Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Για ποιούς λόγους πρέπει να πίνουμε νερό χωρίς νιτρικά

Ιδιαίτερα ευεργετικά για τη φύση αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, τα νιτρικά, ειδικά όταν περιέχονται στο πόσιμο νερό, προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Γι αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε τις πιο ασφαλείς επιλογές

Sponsored Content

Τώρα που η ενημέρωση και η αναζήτηση της εξειδικευμένης πληροφορίας βρίσκονται στο επίκεντρο της καθημερινότητας μας θέλουμε να ξέρουμε όσο γίνεται περισσότερα για την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε.

Το νερό ως υπέρτατο αγαθό, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, μας απασχολεί συχνά. Η περιεκτικότητα του σε στοιχεία που μας κάνουν καλό αλλά κυρίως σε ουσίες που μας βλάπτουν μας προβληματίζει έντονα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των νιτρικών, των ισχυρών εκείνων οξειδωτικών χημικών ουσιών που εντοπίζονται στο πόσιμο νερό και όπως λένε οι ειδικοί εγκυμονούν πολλαπλούς κινδύνους.

Τι ακριβώς όμως είναι τα νιτρικά και με ποιο τρόπο επιδρούν στην υγεία μας;

Τα Νιτρικά (ΝΟ3) είναι ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες. Είναι πολύ ευεργετικές για τα φυτά γι αυτό και χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λιπασμάτων και στη γεωργία (γνωστά και ως αζωτούχα λιπάσματα). Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι αν και αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο για τα φυτά είναι επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα για πιο ευαίσθητες ομάδες όπως βρέφη, παιδιά, εγκυμονούσες κ.ο.κ.

Η μαζική χρήση των νιτρικών στις καλλιέργειες, σε ορισμένους τόπους πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται, έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν όλα από τα αντίστοιχα φυτά και να διοχετεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα επιβαρύνοντας την σύνθεση των υπογείων υδάτων και πόρων.

Νιτρικά: ο κύριος παράγοντας μόλυνσης των υδάτων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική Οδηγία της (Directive 91/676/EEC) θεωρεί τα νιτρικά ως τον κύριο παράγοντα μόλυνσης των υδάτων στην Ευρώπη και επέβαλε τον περιορισμό της χρήσης τους. Στη χώρα μας μάλιστα επιβλήθηκε πρόστιμο 5 εκ ευρώ (το 2015) επειδή το ελληνικό κράτος είχε καθυστερήσει τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της νιτρορύπανσης σε διάφορες περιοχές.

Βέβαια, τα νιτρικά υπάρχουν και στα τρόφιμα αλλά αποβάλλονται πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα. Η ύπαρξη τους στο πόσιμο νερό είναι πιο δραστική και έχει μεγαλύτερη και πιο αρνητική επίδραση αφού μέσω του νερού διοχετεύονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας. Σύμφωνα με την βάση δεδομένων PUBMED.ncbi.nlm.nih.gov, έναν επιστημονικό ιστότοπο διεθνούς κύρους στον τομέα της ιατρικής, περιέχονται 345 δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν πόσο επιβλαβή είναι τα νιτρικά όταν εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό.

 

 

Ενδεικτικά, το πόσιμο νερό με νιτρικά προκαλεί στα μωρά Μεθεμοσφαιριναιμία. Μπλοκάρει δηλαδή το οξυγόνο στο αίμα κάνοντας το δέρμα τους να αλλάζει χρώμα (σύνδρομο blue baby) με κίνδυνο ακόμη και να τα οδηγήσει σε ασφυξία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως σε πληθυσμούς που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές. Ακόμα, στις εγκυμονούσες μητέρες έχουν παρατηρηθεί τερατο-μορφωσεις, λόγω των νιτρικών.

Γενικότερα, τα υψηλά νιτρικά στο πόσιμο νερό προκαλούν προβλήματα στον μεταβολισμό, στον θυρεοειδή, και στο κυκλοφορικό σύστημα ενώ στατιστικά συνδέονται με την αύξηση των καρκινογενέσεων. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν 7 χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Τσεχία) έχουν εκδώσει Δημόσια Σύσταση με συγκεκριμένο επιτρεπόμενο όριο νιτρικών που αφορά την κατανάλωση από τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Πιο συγκεκριμένα, το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/L ενώ για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες είναι 10mgr/L.

 

Η πιο φυσική επιλογή έρχεται από τα Καρπάθια

To τελευταίο δάσος της Ευρώπης που παραμένει παρθένο βρίσκεται στη Ρουμανία. Στα Καρπάθια Όρη εκεί που τα έλατα και οι βελανιδιές συνυπάρχουν αρμονικά με τα άγρια ζώα βρίσκονται οι πηγές του AQUA Carpatica.

Το AQUA Carpatica είναι το μόνο νερό στον κόσμο με μηδέν νιτρικά (το Φυσικώς Ανθρακούχο Μεταλλικό νερό) και σχεδόν μηδενικά νιτρικά (το Φυσικό Μεταλλικό νερό). Είναι δηλαδή ιδανικό για βρέφη, παιδιά, εγκύους, θηλάζουσες και γενικότερα για όλους εκείνους που φροντίζουν την υγεία τους. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό και το Φυσικώς Ανθρακούχο Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica πληρούν όλες τις κορυφαίες προδιαγραφές ποιότητας όπως ο πλούτος σε διττανθρακικἀ άλατα και φυσικούς ηλεκτρολύτες (μεταλλικά στοιχεία), η μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο, το ισορροπημένο PH κ.ά. Eίναι σημαντικό επίσης ότι δεν περιέχουν τεχνητό ανθρακικό νάτριο, ενισχυτικά γεύσης και άλλα πρόσθετα. Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους διαθέτουν ισορροπημένη, απαλή γεύση που αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση στο στόμα, χωρίς καμμία επίγευση.