Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

TOYOTA WOVEN CITY

Αυτή είναι η πόλη του «αύριο»

 

Sponsored Content

 

Εξερευνώντας νέες μορφές αστικής διαβίωσης, όπου οι άνθρωποι θα ζουν και θα μετακινούνται σε ένα βιώσιμο περιβάλλον, όπου τα οχήματα αλλά και οι ίδιες οι κατοικίες τους θα έχουν μηδενικό αποτύπωμα, η Toyota προχωρά στην κατασκευή μιας πρωτότυπης «πόλης» του μέλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, το Woven City όπως ονομάζεται, θα δημιουργηθεί σε μια τοποθεσία 175 στρεμμάτων στην περιοχή Susono City, στους πρόποδες του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία, εκεί όπου βρισκόταν μέχρι πρότινος η μονάδα παραγωγής της Toyota Motor East Japan και θα έχει συνολικό εμβαδόν 708.000 τ.μ., με σκοπό να φιλοξενήσει αρχικά 360 κατοίκους, ενώ τα επόμενα χρόνια ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 2.000.

 

 

Το εν λόγω εργοστάσιο έχει μία ιδιαίτερη ιστορία. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1967, ενώ μετά τον μεγάλο σεισμό του 2011 η Toyota κατασκεύασε μια νέα μονάδα παραγωγής για να στηρίξει την ανάκαμψη της περιοχής, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Για να το πραγματοποιήσει αυτό, η Toyota μετέφερε το εργοστάσιο Higashi-Fuji της Toyota Motor East Japan στην περιοχή Tohoku. Δυστυχώς, τον Δεκέμβριο του 2020 η συγκεκριμένη μονάδα των συνολικά 7.000 εργαζομένων, έκλεισε. Μέχρι τότε, από τις γραμμές παραγωγής είχαν βγει συνολικά 7,52 εκατομμύρια οχήματα, που περιλάμβαναν περισσότερα από 40 μοντέλα, κυρίως για την τοπική αγορά.

 

 

Το Woven City, που θα ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία του μέσα στη διετία 2024-2025 θα είναι ένα πλήρως συνδεδεμένο οικοσύστημα που θα τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Θα χρησιμεύσει ως μία «πόλη» για κατοίκους πλήρους απασχόλησης και ερευνητές που θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν τεχνολογίες όπως η αυτονομία, η ρομποτική, η ατομική κινητικότητα, τα έξυπνα σπίτια και η τεχνητή νοημοσύνη σε ένα πραγματικό περιβάλλον.

 

 

Η πόλη σχεδιάζεται ώστε να είναι πλήρως βιώσιμη, με κτίρια κατασκευασμένα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως το παραδοσιακό ιαπωνικό ξύλο, που ελαχιστοποιούν το ανθρακικό αποτύπωμα άνθρακα. Οι στέγες τους θα καλύπτονται από φωτοβολταϊκά στοιχεία, ενώ επιπλέον ενέργεια θα παράγεται με τη χρήση κυψελών που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο. Παράληλλα δεν θα λείπει η χρήση ρομποτικής τεχνολογίας για την περαιτέρω διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

 

 

Για τη μετακίνηση των κατοίκων στη Woven City θα επιτρέπονται μόνο πλήρως αυτόνομα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Επίσης, το δίκτυο θα περιλαμβάνει πολλαπλούς τύπους κίνησης και πλοήγησης, τόσο υπέργειους, όσο και κάτω από το έδαφος. Για να καταστεί δυνατή η ασφαλής και αποτελεσματική κινητικότητα των εμπορικών μετακινήσεων, της αστικής εφοδιαστικής αλυσίδας, των πεζών και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα υπάρχουν ειδικοί δρόμοι, ειδικά για κάθε ένα από τα παραπάνω.

 

 

Στην επιφάνεια θα υπάρχουν τριών τύπων δρόμοι. Ενας για την αυτοματοποιημένη κινητικότητα, ένας αποκλειστικά σχεδιασμένος για τους πεζούς και ένας μικτής χρήσης για πεζούς και μέσα μικροκινητικότητας.. Υπόγεια θα υπάρχει και ένας τέταρτος, ειδικά για τη διακίνηση εμπορευμάτων, όπου θα εγκατασταθεί και το δίκτυο logistics της πόλης.

 

 

Στο σχέδιο πόλης περιλαμβάνονται επίσης συνοικιακά πάρκα, αλλά και ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής, καθώς και μία κεντρικά τοποθετημένη πλατεία για κοινωνικές συγκεντρώσεις, με σκοπό να φέρουν πιο κοντά την κοινότητα. Η Toyota πιστεύει ότι η ενθάρρυνση της ανθρώπινης σύνδεσης θα είναι εξίσου σημαντική πτυχή αυτής της εμπειρίας.

 

 

Το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο project για την ιαπωνική εταιρεία αντανακλάται στις δηλώσεις του Προέδρου της Toyota Motor Corporation, Akio Toyoda: «Η οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης πόλης από το μηδέν, ακόμη και σε μικρή κλίμακα όπως αυτή, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη μελλοντικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφιακού λειτουργικού συστήματος για την υποδομή της πόλης. Με ανθρώπους, κτίρια και οχήματα που συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω δεδομένων και αισθητήρων, θα είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε τη συνδεδεμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, τόσο στην εικονική όσο και στη φυσική σφαίρα, μεγιστοποιώντας το δυναμικό της».

 

 

Υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του Woven City είναι ο Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels, ιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής του Bjarke Ingels Group, που έχει δημιουργήσει σημαντικά έργα, όπως το 2 World Trade Center στη Νέα Υόρκη, το Lego House στη Δανία, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της Google στο Mountain View και στο Λονδίνο.