Οι δημιουργοί του αύριο

Η νέα γενιά φτιάχνει έναν καλύτερο κόσμο κατακτώντας την τεχνολογία

Σήμερα ένας έφηβος από τον Έβρο μπορεί να ταξιδέψει εικονικά στο διάστημα και να προσεδαφιστεί στον Άρη ή στη Σελήνη. Ακόμα, μπορεί μία μαθήτρια από την Κεφαλλονιά να μάθει App Development και να δημιουργήσει τις δικές της πρωτότυπες εφαρμογές.

Με δύο λόγια, οι νέοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να καινοτομούν με τη δύναμη της τεχνολογίας αρκεί να διαθέτουν τα κατάλληλα εφόδια και φυσικά την ευκαιρία να δημιουργήσουν τον κόσμο που ονειρεύονται. Πώς όμως μπορούν να γίνουν όλα αυτά; Με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next για εφήβους του Ιδρύματος Vodafone.

Πιο συγκεκριμένα, το ίδρυμα Vodafone δίνει σε μαθητές 12 – 18 ετών από όλες τις γωνιές της Ελλάδας τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες και στην εκπαιδευτική εμπειρία STEM.

Έτσι έφηβοι από κάθε σημείο της χώρας μπορούν να ενημερωθούν και να κατανοήσουν, με διασκεδαστικό τρόπο, το Internet of Things, να εξοικειωθούν με τις εκπληκτικές δυνατότητες της πλακέτας Arduino και να πειραματιστούν αναλόγως.

Το μόνο που χρειάζονται είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, με σύνδεση στο διαδίκτυο, και το www.generationnext.vodafone.gr.

 

 

Μια online πλατφόρμα με απεριόριστες δυνατότητες
Η ανοιχτή εκπαιδευτική πλατφόρμα του Προγράμματος Aνάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next του Ιδρύματος Vodafone απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι πολλαπλή αφού όχι μόνο διευκολύνει τη διασύνδεση της επιστήμης και της τεχνολογίας με την καθημερινή ζωή αλλά παράλληλα συμβάλλει και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την επίλυση προβλημάτων.

Χιλιάδες συμμετοχές και εκατοντάδες project από κάθε γωνιά της χώρας
Μέχρι σήμερα, το Πρόγραμμα Generation Next  έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας καθώς μετρά περίπου 86.000 ωφελούμενους ενώ, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, έχουν κατατεθεί 450 καινοτόμα projects από μαθητικές ομάδες που αγκάλιασαν το πρόγραμμα από 108 περιοχές της χώρας.

 

Το εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται σε οπτικοακουστική μορφή και αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες

Discover: Η ενότητα αυτή αποτελεί μία πρώτη γνωριμία με το STEM. Τα βίντεο παρουσιάζουν καινοτόμες κατασκευές των μαθητών. Για παράδειγμα, μαθητές από τη Λέρο πειραματίστηκαν με τις γνώσεις που απέκτησαν μελετώντας τις πλακέτες Arduino και δημιούργησαν ένα πρωτότυπο σύστημα πυρανίχνευσης για δασικές φωτιές. Ακόμα, μαθητές της Καλύμνου διερευνώντας την κατασκευή ρομποτικών οχημάτων, δημιούργησαν ένα νοσοκομειακό drone για την παροχή προμηθειών πρώτων βοηθειών σε αναρριχητές, ψαράδες και οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας βρεθεί σε ανάγκη.

Learn: Αυτή η ενότητα είναι ουσιαστικά ο πυρήνας του προγράμματος. Αν θέλετε, για παράδειγμα, να μάθετε πώς λειτουργεί ένα GPS και να κατασκευάσετε το δικό σας, η ενότητα αυτή σας αφορά. Η Αστρονομία, οι πλακέτες Arduino, το App Development, το Internet of Things, το Citizen Science, ο Ηλεκτρισμός και οι Θετικές Επιστήμες είναι μόνο μερικοί από τους εκπαιδευτικούς κύκλους που περιλαμβάνει. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να εκπαιδευτούν και να αξιοποιήσουν με άμεσο και διασκεδαστικό τρόπο βασικές θεματικές STEM.

Create: Εδώ θα βρείτε τις πιο ευφάνταστες Do it Yourself δραστηριότητες. Οι μαθητές μπορούν να εμπνευστούν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους κατασκευές π.χ. ένα home cinema με μοναδικά υλικά κατασκευής ένα κουτί παπουτσιών, έναν μεγεθυντικό φακό και ένα κινητό τηλέφωνο.

 

 

Το υλικό διατίθεται δωρεάν και όλα τα σχολεία και οι οργανισμοί που διαθέτουν όμιλο ρομποτικής, προγραμματισμού ή τεχνολογίας μπορούν να το αξιοποιήσουν ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι προσβάσιμα και σε ατομικό επίπεδο. Αν θέλετε δηλαδή να γνωρίσετε καλύτερα τον κόσμο του STEM, η πλατφόρμα είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίζει την περιήγηση και την παρακολούθηση.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

 

 

4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Ίδρυμα Vodafone ενθαρρύνει τους μαθητές να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις γνώσεις που απέκτησαν αλλά και να τους κινητοποιήσει ώστε να πειραματιστούν με ιδέες και εφαρμογές που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next οι συμμετέχοντες, που διαγωνίζονται σε ομάδες με την επίβλεψη εκπαιδευτή ή καθηγητή, καλούνται να εντοπίσουν ένα πρόβλημα ή μια καθημερινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην τοπική τους κοινότητα. Αξιοποιώντας στη συνέχεια τη δύναμη των εκθετικών τεχνολογιών, καλούνται να αναπτύξουν μια κατασκευή ή μία τεχνολογική εφαρμογή για να το επιλύσουν.

 

 

Είμαστε όλοι νικητές!
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις διαγωνισμοί στο πλαίσιο των οποίων παρουσιάστηκαν συνολικά 450 κατασκευές και εφαρμογές από 144 σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς από όλη την Ελλάδα.

Ενδεικτικά, μαθητές από το 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής ανέπτυξαν μία εφαρμογή που προωθεί την εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος ανάλογα με τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης τους. Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Δράμας επινόησαν ένα σύστημα για τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα στις σχολικές αίθουσες ενώ μαθητές από το Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας δημιούργησαν ένα ευφυές ρομπότ που ελέγχει και προειδοποιεί για τις συνθήκες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής στο σπίτι.

Οι καινοτόμες ιδέες που αναδεικνύονται μέσα από το πρόγραμμα μας γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον. Μια νέα γενιά Ελλήνων και Ελληνίδων ανακαλύπτει στην πράξη τη δυναμική της τεχνολογίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις της συναρπαστικής ψηφιακής κοινωνίας του αύριο. Στο ταξίδι αυτό το Ίδρυμα Vodafone στέκεται σταθερός σύμμαχος και συνοδοιπόρος.

Info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next αλλά και για να δείτε ιδέες από ομάδες εφήβων από όλη την Ελλάδα που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας μας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Generation Next: www.generationnext.vodafone.gr