Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Η τεχνολογία πανίσχυρος σύμμαχος για την «έξυπνη» κινητικότητα

Ανταλλαγή πληροφοριών υποδομής και οχήματος μέσω του Olympia Odos mobile App

 

Πόσο μακριά είναι εποχή που ένας αυτοκινητόδρομος θα αλληλεπιδρά με το όχημα που κινείται πάνω σε αυτόν; Η επέλαση της ψηφιακής εποχής είναι, πια, γεγονός. Κι αν πριν δύο χρόνια η προσχώρηση στον εικονικό κόσμο έμοιαζε με επιλογή, πλέον κρίνεται αναγκαία. Ας το παραδεχτούμε, άλλωστε, το ίντερνετ κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη και διασκεδαστική. Και πλέον βρίσκεται παντού. Ακόμα και στους αυτοκινητόδρομους.

Απόδειξη η νέα εφαρμογή της Ολυμπίας Οδού που ήρθε για να αλλάξει μια για πάντα την εμπειρία των ταξιδιωτών του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα. Μέσα από το Olympia Odos App η εταιρεία κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς το μέλλον. Έτσι μετά την εισαγωγή του Hybrid, του συστήματος που επιτρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη χιλιομετρική χρέωση διοδίων, προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και ευκολία στους χρήστες του.

 

 

Ενσωματώνοντας ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής, το Olympia Odos App σχεδιάστηκε για να διευκολύνει και να εμπλουτίζει, με τον καλύτερο τρόπο, την εμπειρία των ταξιδιωτών στην Ολυμπία Οδό, κάνοντας κάθε διαδρομή πιο ευχάριστη και, κυρίως, πιο ασφαλή. Έτσι οι ταξιδιώτες μπορούν να προγραμματίζουν με μεγαλύτερη άνεση και ακρίβεια το ταξίδι τους με τη βοήθεια έξυπνων υπηρεσιών που αναλαμβάνουν από τον υπολογισμό των διοδίων και την επιλογή της βέλτιστης διαδρομής μέχρι την ενημέρωση σχετικά με την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο και τον εντοπισμό σημείων ενδιαφέροντος. Η εφαρμογή διαθέτει έναν λεπτομερή, εύχρηστο και διαδραστικό χάρτη για εύκολο εντοπισμό Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, Χώρων Στάθμευσης και Υγιεινής, εξόδων από τον αυτοκινητόδρομο κ.ά. Επιπλέον, το Olympia Odos App είναι ένας -νέας γενιάς- ταξιδιωτικός οδηγός της Βόρειας Πελοποννήσου με δεκάδες επιλεγμένα αξιοθέατα, στα οποία ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά εμπλουτίζοντας κάθε του διαδρομή με στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας.

 

 

Φυσικά, οι συνδρομητές του ΟΛΥΜΠΙΑ PASS έχουν ακόμα περισσότερα να περιμένουν από το Olympia Odos App. Συγκεκριμένα, μπορούν πλέον να παρακολουθούν 24/7 το λογαριασμό τους, και συγκεκριμένα ναφορτίζουν ηλεκτρονικά τον πομποδέκτη τους, να αιτούνται νέο πομποδέκτη, να επεξεργάζονται τα στοιχεία του προφίλ τους και να δηλώνουν απώλεια ή κλοπή του πομποδέκτη.

 


Αλληλεπίδραση υποδομής – οχήματος

Εκείνο όμως που κάνει την εφαρμογή να ξεχωρίζει είναι η αλληλεπίδραση υποδομής- οχήματος. Επειδή η ασφάλεια στο δρόμο είναι το Α και το Ω, το Olympia Odos App μεταφέρει χρήσιμες πληροφορίες από το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας προς τον οδηγό μέσω ηχητικών ειδοποιήσεων αναφορικά με έκτακτα συμβάντα, ενώ επιτρέπει την άμεση τηλεφωνική σύνδεση με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας και τον Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 1025, δίνοντας αυτόματα το θέση του οχήματος με γεωεντοπισμό.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να μεταμορφώνει όλο και περισσότερους τομείς της ζωής μας, πρωτοβουλίες σαν αυτή της Ολυμπίας Οδού που συνδυάζουν ψυχαγωγία, ευκολία και ασφάλεια αποτελούν παράθυρο σε ένα phygital μέλλον, στο οποίο η σύζευξη ψηφιακού και φυσικού κόσμου θα είναι όλο και πιο έντονη.

Το Olympia Odos App διατίθεται δωρεάν για λειτουργικά συστήματα iOS και Android και εμείς δεν έχουμε παρά να το επιλέξουμε για μια εντελώς νέα οδηγική εμπειρία.

 


Επιθεώρηση της υποδομής με drones και φωτογραμμετρία

Οι «έξυπνες» εφαρμογές στον αυτοκινητόδρομο δεν σταματούν εδώ. Συνώνυμο της καινοτομίας από την αρχή της λειτουργίας της, η Ολυμπία Οδός έχει αναπτύξει προγράμματα πρωτοποριακά για την παρακολούθηση και τη συντήρηση των μεγάλων τεχνικών έργων (γέφυρες, σήραγγες). Πλέον οι επιθεωρήσεις γίνονται με φωτογραμμετρία και drones αυξάνοντας την ασφάλεια εργαζομένων και οδηγών και μειώνοντας την όχληση στην κυκλοφορία. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται προηγμένα εργαλεία όπως το SMΑRTTUNNEL (για τη realtime παρακολούθηση του εξοπλισμού των σηράγγων) και το MIRANDA (για την παρακολούθηση των αλλοιώσεων του οδοστρώματος). Όλες οι εφαρμογές παρέχουν δεδομένα στην ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης της υποδομής, τον «εγκέφαλο» της βαριάς συντήρησης που κάνουν οι Μηχανικοί του Έργου.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας, σημειώνει ότι «Η επιλογή μας στο digitalization είναι στρατηγική και ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης, πέραν των συμβατικών υποχρεώσεών μας, σε μια σειρά εκτεταμένων προγραμμάτων με σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Για παράδειγμα, ο κ. Παπανικόλας αναφέρει ότι, η αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με φωτιστικά LED εξοπλισμένα με έξυπνο σύστημα ελέγχου (smart control) μας πληροφορεί για τη κατάσταση κάθε φωτιστικού real time και μας επιτρέπει την άμεση παρακολούθηση και γρήγορη ανταπόκριση για αντιμετώπιση των προβλημάτων, αυξάνοντας την ασφάλεια για οδηγούς και εργαζόμενους.

 

 

«Προσαρμοστικός» φωτισμός»
Επιπλέον αυτού, η Ολυμπία Οδός είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος που έχει προχωρήσει στην εφαρμογή προσαρμοστικού φωτισμού (adaptive lighting) πιλοτικά σε έναν κόμβο. Το σύστημα αυτό επεξεργάζεται κάθε στιγμή δεδομένα από πολλές πηγές, αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, προκειμένου να προσδιορίσει το ιδανικό επίπεδο φωτισμού.

Έτσι, σε περιπτώσεις μειωμένης κίνησης θα ρυθμίζεται αυτόματα χαμηλότερος φωτισμός, ενώ σε περίπτωση συμβάντος ή κακοκαιρίας, το σύστημα στέλνει εντολή για αυτόματη αύξηση του φωτισμού.

Έτσι ο αυτοκινητόδρομος γίνεται «έξυπνος» και προσαρμόζεται στις πραγματικές συνθήκες της κυκλοφορίας, με σημαντικά οφέλη για το Περιβάλλον και τους χρήστες.