Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Το Πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής» στηρίζει την οικογένεια στην Ήπειρο

 

Sponsored Content

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι η υπογεννητικότητα.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα με πολλές αιτίες, μια από τις οποίες είναι η οικονομική κρίση που οδήγησε πολλά ζευγάρια σε αναπαραγωγική ηλικία να μεταθέσουν τα σχέδια τεκνοποίησης ή να μεταναστεύσουν.

Επιπλέον, εξαιτίας της δυσκολίας των γυναικών που ζουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές να λαμβάνουν ολοκληρωμένες μαιευτικές και γυναικολογικές υπηρεσίες, το πρόβλημα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο.

Προκειμένου να επιτευχθεί η ανάσχεση της κατάστασης αυτής θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον, με πρωτοβουλίες που να υποστηρίζουν την αύξηση των γεννήσεων και την στήριξη της οικογένειας.

Η ομάδα της HOPEgenesis. Από αριστερά Θωμαΐς Χατζηθωμά και Διονυσία Χότζα.

 

Για τον σκοπό αυτό, το Σάββατο 16 Απριλίου, η Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, στο πλαίσιο κοινής δράσης της με τη Βίκος Α.Ε. πραγματοποίησε την παρουσίαση του προγράμματος «Ελπίδα Ζωής» στη Δημοτική Ενότητα Ασπραγγέλων του Δήμου Ζαγορίου, αγκαλιάζοντας έμπρακτα την Ήπειρο με στόχο την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής», οι γυναίκες, μόνιμες κάτοικοι του Δήμου, που είναι ήδη έγκυες ή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, υποστηρίζονται δωρεάν μέσω της πλήρους οικονομικής κάλυψης των εξετάσεων, των μετακινήσεων και του τοκετού τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκ μέρους της HOPEgenesis, η Project Manager, Εύα Παπαδάκη, αναφέρθηκε στο μείζον δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, εστιάζοντας στην περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου. Ο συγκεκριμένος Δήμος έχει συνολικό πληθυσμό 3.804 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Βάσει πληθυσμού, θα έπρεπε να σημειώνονται 38 γεννήσεις ανά έτος. Όμως είναι πολύ λιγότερες, με διαρκώς ανησυχητική πτωτική τάση: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2016 σημειώθηκαν μόλις 12 γεννήσεις έναντι 37 θανάτων και τις επόμενες χρονιές μειώθηκαν περαιτέρω με 8 το 2017, 7 το 2018 και 6 το 2019.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Ηπείρου, κ. Παναγιώτα Μητροκώστα, ο Δήμαρχος Ζαγορίου, κ. Γεώργιος Σουκουβέλος, ο Δήμαρχος Ζίτσας, κ. Μιχάλης Πλιάκος, πολλοί άλλοι τοπικοί φορείς και ενδιαφερόμενα ζευγάρια.

 

Η ομάδα της HOPEgenesis. Από αριστερά Διονυσία Χότζα, Θωμαϊς Χατζηθωμά και η Project Manager Εύα Παπαδάκη

 

Η Αντιπεριφερειάρχης, κ. Παναγιώτα Μητροκώστα δήλωσε «Το δημογραφικό είναι εθνικό θέμα για τη χώρα μας γενικότερα. Δυστυχώς και με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός γερνά, έχουμε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις. Ως Περιφέρεια Ηπείρου, δείχνουμε εξωστρέφεια και προσπαθούμε αφουγκραζόμενοι την κοινωνία να είμαστε κοντά πάντα σε όλα τα θέματα που την απασχολούν. Η HOPEgenesis με τη στήριξη της οποίας και στην Ήπειρο είχαμε γεννήσεις επιτελεί σημαντικό έργο, τώρα πλέον και με την πολύτιμη βοήθεια της ΒΙΚΟΣ Α.Ε».

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου, κ. Γεώργιος Σουκουβέλος τόνισε ότι «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ την εταιρεία ΒΙΚΟΣ και την HOPEgenesis που βρίσκονται σήμερα εδώ στην προσπάθειά τους να στηρίξουν οικογένειες του τόπου μας που επιθυμούν να φέρουν στο κόσμο παιδιά. Το πρόγραμμα «Ελπίδα ζωής» είναι και η δική μας ελπίδα για να ξαναζωντανέψει ο όμορφος Δήμος μας! Εμείς με τη σειρά μας θα είμαστε κοντά στα νέα ζευγάρια, προκειμένου μέσα στα επόμενα χρόνια να μειώσουμε το ζήτημα της υπογεννητικότητας που μαστίζει τον τόπο μας».

 

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μιχάλης Πλιάκος Δήμαρχος Ζίτσας, Παναγιώτα Μητροκώστα Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Εύα Παπαδάκη Project Manager HOPEgenesis, Γεώργιος Σουκουβέλος Δήμαρχος Ζαγορίου, Παύλος Σεπετάς Υπεύθυνος Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων , Ειρήνη Κωνσταντοπούλου Corporate & Marketing Technology Manager και Ηλίας Λυμπέρης Media Manager της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων.

 

Ο Κωνσταντίνος Σεπετάς, Sales & Marketing Director της εταιρείας Βίκος επισήμανε ότι «Ως εταιρεία είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η προσπάθεια επίλυσης του δημογραφικού ζητήματος μας συγκινεί ιδιαίτερα και μέσα από τη συνεργασία μας με τη HOPEgenesis θέτουμε στο επίκεντρο το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Προσεγγίζοντας με σεβασμό το κάθε χωριό, την κάθε γυναίκα, στοχεύουμε στην προστασία και ανάπτυξη της περιοχής καθώς ο ρόλος της γονιμότητας αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το μέσο για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της κοινωνίας».