Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Η τεχνολογία στη «μάχη» για τη διάσωση του περιβάλλοντος

Στο έλεος πυρκαγιών παραδίδονται κάθε χρόνο περίπου 500.000 στρέμματα γεωργικών και κυρίως δασικών εκτάσεων, με τη χώρα μας να χάνει τον έναν μετά τον άλλον τους πνεύμονες πρασίνου που της έχουν απομείνει, με συνέπεια να… ξεμένει από οξυγόνο.

Η αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού κατά την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, σε συνδυασμό με την αφύπνιση των πολιτών, ώστε να αποφεύγουν ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία φωτιά, είναι κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις καλό θα ήταν να ενισχυθούν και με άλλες και δη, στο κομμάτι της πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η πρωτοβουλία Smart Forest της Vodafone, το πρώτο «έξυπνο» δάσος στην Ελλάδα – στην Πάρνηθα – το οποίο βασίζεται σε Internet of Things, τεχνητή νοημοσύνη και τη δύναμη του Vodafone Green Network για την αποτελεσματική και έγκαιρη ανίχνευση καπνού και φωτιάς σε δασικές περιοχές.

Η «έξυπνη» λύση της Vodafone

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα τριπλό σύστημα παράλληλου ελέγχου, το οποίο αποτελείται από μία πανοραμική 360 τεχνολογία ανίχνευσης μέσω ειδικής θερμικής κάμερας μεγάλων αποστάσεων, κάμερες διπλού φάσματος και ειδικές Super Starlight κάμερες παρακολούθησης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το προηγμένο αυτό σύστημα ζωντανής παρακολούθησης, όλο το 24ωρο σε ενδεχόμενο ανίχνευσης φωτιάς ή καπνού ενεργοποιεί αυτόματα συναγερμό και ειδοποιεί τις αρχές.

Σε συνδυασμό με το Vodafone ΙοΤ, οι λειτουργίες της λύσης της Vodafone περιλαμβάνουν τη δυνατότητα καταγραφής των αλλαγών στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, αναγνώριση των λόγων για την οποία αυτή συμβαίνει, καταγραφή διάφορων περιβαλλοντικών δεικτών, όπως είναι το επίπεδο υγρασίας και η ατμοσφαιρική πίεση κ.α. Εντοπίζοντας μία πυρκαγιά στο αρχικό της στάδιο, η λύση ενεργοποιεί συναγερμό και αποστέλλει την ακριβή τοποθεσία, αλλά και εικόνα από το σημείο της φωτιάς στον χειριστή του κέντρου ελέγχου που είναι στην μορφή web-based εφαρμογής, προσβάσιμης από παντού.

Με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού, των δεδομένων και των ενδείξεων που συλλέγονται κι ενός έξυπνου αλγορίθμου, το σύστημα αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και σημαίνει συναγερμό. Αυτό συμβαίνει, όταν για παράδειγμα η θερμότητα παρουσιάζει αύξηση και ο αλγόριθμος αντιλαμβάνεται από τα δεδομένα ότι υπάρχει πυρκαγιά. Παράλληλα, μία κάμερα μπορεί να αναγνωρίσει την ένδειξη καπνού σε κάποιο σημείο και να το επιβεβαιώσει, στέλνοντας εντολή σε άλλη κάμερα να εστιάσει στο σημείο .Έτσι, ενεργοποιεί το αντίστοιχο σήμα και στέλνει εικόνα και τοποθεσία σε ειδική πλατφόρμα.

Πλεονεκτήματα

Ανάμεσα στα σημαντικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης λύσης συγκαταλέγονται:
• ο εντοπισμός ακόμα και περιορισμένων εστιών φωτιάς σε πολύ μεγάλες αποστάσεις
• ο εξαιρετικά ταχύς εντοπισμός, συνήθως πριν η φωτιά γίνει ορατή από τα οπτικά μέσα και
• η δυνατότητα εντοπισμού της εστίας όλο το 24ωρο ακόμα και σε εντελώς μηδενικά επίπεδα φωτισμού.

«Τα ελληνικά δάση έχουν ζωτική σημασία για τη διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματος στη χώρα και η τεχνολογία μπορεί πλέον να προσφέρει σύγχρονα εργαλεία που θα τα προστατέψει από τις πυρκαγιές. Συνδυάζοντας τις καλύτερες τεχνολογίες της Vodafone διαμορφώνουμε ένα “έξυπνο” δάσος για να δείξουμε πώς μπορούμε να προστατεύουμε την Πάρνηθα, έναν εθνικό δρυμό που έχει καταλυτικό ρόλο για την ποιότητα ζωής των περίπου πέντε εκατ. κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Η προστασία του πλανήτη αποτελεί βασικό πυλώνα του εταιρικού μας σκοπού και πιστεύουμε ότι μέσα από τις τεχνολογίες μας μπορούμε να συμβάλουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρης Μπρουμίδης.

Το δάσος δεν είναι μόνο δέντρα, αλλά ένα ολόκληρο οικοσύστημα που διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας. Λύσεις σαν αυτή της Vodafone που εφαρμόζεται πιλοτικά για 12 μήνες στην Πάρνηθα, αλλά φιλοδοξία της εταιρίας είναι να μπορέσει να αξιοποιηθεί από όλα τα δάση και περιοχές φυσικού κάλλους σε όλη την Ελλάδα, αποδεικνύουν πως η τεχνολογία μπορεί – και πρέπει – να τεθεί στη «μάχη» της προστασίας του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, αλλά και της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης με κοινωνικά ισότιμο τρόπο.