Lovecraft Country: Ρατσισμός και υπερφυσικά όντα στην Αμερική των 50s

Η.Π.Α, 25 Μαΐου του 2020. Ο 46χρονος μαύρος George Floyd χάνει την ζωή του όταν ένας λευκός αστυνομικός τον πατά με το γόνατό του επί αρκετά λεπτά στο λαιμό, μέχρις ότου χάσει τις αισθήσεις του και λίγο αργότερα αφήσει την τελευταία του πνοή σε κλινική στη Μινεάπολη. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ήταν τα τελευταία του λόγια.

Η χρονική συγκυρία για την προβολή του Lovecraft Country δε θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη. Mετά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στις Η.Π.Α, την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών και τα περιστατικά αστυνομίας βίας ακολουθούν το ένα το άλλο, η σειρά μας θυμίζει πως το κάποτε κραταιό τέρας του ρατσισμού μπορεί να ξυπνήσει ανά πάσα στιγμή.

Το βιβλίο πίσω από την σειρά
Η σειρά, βασισμένη στο βιβλίο του Matt Ruff αποδίδει φόρο τιμής στο έργο του διάσημου συγγραφέα τρόμου H.P. Lovecraft (1890-1937). Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της λογοτεχνίας του τρόμου που έχει εμπνεύσει πολλούς μεταγενέστερους. Έχοντας ο ίδιος μια βαριά ιστορία με δυο γονείς στο φρενοκομείο κατασκεύασε ένα μυθολογικό σύμπαν όπου περίεργα τέρατα και απειλητικές πόλεις, στρέφονται εναντίον κάθε απροστάτευτου ανθρώπου. Επηρεασμένος από τον H.P. Lovecraft ο Matt Ruff έγραψε το βιβλίο Lovecraft Country πάνω στο οποίο βασίστηκε η ομότιτλη σειρά.

 

 

Το παρελθόν επιστρέφει
Η ιστορία διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου οι λευκοί συμπεριφέρονται στους μαύρους σαν να είναι ζώα, οι μυστικές αδελφότητες έχουν τον έλεγχο και στις πόλεις απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τη δύση του ηλίου. Ένας νεαρός Αφροαμερικανός, ο Atticus Freeman (Jonathan Majors), επιστρέφει στο σπίτι μετά τη θητεία του στον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953). Η μητέρα του έχει πεθάνει, ο πατέρας του αγνοείται και ο μόνος που του έχει απομείνει είναι ο θείος του (Uncle George) με τον οποίο έχουν τα ίδια λογοτεχνικά γούστα – βιβλία επιστημονικής φαντασίας και λογοτεχνία τρόμου. Μαζί με μία φίλη του Atticus θα ξεκινήσουν ένα road trip στις Η.Π.Α των 50s με σκοπό να βρουν τον αγνοούμενο πατέρα του. Το μόνο που έχει στα χέρια του ο Atticus είναι ένα γράμμα από τον πατέρα του που τον καλεί να ψάξει τις ρίζες της οικογένειάς τους στο Ardham της Μασαχουσέτης. Εμπόδιο σε αυτήν την αναζήτηση θα αποτελέσουν άνθρωποι και τέρατα. Φρικτά τέρατα. Ο Uncle George ήδη από το πρώτο επεισόδιο περιγράφει την απόκοσμη ατμόσφαιρα που συναντούν με μια φράση: «Άκου τα πλάσματα της νύχτας, τι μουσική φτιάχνουν». Όμως αποδεικνύεται πως οι άνθρωποι ξεπερνούν σε αγριότητα τα υπερφυσικά όντα και αυτό όπως έχει καταδείξει η ιστορία, δεν είναι παρελθόν.

 

 

Δυνατές υπογραφές
Στη σειρά των δέκα επεισοδίων ο Jordan Peele και ο JJ Abrams, ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό την παραγωγή της σειράς για την HBO, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά γεγονότα της χρονιάς. Και το πέτυχαν. Στο σενάριο η πολύ σημαντική Misha Green, που καταπιάνεται για ακόμη μία φορά με θέματα που αφορούν αφροαμερικάνους, αφού προηγουμένως είχε δημιουργήσει τη σειρά “Underground”, ένα δράμα εποχής για ένα κρυφό δίκτυο υπόγειων σιδηροδρόμων στην Αμερική των αρχών του 19ου αιώνα, που χρησιμοποιούσαν σκλάβοι για να αποδράσουν στις πολιτείες του Βορρά ή στον Καναδά.

 

 

Ταλαντούχο καστ με συγκλονιστικές ερμηνείες, και εξαιρετική η εισαγωγή των χαρακτήρων. Μια σειρά πολύ διαφορετική από ανάλογες με θέμα το ρατσισμό, που απεικονίζει την φρίκη με διαφορετική αισθητική και με απουσία διδακτικού ύφους.

 

 

Η σειρά στην Ελλάδα προβάλλεται αποκλειστικά από το Vodafone TV, το σπίτι της ΗΒΟ στην Ελλάδα.

Το Vodafone TV είναι πλέον διαθέσιμο εύκολα και γρήγορα, χωρίς χρήση αποκωδικοποιητή, με άμεση online ενεργοποίηση στο Vodafone.gr, χωρίς δέσμευση συμβολαίου και με δωρεάν δοκιμή για τον 1ο μήνα.