδικό πλαίσιο από ανακυκλωμένο χάλυβα. Οι διαθέσιμες εκδόσεις ξεκινούν από την EQE 300, η οποία εξοπλίζεται με έναν μονό ηλεκτροκινητήρα εγκατεστημένο στον πίσω άξονα που στέλνει την κίνηση αποκλειστικά στους πίσω τροχούς και αποδίδει 245 PS (292 PS στην έκδοση 350+ και 350+ 4MATIC).

Ακολουθεί η EQE 500 4MATIC με τους δύο ηλεκτροκινητήρες συνολικής απόδοσης 408 PS, ενώ για ακόμα πιο δυνατές συγκινήσεις υπάρχουν οι εκδόσεις EQE 43 4MATIC AMG, και EQE 53 4MATIC AMG. Αμφότερες κινούνται από δύο ηλεκτροκινητήρες με απόδοση 476 και 625 PS αντίστοιχα. Τα δύο μοτέρ αντλούν ενέργεια από μία μπαταρία χωρητικότητας 90,56 kWh με την αυτονομία τους να κυμαίνεται από 462 έως 533 km.

Το υπερπολυτελές sedan Mercedes EQS δικαίως έχει οριστεί ως η απόλυτη ναυαρχίδα της οικογένειας των κορυφαίων αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλωντης Mercedes-Benz. Παράλληλα, αποτελεί τον πρωτεργάτη της εταιρείας στον δρόμο προς την υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου «Ambition 2039» για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Η νέα Mercedes EQS θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ηλεκτρικό alterm ego της S-Class δεδομένου ότι πρόκειται για μια υπερπολυτελή λιμουζίνα που επιδιώκει να ηγηθεί στην αυτοκίνηση του μέλλοντος, εξοπλισμένη με πλούσια φαρέτρα τεχνολογιών αιχμής.

Οι τεχνικοί της Mercedes EQ μετά από ατελείωτες εργατοώρες εξέλιξης κατάφεραν να προσδώσουν στη νέα, εντυπωσιακή από κάθε άποψη, EQS τον κορυφαίο συντελεστή οπισθέλκουσας (0,20 Cd), μια τιμή που της χαρίζει τον τίτλο του πιο αεροδυναμικού αυτοκινήτου στον πλανήτη.

Η EQS προσφέρεται τόσο σε πισωκίνητες εκδόσεις (EQS 300 και EQS 450+) με ένα μοτέρ στον πίσω άξονα, όσο και σε τετρακίνητες (EQS 450 4MATIC, EQS 500 4MATIC και EQS 580 4MATIC) με έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα. Οι ιπποδυνάμεις ξεκινούν από τους 286 έως και τους 523 PS, ενώ στην κορυφαία AMG EQS 53 4MATIC+ αγγίζουν τους 761 PS.

H Mercedes EQS 450+ ενσωματώνει μπαταρίες ενεργειακής χωρητικότητας 107,8 kWh, προσφέροντας μέγιστη αυτονομία έως 780 km, ενώ στην έκδοση Mercedes-AMG EQS 53 4MATIC+ η αυτονομία φτάνει έως και τα 580 km.

Ιδιαίτερα ξεχωριστή και επιβλητική είναι και η Mercedes EQS SUV. Τοεπιβλητικό, αμιγώς ηλεκτρικό SUV διατίθεται σε τρεις εκδόσεις. Την EQS 450+, την EQS 450 4MATIC και την EQS 580 4MATIC. Η πρώτη είναι πισωκίνητη και αποδίδει 360 PS, η δεύτερη τετρακίνητη με δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε άξονα), με ισχύ επίσης 360 PS, ενώ η τελευταία έχει και αυτή κίνηση στους τέσσερις τροχούς και αποδίδει 544 PS.

Όλες οι εκδόσεις εφοδιάζονται με μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 107,8 kWh με στάνταρ οnboard φορτιστή 11,0 kW.

