H επιτροπη ανοίγει ένα παράθυρο στο µέλλον µε προστιθέµενη αξία για τη χώρα
Το Forum «Η Ελλάδα το 2040» έχει κινητοποιήσει συλλογικούς φορείς αλλά και οµάδες εστιασµένου ενδιαφέροντος, µε στόχο να συµβάλει στον δηµόσιο διάλογο για τα σηµαντικά κοινωνικά, οικονοµικά και πολιτικά ζητήµατα. Χαρτογραφεί, επίσης, τις προσεχείς προκλήσεις που θα αντιµετωπίσει η χώρα και συνεισφέρει στη σύνθεση ενός µακροπρόθεσµου σχεδίου που θα αφήσει ένα θετικό αποτύπωµα στο εγγύς µέλλον της.
Ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθηγητής της Μακροοικονοµικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονοµικής Ολοκλήρωσης στο ΕΚΠΑ, συµµετέχει στη συγκεκριµένη δράση. Είναι µέλος της Ολοµέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021 και συντονιστής της οµάδας εργασίας που έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί µε αντικείµενο την Περιφερειακή Ανάπτυξη µε επίκεντρο τον Αγροδιατροφικό τοµέα.
Μιλήσαµε µαζί του και του ζητήσαµε να µας παρουσιάσει τα θέµατα που θα διερευνήσουν ως οµάδα εργασίας, καθώς και τους βασικούς στόχους που έχουν θέσει.
Οπως µας εξήγησε, θα επιδιώξουν να σκιαγραφήσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των περιφερειών, µε επίκεντρο την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισµό του αγροτικού τοµέα και της βιοµηχανίας τροφίµων µέχρι το 2040. Ηδη έχουν αρχίσει να εργάζονται σε µικρότερες οµάδες και επικεντρώνονται σε επτά επιµέρους θεµατικές ενότητες:
1. Κοινή Αγροτική Πολιτική: Κοινοτική χρηµατοδότηση, εθνική διαχείριση.
2.Συµβολαιακή γεωργία: τεχνολογία παραγωγής -ποιότητα προϊόντων.
3.Ερευνα, εκπαίδευση, συµβουλευτική στήριξη, ψηφιακός µετασχηµατισµός.
4.Βιώσιµα παραγωγικά πρότυπα (περιβάλλον και κλιµατική αλλαγή).
5.Μάρκετινγκ, εξαγωγές, ονοµασία προέλευσης, σύµπραξη φορέων (συνεταιρισµοί οµάδες παραγωγών, διεπαγγελµατικές οργανώσεις)
6.Αγροδιατροφικός τοµέας, τοπική και τουριστική ανάπτυξη.
7.Χρηµατοδότηση, επενδύσεις, καινοτοµικές επιχειρηµατικές πρακτικές.
Οι οµάδες που ασχολούνται µε κάθε ενότητα αποτελούνται από επιστήµονες, επιχειρηµατίες, αγρότες, συνεταιριστές και επαγγελµατίες της µεταποίησης και εµπορίας του αγροδιατροφικού τοµέα.
Η κάθε οµάδα, αξιοποιώντας την κατάθεση εµπειριών, γνώσεων και ιδεών, εργάζεται προκειµένου να καταλήξει σε σαφή συµπεράσµατα και υλοποιήσιµες προτάσεις. Επικεντρώνονται στους µοχλούς ανάπτυξης των ελληνικών περιφερειών και της ελληνικής οικονοµίας συνολικά. Εξετάζουν τις περιπτώσεις καινοτοµικών εκµεταλλεύσεων, τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων σε επιχειρήσεις παραγωγής τροφίµων µε σηµαντική παραγωγική και εξαγωγική επίδοση, τις στενές ανά περιοχή διασυνδέσεις του αγροδιατροφικού µε τον τουριστικό τοµέα. Οπως µας ανέφερε ο κ. Μαραβέγιας, «κάθε πτυχή έχει το ξεχωριστό ενδιαφέρον και την ιδιαίτερη σηµασία της για µια δυναµική προοπτική ισόρροπης ανάπτυξη κέντρου – περιφέρειας».
Ο ίδιος παρακολουθεί επίσης εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις που τείνουν σε δοµικού χαρακτήρα αλλαγές και µεταρρυθµίσεις προς ένα λειτουργικό και βιώσιµο αναπτυξιακό µοντέλο. Μικρής κλίµακας εξελίξεις για την ώρα, παρατηρεί, αλλά, όπως τονίζει, «όλα ξεκινούν από τους λίγους και βαθµιαία διευρύνονται στους πολλούς».
Ιδιαίτερα ελπιδοφόρες είναι οι σύγχρονες ιδέες, οι καινοτόµες αντιλήψεις και οι ψηφιακές εφαρµογές των νέων ανθρώπων: αγροτών, µελών και στελεχών επιχειρήσεων επεξεργασίας αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων, απασχολούµενων στον αγροτουρισµό και στο µάρκετινγκ. «Στην πλειονότητά τους αυτοί οι νέοι άνθρωποι συγκροτούν την αισιόδοξη πλευρά της συγκυρίας», λέει χαρακτηριστικά.
Φιλοδοξία της οµάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του forum «Η Ελλάδα το 2040» είναι οι αναγκαίες µεταρρυθµίσεις που θα προταθούν να συνεισφέρουν στη δηµιουργία µιας εξωστρεφούς και διεθνώς ανταγωνιστικής οικονοµίας, µε αναπτυξιακή δυναµική τα επόµενα χρόνια, σε ένα σύγχρονο και ευέλικτο κράτος.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, όπως εκτιµά ο συνοµιλητής µας, µπορεί και πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση: τα 750 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού αναπτυξιακού προγράµµατος ενισχύουν γενναιόδωρα τον ευρωπαϊκό Νότο και, όπως σηµειώνει, και η Ελλάδα από αυτά τα χρήµατα θα εισπράξει 32 δισ. ευρώ, δηλαδή το 4,3% του συνολικού ποσού, ενώ συµµετέχει µόνο κατά το 1,3% στο ΑΕΠ της Ε.Ε.
Η γενικευµένη διάχυση των συγκεκριµένων κονδυλίων προς τους τοµείς προτεραιότητας που αφορούν τις επενδύσεις στην ψηφιακή οικονοµία, στην πράσινη ανάπτυξη και τη νέα τεχνολογία συνιστούν για τον ίδιο έργο ιστορικής σηµασίας για τη χώρα.
Τα συµπεράσµατα των εργασιών της οµάδας εργασίας για την ενότητα «Περιφερειακή ανάπτυξη µε επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τοµέα» πρόκειται να παρουσιαστούν τον προσεχή Οκτώβριο στη διάρκεια των εργασιών ολοκλήρωσης του Forum «Η Ελλάδα το 2040».