Για μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα

Ένας νέος ψηφιακός οδηγός με χιλιάδες σημεία ανακύκλωσης, επισκευής και επαναχρησιμοποίησης σε όλη την Ελλάδα

 

Το γνωρίζουμε πλέον όλοι: η περιβαλλοντική κρίση απειλεί τον πλανήτη. Τα ρυπογόνα υλικά και στοιχεία δεν παράγονται από τη φύση και η διαδικασία καταστροφής τους μπορεί να φτάνει τα εκατοντάδες χρόνια

Ένας από τους πιο σημαντικούς επιβαρυντικός παράγοντας ρύπανσης είναι το πλαστικό και μια αναγκαία συνθήκη για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη είναι η μείωση χρήσης της παραγωγής του από τις βιομηχανίες. Πολλές επιχειρήσεις αναδιαμορφώνουν τη στρατηγική τους με βάση τα νέα πράσινα δεδομένα, ενώ οι καταναλωτές ενσωματώνουν μια νέα δέσμη κριτηρίων στον τρόπο που αναπτύσσουν τη σχέση τους με τα brands.

Ακολουθώντας την κατεύθυνση της εποχής, η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas) έχει παρουσιάσει τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου που χάρη στη συσκευασία KeelClip™, καταργούν την πλαστική μεμβράνη και μειώνουν τη χρήση του πλαστικού κατά 540 τόνους ετησίως.

 

Ένας κόσμος χωρίς απορρίμματα

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συσκευασία που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, είναι από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, ελαφριά και πρακτική και επιτρέπει τη χρήση λιγότερων υλικών συσκευασίας συνολικά.

Στα συν της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας είναι και το ότι οι νέες συσκευασίες παράγονται στην Ελλάδα, στο Σχηματάρι Mega Plant της Coca-Cola Τρία Έψιλον, μετά την επένδυση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ στην παραγωγική μονάδα. Στην ουσία, μιλάμε για μια στρατηγική απόφαση της εταιρίας που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα, υπογραμμίζοντας έτσι τη δέσμευσή της για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα».

Κάθε μορφή συσκευασίας έχει ξεχωριστή αξία και ρόλο, είτε είναι από γυαλί, από αλουμίνιο, από πλαστικό PET, είτε αφορά επαναγεμιζόμενες συσκευασίες ή λύσεις χωρίς καθόλου συσκευασία. Η Coca-Cola στην Ελλάδα είναι προσηλωμένη στον σχεδιασμό πιο βιώσιμων συσκευασιών που, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, μπορούν να αποκτήσουν μία νέα ζωή.

Το σχέδιό της είναι να μειώσει συνολικά τα υλικά συσκευασίας που κυκλοφορεί στην αγορά, αυξάνοντας τη χρήση ανακυκλωμένων συσκευασιών και μειώνοντας παράλληλα τις συσκευασίες από πρωτογενή υλικά.

 

 

Κοινή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης
Τώρα, η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas) σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, παρουσιάζουν έναν σύγχρονο ψηφιακό οδηγό στην εφαρμογή Novoville, ενθαρρύνοντας καθημερινές πράξεις κυκλικής οικονομίας. Με ένα κλικ στην αρχική σελίδα της εφαρμογής, οι πολίτες μπορούν να βρουν σημεία ανακύκλωσης, επισκευής και επαναχρησιμοποίησης στον Δήμο τους, καθώς και τα 93 κέντρα ανακύκλωσης στα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Ο οδηγός, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη των δυο εταιρειών και την τεχνογνωσία της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, διευκολύνει τους χρήστες να υιοθετήσουν με πρακτικό τρόπο μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα. Η εφαρμογή περιλαμβάνει έναν δυναμικό χάρτη της κάθε πόλης, με σημεία ανακύκλωσης ρούχων και οχημάτων, Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Κέντρα Ανακύκλωσης στα καταστήματα ΑΒ. Όλα τα διαθέσιμα σημεία απεικονίζονται εύκολα με διαφορετικά εικονίδια, ανάλογα με το είδος του σημείου, ενώ παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τα ανακυκλώσιμα υλικά που δέχονται καθώς και υπηρεσία πλοήγησης-GPS που οδηγεί απευθείας στο κάθε σημείο.

 

Η εφαρμογή Novoville έχει ως στόχο να απλοποιήσει τη σχέση Δήμου-δημότη και να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ των δύο αυτών πλευρών. Περισσότεροι από 500.000 δημότες χρησιμοποιούν ήδη την εφαρμογή για να επικοινωνούν με τον Δήμο τους και να βελτιώσουν τις γειτονιές και τις πόλεις τους. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσω Google Play και App Store.

Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι μέρος της συνολικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Coca-Cola στην Ελλάδα. Με όραμα «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα» η εταιρεία επενδύει και υλοποιεί μια σειρά από στοχευμένες δράσεις, όπως η πρόσφατη αλλαγή στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία επενδύει στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας, τη συνεργασία με φορείς και την εκπαίδευση των πολιτών στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με σκοπό τη συνολική αύξηση των ποσοστών συλλογής και ανακύκλωσης στους Δήμους.

Παράλληλα, έχει δεσμευτεί για συλλογή και ανακύκλωση κάθε συσκευασίας που διαθέτει στην αγορά μέχρι το 2030 καθώς και για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2040, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.
Διαβάστε περισσότερα στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον εδώ.

 

 

Μαζί Ανακυκλώνουμε, Μαζί Επισκευάζουμε, Μαζί Επαναχρησιμοποιούμε!