Η αίσθηση ποιότητας και πολυτέλειας που παραδοσιακά συνοδεύει κάθε μοντέλο της Mercedes-Benz βρίσκει την τέλεια εφαρμογή στην γκάμα «EQ». Συνδυάζεται με την τεχνολογική αύρα του συστήματος πολυμέσων MBUX τελευταίας γενιάς και των ευφυών συστημάτων για την υποβοήθηση της οδήγησης και την ασφάλεια των επιβατών.

Στο εσωτερικό των Mercedes EQA και EQB συναντάμε την οθόνη των οργάνων ελέγχου λειτουργιών οδήγησης όπως και μια δεύτερη οθόνη 10,25” για το infotainment. Kαι οι δύο συνδυάζονται άψογα προκειμένου να δώσουν την εντύπωση μιας ενιαίας ευρείας οθόνης που χαρίζει στον οδηγό πληθώρα πληροφοριών.

Από αυτή ο οδηγός χειρίζεται την τελευταία γενιά του συστήματος MBUX της Mercedes-Benz, που επίσης μπορεί να ελεγχθείμέσω της λειτουργίας φωνητικών εντολών ή χρησιμοποιώντας ένα trackpad που βρίσκεται ανάμεσα στα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού. Αυτό ενισχύεται από μικρότερα κουμπιά αφής στο τιμόνι, που λειτουργούν με τους αντίχειρες και κάνουν το MBUX ένα από τα πιο εύκολα και ασφαλή συστήματα για χρήση κατά την οδήγηση, ενώ την ίδια στιγμή είναι συμβατό με τα πρωτόκολλα Apple CarPlay και Android Auto που διατίθενται στάνταρ.

Φυσικά, οι πλουσιότερες EQE, EQS και EQS SUV εφοδιάζονται με την φαντασμαγορική οθόνη MBUX Hyperscreen, η οποία διαθέτει εντυπωσιακό εύρος 141 cm και καλύπτει όλο το πλάτος του ταμπλό. Πίσω από ένα ενιαίο κομμάτι γυαλί Gorilla Glass κρύβονται τρεις έγχρωμες οθόνες, μια για τον οδηγό 12,3″, μια κεντρική οθόνη 17,7″ και μια του συνοδηγού 12,3″, με τις δύο τελευταίες να είναι αφής, με τεχνολογία OLED.

Η τεχνολογία A.I. που τροφοδοτεί το σύστημα MBUX βασίζεται σε έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή. Aναγνωρίζει τις συνήθειες του οδηγού και του κάνει προτάσεις, κρατάει στην κεντρική οθόνη λειτουργίες που χρησιμοποιούνται συχνά και κρύβει άλλες που δεν χρησιμοποιούνται.

Το σύστημα επεξεργάζεται με ταχύτητα δεδομένα, όπως η θέση του οχήματος, η θερμοκρασία καμπίνας και η ώρα της ημέρας και δίνει προτεραιότητα σε ορισμένες λειτουργίες, όπως ψυχαγωγία ή προτάσεις για σημεία ενδιαφέροντος, διατηρώντας πάντα την πλοήγηση στο κέντρο της οθόνης.

Βασικό μέλημα της Mercedes-Benz είναι τα μοντέλα «EQ» να μεταφέρουν τον οδηγό και τους επιβάτες με τη μέγιστη άνεση και κυρίως αθόρυβα, απομονώνοντας τους από εξωγενείς παράγοντες. Κάτι που τελικά καταφέρνει, δίνοντας επιπλέον μια νέα διάσταση στις πολυτελείς μετακινήσεις που παραδοσιακά υπόσχεται η γερμανική εταιρεία.

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθούν προσεγμένα σε κάθε λεπτομέρεια ηλεκτρικά μοντέλα που δίνουν νέα διάσταση στους όρους άνεση, μεγαλοπρέπεια και περιβαλλοντική ευαισθησία.