Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

VOLVO EX90: ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Ένα αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε για να κατανοεί τόσο τον οδηγό και τους επιβάτες όσο και τον χώρο που το περιβάλλει και στο οποίο κινείται

 

Sponsored Content

 

Μολονότι η Volvo επιταχύνει το βήμα της στην πορεία προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό, παραμένει σταθερή στις αξίες της σε ότι αφορά την ταυτότητα των μοντέλων της, τα οποία χαρακτηρίζονται από κορυφαία επίπεδα ασφάλειας, τεχνολογικών καινοτομιών, διασύνδεσης οδηγού-αυτοκινήτου και πολυτέλειας.

Ολα τα παραπάνω αναμένεται να κυριαρχήσουν και στο νέο, αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο τής σουηδικής εταιρείας Volvo EX90, που θα είναι και η ναυαρχίδα της σουηδικής εταιρείας και θα φέρνει στο προσκήνιο μία πλειάδα από μοναδικά χαρακτηριστικά.

 

 

Το νέο Volvo EX90 διαθέτει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Χάρη σε αυτό, το όχημα «μαθαίνει» και να γίνεται πιο «έξυπνο» με την πάροδο του χρόνoυ, λαμβάνοντας δεδομένα από τον τρόπο οδήγησης, από το περιβάλλον στο οποίο κινείται συνήθως ο οδηγός του, αλλά και από over-the-air αναβαθμίσεις που θα υπάρχουν κατά καιρούς για τα συστήματά του.

Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε για να κατανοεί τόσο τον οδηγό και τους επιβάτες όσο και τον χώρο που το περιβάλλει και στο οποίο κινείται. Αρωγός σε αυτό είναι η πιο πρόσφατη τεχνολογία ασφαλείας που έχει αναπτύξει η Volvo με την ονομασία «Σύστημα Ανάλυσης Οδηγικής Συμπεριφοράς».

 

 

Χρησιμοποιώντας δύο κάμερες και ένα χωρητικό τιμόνι το σύστημα μπορεί να εντοπίσει πρώιμα σημάδια που δείχνουν ότι οδηγός δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση παρατηρώντας τα μοτίβα του βλέμματος του οδηγού. Με τη μέτρηση του χρόνου κατά τον οποίο ο οδηγός κοιτάζει στον δρόμο εμπρός -και λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές αποκλίσεις-, το σύστημα κατανοεί πότε τα μάτια του οδηγού και ενδεχομένως και το μυαλό του, εστιάζουν κάπου αλλού εκτός από την οδήγηση, κοιτάζοντας, για παράδειγμα, το κινητό τηλέφωνο.

 

 

Η βοήθεια μπορεί να αρχίσει με ένα απλό σήμα, που αυξάνει σε ένταση ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εάν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί στις αυξημένες και ξεκάθαρες προειδοποιήσεις, το αυτοκίνητο μπορεί ακόμη και να σταματήσει με ασφάλεια στην άκρη του δρόμου, στέλνοντας μια προειδοποίηση στους άλλους χρήστες της οδού μέσω των φώτων αλάρμ. Σε περίπτωση που ο οδηγός αποκοιμηθεί ή αρρωστήσει κατά την οδήγηση, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να σταματάει το όχημα και να καλεί σε βοήθεια.

Οι μηχανικοί της Volvo εξέλιξαν επίσης μια νέα λειτουργία για τα ραντάρ εσωτερικών χώρων του Volvo EX90. Το νέο ραντάρ έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί έτσι ώστε να εντοπίζει, μέσω των ενσωματωμένων στην κονσόλα οροφής, στα φώτα ανάγνωσης και στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, τις ελάχιστες κινήσεις -σε κλίμακα μικρότερη του χιλιοστού-, όπως εκείνες ενός νηπίου που κοιμάται.

 

 

Προκειμένου να αποφευχθεί η «κόπωση ειδοποιήσεων», οι ειδικοί της Volvo έχουν αποφασίσει ότι η καλύτερη στιγμή για να υποδειχθεί η πιθανή παρουσία ενός μέλους της οικογένειας μέσα στο αυτοκίνητο είναι όταν ο oδηγός επιχειρεί να το κλειδώσει. Εκείνη την στιγμή το σύστημα εσωτερικών ραντάρ ενεργοποιείται και προσδιορίζει εάν το αυτοκίνητό είναι κενό από ανθρώπους ή κατοικίδια, πριν επιτρέψει το κλείδωμά του.

 

 

Εάν ένα μέλος της οικογένειας ή κατοικίδιο εντοπιστεί στο εσωτερικό, το αυτοκίνητο θα παραμείνει ξεκλείδωτο και θα εμφανίσει στην κεντρική οθόνη του μία υπενθύμιση για έλεγχο της καμπίνας. Παράλληλα, το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία εάν άνθρωποι ή ζώα εντοπιστούν στην καμπίνα, ώστε να νιώθουν πιο άνετα. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να μειωθεί ο κίνδυνος υποθερμίας ή θερμοπληξίας.

H σχεδιαστική φιλοσοφία της καμπίνας του εντυπωσιακού Volvo EX90 βασίζεται στις ουσιώδεις αξίες του σκανδιναβικού design, όπως η απλότητα, η ευζωία και σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, θέτοντας νέα πρότυπα για την premium εσωτερική σχεδίαση. Βασικός πρωταγωνιστής εδώ είναι το καινοτόμο και τεχνολογικά προηγμένο υλικό «Nordico», που αποτελείται από ανακυκλωμένα υφάσματα και υλικά όπως τα μπουκάλια PET, καθώς και από βιολογικής βάσης ξύλινα στοιχεία.

