Προτιμάς την άγνοια ή την αλήθεια; Πάψε να φοβάσε και εξετάσου για τον HIV

Χάρη στις αντιρετροϊκές θεραπείες η HIV λοίμωξη από καταληκτική είναι σήμερα μια χρόνια νόσος, με τους πάσχοντες να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Μια σταγόνα αίμα ή λίγο σάλιο αρκούν για να μάθουμε αν έχουμε εκτεθεί στον ιό και να συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα.

 

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ανακάλυψη του ιού HIV με τους πάσχοντες να απολαμβάνουν πια μια φυσιολογική ζωή χάρη στις αντιρετροιϊκές θεραπείες που έχουν μετατρέψει τη λοίμωξη από καταληκτική σε χρόνια νόσο. Παρά τη σημαντική αυτή εξέλιξη, απαρχαιωμένες αντιλήψεις «κρατούν» στο κοινωνικό περιθώριο τους ασθενείς και αποτρέπουν πολλούς εξ ημών να κάνουμε την εξέταση για τον HIV και να μάθουμε, ανώδυνα και γρήγορα, αν έχουμε εκτεθεί στον ιό ή όχι.

Παρά το γεγονός ότι χρειάζεται μια μόλις σταγόνα αίμα ή λίγο σάλιο για να μάθουμε αν έχουν προσβληθεί από τον HIV διστάζουμε να κάνουμε την απλή αυτή εξέταση μόνο και μόνο επειδή φοβόμαστε ότι θα στιγματιστούμε κοινωνικά! Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας επικρατεί η αντίληψη ότι όποιος εξετάζεται για HIV, σίγουρα έχει κολλήσει. Έτσι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, αν και ανησυχούν ότι ίσως έχουν μολυνθεί αποφεύγουν να υποβληθούν στην εξέταση και συνεχίζουν να ζουν με τον φόβο και την αγωνία.

 

 

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Ελλάδας με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και σύνθημα #ZeroStigma έκανε την πρώτη κίνηση για να σπάσουν τα κοινωνικά στερεότυπα και «άνοιξε» τον δρόμο της γνώσης. Στην Πλατεία Μοναστηρακίου της Αθήνας, στήθηκε την Τετάρτη (από τις 11:00 έως τις 15:00) ένα μίνι διαγνωστικό κέντρο σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες περαστικούς όχι μόνο να εξεταστούν δωρεάν για τον HIV, αλλά και να ενημερωθούν για τον ιό και τις αντιρετροϊκές θεραπείες.

 

Μάλιστα στην εκδήλωση #ZeroStigma έδωσαν το «παρών» και πολλοί αναγνωρίσιμοι συμπολίτες μας, όπως οι Βασίλης Οικονόμου, Θανάσης Κοντογεώργης, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Γιάννης Κεχρής, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, Κατερίνα Γκαγκάκη, Γιώργος Παπαδάκης, Φοίβος Παπαδάκης, Ρίτσα Μπιζόγλη, Κατερίνα Διδασκάλου, Λεωνίδας Κακούρης, Γιώργος Καραμίχος, Δημήτρης Μοθωναίος, Στέλιος Παρλιάρος, Νίκη Λυμπεράκη, Σταύρος Θεοδωράκης, Γωγώ Μπρέμπου, κ.ά., θέλοντας να ενδυναμώσουν το μήνυμα της Gilead Sciences Ελλάδας για τον αποστιγματισμό της εξέτασης για τον HIV και την έμπρακτη υποστήριξη όλων όσων ζουν σήμερα με τη λοίμωξη στη χώρα μας.

Το επιστημονικό δυναμικό της Gilead Sciences Ελλάδας και οι εθελοντές του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» συζήτησαν με πολίτες όλων των ηλικιών και υπενθύμισαν τους τρόπους μετάδοσης του HIV, τα μέτρα προφύλαξης και τα οφέλη των καινοτόμων αντιρετροϊκών θεραπειών, που στην Ελλάδα είναι προσβάσιμες δωρεάν σε όλους τους πάσχοντες. Χάρη στα αντιρετροϊκά φάρμακα οι πάσχοντες έχουν το ίδιο προσδόκιμο και ποιότητα ζωής με τους μη νοσούντες αφού το ιικό φορτίο γίνεται μη ανιχνεύσιμο. Κι όταν το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο ο ιός HIV δε μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμα και στην περίπτωση της ερωτικής επαφής χωρίς προφύλαξη.

 

«Η Επιστήμη τα τελευταία 40 χρόνια έχει πετύχει θεαματική πρόοδο στην αντιμετώπισης της λοίμωξης HIV. Μια ασθένεια που κάποτε οδηγούσε τον ασθενή στον θάνατο, σήμερα είναι πια μια χρόνια νόσος με τους πάσχοντες να απολαμβάνουν μια φυσιολογική καθημερινότητα με καλή ποιότητα ζωής. Η Gilead Sciences Ελλάδας διαχρονικά στηρίζει την προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον HIV. Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS συνδράμουμε ενεργά στον κοινωνικό αποστιγματισμό των ανθρώπων που ζουν με τη λοίμωξη HIV, καλώντας όλους να κάνουν την απλή και ανώδυνη εξέταση, να μάθουν την αλήθεια και εφόσον νοσούν να λάβουν την κατάλληλη αντιρετροϊκή θεραπεία συνεχίζοντας να ζουν τη ζωή τους κανονικά», επισημαίνει o Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδας και Κύπρου κ. Σάββας Χαραλαμπίδης.

 

Από αριστερά προς δεξιά Σάββας Χαραλαμπίδης, Juan Pena, Μπάμπης Τζανάκης, Κυριάκος Σουλιώτης, Μάριος Λαζανάς, Παναγιώτης Μουτούσης, Χρήστος Τσούλας, Νίκος Δέδες