Πάρκο Περιβολάκι: Μια ανάσα πρασίνου στο Κουκάκι

Το πάρκο Περιβολάκι ανανεώνεται δίνοντας ζωή σε ένα εμβληματικό σημείο της πόλης. Μέσα από την ανάπλασή του, η FIX Hellas στηρίζει μια ιστορική γειτονιά και χτίζει ένα καλύτερο μέλλον διατηρώντας αναλλοίωτες τις αξίες του παρελθόντος.

 

Sponsored Content

 

Οι γειτονιές της ζωής μας

Η καρδιά της Αθήνας χτυπούσε πάντα στις γειτονιές της. Πολύβουα στέκια, μοναδικές γωνιές, πανέμορφα δρομάκια, ραντεβού σε πάρκα και βόλτες σε πλατείες, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τα σκηνικά όπου οι παρέες έγραφαν, γράφουν και θα γράφουν μικρές και μεγάλες ιστορίες. Αυτά ακριβώς τα σκηνικά της καθημερινότητας των κατοίκων φροντίζει να ομορφαίνει η μπύρα FIX Hellas κρατώντας ζωντανή την ψυχή της πόλης, το πιο γοητευτικό κομμάτι της καθημερινότητας, τις γειτονιές της.

Η μπύρα FIX Hellas βρίσκεται εκεί, σε κάθε γειτονιά και όχι μόνο, να συντροφεύει τις καθημερινές στιγμές των κατοίκων και να βοηθά να παραμείνει ενεργός, αλλά και να βελτιωθεί, ο θεσμός της γειτονιάς. Αναμορφώνοντας τα μέρη που αποτελούν με τον τρόπο τους κομμάτι της καθημερινής ζωής, άλλα και κομμάτι της ιστορίας της πόλης τους, προσφέρει την ανανέωση που χρειάζονται. Κάνοντας πράξη αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία, η FIX Hellas υλοποιεί την ανάπλαση πάρκων στο κέντρο της Αθήνας που όχι μόνο λειτουργούν ως πηγές οξυγόνου στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα, αλλά αποτελούν και σημείο συνάντησης για όλους μας.

Φέτος, σε συνέχεια των δράσεων ανάπλασης του πάρκου ΦΙΞ στα Πατήσια το 2021, η FIX Hellas πραγματοποιεί την ανάπλαση του πάρκου Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης στο Κουκάκι προσφέροντας στους κατοίκους μια ακόμα ξεχωριστή εμπειρία απόδρασης από την καθημερινότητα.

 

 

  Ένα μικρό πάρκο με μια μεγάλη ιστορία
Σήμερα τα πάρκα, εκτός από οάσεις αισθητικής, είναι και οι «πνεύμονες» του αστικού περιβάλλοντος. Αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των πολιτών, κάθε χώρος πρασίνου αποτελεί «ζωντανό μάθημα» περιβαλλοντικής ηθικής και κοινωνικοποίησης της τοπικής αλλά και της ευρύτερης κοινότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η FIX Hellas συνεισφέρει ενεργά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών ξεκινώντας από πέρυσι με την ανάπλαση του πάρκου ΦΙΞ στην Πατησίων, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται από το Athens Partnership.

Φέτος, συνεχίζει τις σημαντικές πρωτοβουλίες, προχωρώντας στην ανάπλαση του πάρκου Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης στο Κουκάκι. Πρόκειται για ένα ιστορικό τοπόσημο που ανέκαθεν αποτελούσε αγαπημένο meeting point των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Το πάρκο Περιβολάκι και η ιστορία του συνδέεται άμεσα με την ιστορία της FIX Hellas καθώς βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Συγγρού ΦΙΞ, κοντά στο ΕΜΣΤ, όπου ήταν οι εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ΦΙΞ.

Το πάρκο Περιβολάκι βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού, μεταξύ των οδών Γεωργάκη Ολυμπίου και Σικελίας, δηλαδή σε μια περιοχή που το πράσινο σπανίζει. Μικρό, με λιγοστά δέντρα και χαμηλή βλάστηση, πριν την Κατοχή ήταν γνωστό για μια τσιμεντένια δεξαμενή, γεμάτη νερό, που βρισκόταν στον χώρο.

Τα καλοκαίρια τα πιτσιρίκια της γειτονιάς έπαιζαν εκεί με τα δροσερά νερά, ενώ οι γονείς τους έβρισκαν καταφύγιο στα παγκάκια κάτω από τις σκιές των δέντρων αποφεύγοντας τη ζέστη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘40 το μέρος ερήμωσε αφού όλα τα δέντρα κόπηκαν και δεν ήταν πλέον θελκτικό για τους κατοίκους. Η πρόσφατη μορφή του πάρκου είχε προκύψει από τη συνένωση δύο χώρων πρασίνου, που σχεδιάστηκαν και φυτεύτηκαν σε διαφορετικό χρόνο, με διαφορετική προσέγγιση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει αισθητική ομοιογένεια και ο χώρος να μην είναι λειτουργικός. Τα δέντρα ήταν φυτεμένα αποσπασματικά αφήνοντας οπτικά κενά, οι θάμνοι ήταν παραμελημένοι και τα παρτέρια έμοιαζαν άδεια.

 

 

Η επιστροφή του πάρκου Περιβολάκι

H νέα πρόταση της FIX Hellas και του Δήμου Αθηναίων ήταν η μετατροπή του πάρκου Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης σε ένα σύγχρονο διαδραστικό αστικό πάρκο. Με μια πιο φρέσκια αισθητική και μια πιο μοντέρνα σχεδιαστική προσέγγιση, που βασίζεται στις αρχές της αειφορίας, ο χώρος κυριολεκτικά αναγεννήθηκε.

 

Στο πάρκο φυτεύτηκε μεγάλη ποικιλία μεσογειακών δένδρων και ανθοφόρων θάμνων που ανέδειξαν τον χώρο δίνοντάς του μοναδική ταυτότητα. Ένα παρτέρι με φυτικές αψίδες και ένα ελικοειδές παγκάκι συμπληρώνουν τον διαδραστικό χαρακτήρα του πάρκου προσκαλώντας τους επισκέπτες να περάσουν εκεί τον χρόνο τους. Ακόμα, τοποθετήθηκαν κατασκευές φωλεοποίησης εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας και βοτανικές πινακίδες για την ξενάγηση και την καλύτερη κατατόπιση του κοινού.

Σε ένα σημείο του μάλιστα εγκαταστάθηκε ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός στύλος φόρτισης συσκευών, μιας καινοτόμου κατασκευής που όχι μόνο σέβεται το περιβάλλον αλλά προσφέρει μια εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα σε μια περιοχή που συχνάζει κυρίως νεαρόκοσμος.

 

H παράδοση του ανανεωμένου πάρκου στον Δήμο Αθηναίων έγινε την Πέμπτη 23 Ιουνίου παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, του κ. Dejan Beko, Managing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της κας. Μαρίας Ηρωίδη, Marketing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, και μας περιμένει όλους να το ανακαλύψουμε!