 

 

Το Volvo EX90 προσφέρει επίσης επιλογή καθισμάτων με επενδύσεις από μίγμα μαλλιού, που έχει πιστοποιηθεί με βάση αυστηρά πρότυπα βιωσιμότητας για την καλή μεταχείριση των ζώων. Εκτός των μπουκαλιών PET, στο Volvo EX90 έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν 50 κιλά ανακυκλωμένων πλαστικών και υλικών με βιολογική βάση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσότητα υλικών που δεν βασίζονται σε πρωτογενή ορυκτά μεταξύ των αυτοκινήτων της γκάμας της εταιρείας και θέτει ένα νέο ορόσημο για το μέλλον. Οι μοκέτες επίσης υιοθετούν την ιδέα της κυκλικότητας, καθώς αποτελούνται μερικώς από αναγεννημένο πολυαμίδιο.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του μια μεγάλη κεντρική οθόνη που εξασφαλίζει γρήγορη πρόσβαση στην πλοήγηση, τα media και το τηλέφωνο, καθώς και σε ρυθμίσεις και άλλες συνηθισμένες ενέργειες. Ανάλογα με το αν το Volvo EX90 είναι σταθμευμένο ή κινείται ή από το αν ο οδηγός του μιλά στο τηλέφωνο, το μενού προτείνει, σε ένα ειδικά προσαρμοσμένο πλαίσιο, τις πλέον κατάλληλες ενέργειες για την περίσταση.

 

 

Ταυτόχρονα οι πληροφορίες που αφορούν την οδήγηση, όπως αυτές της ταχύτητας και της αυτονομίας ή οι οδηγίες κατεύθυνσης, προβάλλονται σε μια δεύτερη, μικρότερη οθόνη πίσω ακριβώς από τον τιμόνι.

Σε περίπτωση αλλαγής από το ένα πρόγραμμα στο άλλο οι ενδείξεις προσαρμόζονται, προκειμένου ο οδηγός να γνωρίζει τι μπορεί να περιμένει από το αυτοκίνητό του αλλά και το αντίστροφο.

Από κει και πέρα και από τη στιγμή που τα σημερινά αυτοκίνητα είναι φορτωμένα με νέες δυνατότητες, λειτουργίες και τεχνολογίες, η Volvo θέλει αυτά τα χαρακτηριστικά να κάνουν τη ζωή των επιβαινόντων πιο εύκολη και ασφαλέστερη αντί να δημιουργούν περισσότερους περισπασμούς ή σύγχυση. Για αυτό είναι ουσιώδες το αυτοκίνητο να παρέχει ξεκάθαρες πληροφορίες, συναφείς με ό,τι ακριβώς χρειάζεστε κάθε στιγμή.

 

 

Για αυτό οι άνθρωποι της Volvo έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο να κάνουν τη μετάβαση από το χειροκίνητο στο υποβοηθούμενο πρόγραμμα οδήγησης (και στο μέλλον, στο πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης) εύκολη και ενστικτώδη. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση στις διάφορες λειτουργίες, μέσω των οθονών του αυτοκινήτου, όπου ο στόχος είναι ότι χρειάζεται να παρουσιάζεται με έναν απλοποιημένο τρόπο.

Με τη χρήση της κατάλληλης τεχνολογικής υποδομής και εξελιγμένου λογισμικού ο στόχος των μηχανικών της Volvo είναι το VolvoEX90 να μπορεί να διαβάσει κάθε κατάσταση εκτός και εντός και να παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες με βάση αυτά τα δεδομένα.

Έτσι η προηγμένη σειρά των αισθητήρων εξασφαλίζει μια πλήρη άποψη 360 μοιρών του περιβάλλοντος του αυτοκινήτου, επιτρέποντάς του να αντιδρά προληπτικά σε όσα συμβαίνουν γύρω του, ακόμα και όταν το πρόγραμμα υποβοηθούμενης οδήγησης δεν είναι ενεργό.

 

 

Στην υποβοηθούμενη οδήγηση το αυτοκίνητο ενημερώνει διαρκώς για το τι «βλέπει» εκείνη τη στιγμή, καθώς και για την πληροφορία στην οποία ανταποκρίνεται. Εκτός από το να παρέχει υποστήριξη στο τιμόνι και να βοηθά τον οδηγό να διατηρεί σταθερή ταχύτητα, το πρόγραμμα υποβοηθά και στην αλλαγή λωρίδων.

Το Volvo EX90 θα διαθέτει ήδη τον απαιτούμενο εξοπλισμό για αυτόνομη οδήγηση χωρίς επίβλεψη, ενώ, όπως προαναφέραμε, το προσαρμοστικό περιβάλλον χρήστη είναι σχεδιασμένο για να κάνει τη μετάβαση ανάμεσα στα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης όσο το δυνατόν πιο ομαλή και προβλέψιμη.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το νέο Volvo EX90 είναι το πρώτο μοντέλο της Volvo με προεγκατάσταση για δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης, η οποία θα είναι διαθέσιμη αρχικά σε επιλεγμένες αγορές. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, το ηλεκτρικό SUV θα μπορεί να αντλεί αλλά και να επιστρέφει ισχύ στο δίκτυο και κατ’ επέκταση χρήματα στην τσέπη των ιδιοκτητών.

Σε συνδυασμό με τις δυνατότητες έξυπνης φόρτισης που θα προστεθούν στην εφαρμογή Volvo Cars για smartphone, το Volvo EX90 επιτρέπει στους πελάτες να φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους όταν η ζήτηση από το δίκτυο και η τιμή είναι χαμηλές, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η φόρτιση και η αποφόρτιση της μπαταρίας θα υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος φθοράς της. Κατόπιν, η αποθηκευμένη ενέργεια στην μπαταρία του αυτοκινήτου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα, φορτίζοντας οικιακές ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές.