Το πράσινο παράδειγμα της Αμμουλιανής

Βουτηγμένο στο γαλάζιο των κρυστάλλινων νερών και στο πράσινο της παρθένας φύσης το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο απαράμιλλης ομορφιάς που μπορεί πλέον μέσω του πράσινου δικτύου του να προστατεύει το περιβάλλον.

Ζούμε στην εποχή που η κατεύθυνση προς ένα καλύτερο και πιο καθαρό περιβάλλον είναι πλέον μονόδρομος για κάθε τόπο, για κάθε κοινωνία αλλά και για κάθε επιχείριση που θέλει να προσφέρει προϊόντα-υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας φροντίζοντας παράλληλα τη φύση.

Οι καθημερινές μας συνήθειες μας βοηθούσαν πάντοτε να δημιουργούμε αξίες. Σήμερα που η βιωσιμότητα είναι προτεραιότητά μας παίρνουμε πρωτοβουλίες, ζούμε με νέους τρόπους, μαθαίνουμε να εκτιμούμε και να φροντίζουμε ό,τι μας περιβάλλει κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές.

 

Πως μπορούμε όμως να επιστρέψουμε στον πλανήτη όλα εκείνα που απλόχερα μας προσφέρει;

Το παράδειγμα της Αμμουλιανής του Δήμου Αριστοτέλη και του πράσινου δικτύου της είναι μια ζωντανή απόδειξη προστασίας των φυσικών πόρων και προώθησης τεχνολογιών που εξασφαλίζουν ένα καλύτερο και πιο πράσινο τρόπο ζωής.

Η Vodafone έχει αναπτύξει το Vodafone Green Giga Network σε όλη τη χώρα, το μεγαλύτερο πράσινο δίκτυο στην Ευρώπη* που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από 100% πιστοποιημένες, ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή, η αιολική και η κυματική. Απώτερος στόχος της εγκατάστασης και της λειτουργίας του συγκεκριμένου δικτύου είναι ο μηδενισμός των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα.

Στη προκειμένη περίπτωση η συνεργασία του ανθρώπου και της τεχνολογίας λειτουργεί για άλλη μια φορά καταλυτικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι νέες τεχνολογίες και τα υπερσύγχρονα ψηφιακά δίκτυα της Vodafone θέτοντας σε προτεραιότητα το βιώσιμο μέλλον όλων μας εφαρμόζουν την πράσινη ανάπτυξη μέσω του Vodafone Green Giga Network και της πρωτοβουλίας στην Αμμουλιανή.

 

 

Το δίκτυο της Αμμουλιανής στην πράξη

Το Vodafone Green Giga Network δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής δίνοντας στους κατοίκους του νησιού νέες δυνατότητες σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς τους.

Είναι σημαντικό ότι το τοπικό δημοτικό σχολείο πολύ σύντομα θα λειτουργεί με 100% ηλιακή ενέργεια. Η ενέργεια αυτή παράγεται από φωτοβολταἵκά πάνελ που έχουν τοποθετηθεί στη στέγη του σχολείου και εξυπηρετεί παράλληλα και τις ανάγκες του νηπιαγωγείου αλλά και του κοινοτικού ιατρείου του νησιού. Επιπλέον, η Vodafone τοποθέτησε ηλιακούς φορτιστές κινητών συσκευών σε κομβικά σημεία του νησιού για την εξυπηρέτηση των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών.

Στην ουσία το Vodafone Green Giga Network, το μεγαλύτερο πράσινο δίκτυο της Ευρώπης*, αξιοποιεί την ενεργειακή δύναμη της φύσης. Συγκεντρώνει δηλαδή ενέργεια από τον ήλιο (μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ) και μέσα από σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογίες που βελτιστοποιούν τη λειτουργία του μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 50%. Παράλληλα, επιστρέφει πίσω στην τοπική κοινωνία 100% πράσινη ενέργεια.

 

 

Μια «πράσινη» ιστορία μέσα από τα μάτια ενός παιδιού

«Στην Αμμουλιανή, όλα είναι πράσινα και πανέμορφα! Έχει πράσινα νερά, πράσινο βυθό, πράσινα δέντρα». Έτσι μας περιγράφει το νησί της μια μικρή μαθήτρια στο νέο τηλεοπτικό σποτ για το Vodafone Green Giga Network.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παραγωγή της συγκεκριμένης τηλεοπτικής διαφήμισης, για πρώτη φορά σε γύρισμα στην Ελλάδα, εφαρμόστηκαν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον όπως συγκεκριμένες διαδικασίες διαχείρισης απορριμάτων (μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση του συνόλου των απορριμμάτων που προέκυψαν). Ταυτόχρονα η κατανάλωση πόσιμου νερού περιορίστηκε κατά 60% ενώ μειώθηκαν οι εκπομπές ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 1,5 τόνους, δηλαδή πάνω από 30% σε σχέση με ένα σύνηθες γύρισμα παρόμοιας παραγωγής.

Το παράδειγμα της Αμμουλιανής είναι ένα μικρό μόνο δείγμα συμβολής σε ένα πιο πράσινο μέλλον το οποίο σε μεγαλύτερη κλίμακα θα μπορούσε να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο νέος, πράσινος κόσμος αυτού του μικρού νησιού μας μαθαίνει στην πράξη ότι αυτό που αξίζει πραγματικά είναι να ξεκινήσουμε από την αρχή, να ανταποδώσουμε δηλαδή στη φύση όλα εκείνα τα πολύτιμα που μας χαρίζει.

 

 

* Tο μεγαλύτερο δίκτυο αναφέρεται στο δίκτυο με τον μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών κινητής & σταθερής επικοινωνίας στην Ευρώπη όπως αποτυπώνεται τον Μάρτιο του 2021.