Η κυκλική οικονομία γίνεται πράξη σώζοντας τον πλανήτη

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, το περιβάλλον χρειάζεται τη φροντίδα μας γι αυτό οι σύγχρονες εταιρείες εφαρμόζουν πρωτοποριακές στρατηγικές αειφορίας εξελίσσοντας συνεχώς τις δράσεις τους

 

Sponsored content

 

Σήμερα που η πράσινη ανάπτυξη είναι προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο κάθε επιχείρηση προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση βάζοντας το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της. Άλλωστε η βιωσιμότητα είναι μία παγκόσμια τάση που όχι μόνο εξελίσσεται σε κίνημα αλλά αποτελεί παράλληλα και ένα μεγάλο στοίχημα για τις εταιρείες που καινοτομούν φροντίζοντας με τον πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο ό,τι μας περιβάλλει.

Αυτή ακριβώς είναι και η φιλοσοφία της Henkel Hellas η οποία για άλλη μια φορά ανταποκρίνεται στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και δεσμεύεται έμπρακτα για έναν κόσμο πιο καθαρό.

 

 

Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο
Πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, μείωση κατά 50% του πρωτογενούς πλαστικού και μηδενική απόρριψη πλαστικών στη φύση είναι μόνο μερικοί από τους στόχους και τις δεσμεύσεις της παγκόσμιας στρατηγικής αειφορίας της Henkel μέχρι το 2025.

Σε τοπικό επίπεδο, η Henkel Hellas παρουσίασε πρόσφατα το πρόγραμμα αειφορίας «Καθάρισε Σε Βάθος – Καθάρισε στην Πηγή v2.0» το οποίο μετά την επιτυχία της πρώτης φάσης του στις θάλασσες επεκτείνει τις δράσεις του σε εξίσου σημαντικούς υδάτινους πόρους όπως είναι τα ποτάμια, οι λίμνες και οι υδροβιότοποι. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου μπουκαλιού Dixan από 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην υποστήριξη του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2021, η Henkel δίνει προτεραιότητα στη στρατηγική της για βιώσιμη ανάπτυξη μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στις δραστηριότητές της, ιδιαίτερα μέσω της μετάβασης της στη χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, βελτιώνει συνεχώς τις διαδικασίες της σε όλα τα επίπεδα (προμήθεια πρώτων υλών, χρηματοδότηση κ.ο.κ.). Ακόμα, κατάφερε έως το τέλος του 2021, το ποσοστό των ανακυκλώσιμων συσκευασιών της να φτάσει το 86%.

Επιπλέον, η Henkel εργάζεται σταθερά για την αύξηση του ποσοστού των ανακυκλωμένων υλικών στις συσκευασίες της με σκοπό να ξεπεράσει το 30% για όλες τις πλαστικές συσκευασίες των καταναλωτικών προϊόντων της παγκοσμίως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Μέχρι το τέλος του 2021, είχε ήδη φτάσει το 18%.

 

 

 

 

Αντιμετωπίζοντας την πλαστική ρύπανση στην πηγή της
Το 2020 η Henkel Hellas εγκαινίασε το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αειφορίας «ΓΙΑ ΚΑΛΟ» σκοπός του οποίου ήταν μια ολιστική προσέγγιση γύρω από το περιβάλλον και την κοινωνία. Όλα ξεκίνησαν με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος» που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και περιλάμβανε παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς.

Τα πλαστικά που μαζεύτηκαν μετατράπηκαν σε χρήσιμα αντικείμενα εφαρμόζοντας με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας στις τοπικές κοινωνίες. Φέτος, η Henkel Hellas επεκτείνει τις δράσεις της σε υδάτινους πόρους σε όλη τη χώρα αναβαθμίζοντας το πρόγραμμα του Dixan σε «Καθάρισε σε Βάθος – Καθάρισε στην Πηγή v2.0». Οι νέες δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή και την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, σχολείων και εθελοντικών ομάδων.

 

Είναι σημαντικό ότι σήμερα o τομέας απορρυπαντικών και προϊόντων οικιακής φροντίδας της Henkel Hellas πετυχαίνει πλέον τους στόχους της σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα:

• To 86% του όγκου των συσκευασιών της ανακυκλώνεται
• Το 70% του όγκου των πλαστικών συσκευασιών υγρών απορρυπαντικών αποτελείται από 25% έως 100% ανακυκλωμένο πλαστικό
• Μετρά συνολικά 39 δράσεις σε θάλασσες, ποτάμια, λίμνες και υδροβιότοπους της χώρας, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερους από 21 τόνους απορριμμάτων, από τους οποίους οι 5,6 τόνοι πλαστικών
• Μετατρέπει, μέσω του μοντέλου κυκλικής οικονομίας και της συνεργασίας με το CEEII στη Σουηδία, περισσότερους από 4,6 τόνους πλαστικών απορριμμάτων σε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα
• Συνεργάζεται με την κοινωνία των πολιτών και την τοπική αυτοδιοίκηση σχεδιάζοντας νέες δράσεις
• Επενδύει στην εκπαίδευση και στη δημιουργία οικολογικής συνείδησης μέσα από ειδικά προγράμματα
• Προσφέρει στην κοινωνία ενισχύοντας ευάλωτα νοικοκυριά και οικογένειες διανέμοντας περισσότερα από 10.000 προϊόντα κάθε χρόνο

 

«Στην Ελλάδα κάνουμε πράξη τη στρατηγική της Henkel για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από το Πρόγραμμα Αειφορίας «Για Καλό». Καθημερινά αξιοποιούμε την τεχνογνωσία και την καινοτομία μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με στρατηγικούς συνεργάτες, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εθελοντές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για έναν κόσμο πιο καθαρό. Οι φετινές δράσεις μας, στην Παμβώτιδα με τον Δήμο Ιωαννιτών και στο Δέλτα Αξιού, με τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλοχωρίου, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της φιλοσοφίας και των προγραμμάτων μας και λειτουργούν ως καταλύτης στην κοινωνία και την εκπαίδευση.», τονίζει η κα. Βαλσαμά Γενική Διευθύντρια του Τομέα Απορρυπαντικών και Προϊόντων Οικιακής Φροντίδας της Henkel Ελλάδας και Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