Sponsored Content
Πληθυσμό που το 2100 ενδέχεται να «αγγίξει» τα 11 δισεκατομμύρια θα έχει η γη, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΗΕ, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην… αποσυμπίεση του περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, πολλές εταιρείες έχουν αποφασίσει να θέσουν σαφείς περιβαλλοντικές στρατηγικές, με ξεκάθαρους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα, διατηρώντας το ζήτημα της προστασίας ψηλά στη δική τους ατζέντα.
Η περιβαλλοντική στρατηγική της ΔΕΗ, για παράδειγμα, είναι εναρμονισμένη με τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Άξονες αυτής είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της ατμόσφαιρας, των νερών και των εδαφών, της βιοποικιλότητας, η εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, ο περιορισμός παραγωγής αποβλήτων και η διαχείρισή τους, στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας, η έρευνα και η καινοτομία.
Η επιχείρηση επενδύει στην ανάπτυξη των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών και στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και σε συνεργασία με άλλους ιδιώτες επενδυτές).
Το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο προωθεί, μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της Ε.Ε. της Πράσινης Συμφωνίας του «Green deal» στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο με:
• Επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, του κλεισίματος και της αποκατάστασης των αντίστοιχων ορυχείων. Η ΔΕΗ αποφάσισε την επιτάχυνση της απόσυρσης των υφιστάμενων λιγνιτικών της μονάδων, συνολικής ισχύος 3,4 GW, έως το 2023.
Μόνο η νέα Μονάδα Πτολεμαΐδα V αναμένεται να λειτουργήσει με καύσιμο λιγνίτη έως το 2025 και κατόπιν σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου, με αύξηση της ισχύος της στα 1000 MW. Επιδίωξη είναι η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 61% με στόχο την ολική απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ.
• Ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας. Η επιχείρηση, εκμεταλλευόμενη το έντονο φυσικό ανάγλυφο της χώρας μας, συνεχίζει να κατασκευάζει φράγματα κατά τη ροή των ποταμών και να δημιουργεί τεχνητές λίμνες ή αλλιώς ταμιευτήρες, αξιοποιώντας το υδροδυναμικό της χώρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στην διατήρηση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού.
Τα Υδροηλεκτρικά Έργα υποκαθιστούν σε πολλές περιπτώσεις τα ορυκτά καύσιμα, συμβάλλοντας, έτσι, αποφασιστικά στη μείωση των εκπομπών CO2 και στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η ΔΕΗ κατέχει και διαχειρίζεται 16 μεγάλους σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στόχος της είναι να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ώστε το μερίδιό της να φτάσει κοντά στο 20% το 2023.
• Ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ υπήρξε μέγας χορηγός στο πρώτο, μεγάλο φεστιβάλ για ηλεκτρικά ποδήλατα στην Ελλάδα, το ΔΕΗ e-bike Festival, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας, τον οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ).
Περισσότερα από 50 κορυφαία μοντέλα με ηλεκτρική υποβοήθηση από εταιρείες διεθνούς κύρους, ανάμεσά τους και ελληνικές, ειδικά κατασκευασμένη πίστα για δωρεάν δοκιμές σε μοντέλα για κάθε χρήση, παιχνίδι δεξιοτεχνίας και αναμνηστικά δώρα, περίμεναν μικρούς και μεγάλους στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να γνωρίσουν το πιο δημοφιλές μέσο αστικής μετακίνησης, ψυχαγωγίας και άσκησης.
Πέραν των απαιτήσεων της νομοθεσίας, η ΔΕΗ συμμετέχει σε μία σειρά από εθελοντικές πρωτοβουλίες και ερευνητικά προγράμματα, με τα έργα να χρηματοδοτούνται είτε από ευρωπαϊκούς πόρους μέσω προγραμμάτων, όπως το HORIZON 2020 και το Ταμείο για τον Άνθρακα και το Χάλυβα ή συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», (ΕΠΑνΕΚ) και της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ».
Επίσης, υλοποιεί σχετικές δράσεις, οι οποίες συνεισφέρουν θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων αποκαταστάσεις εδαφών, κατασκευή φωλιάς για τους πελαργούς και δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου.