Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Η επανάσταση ζωντάνεψε σε 18 κτίρια

H δραµατοποιηµένη οπτικοακουστική αφήγηση που µετουσιώθηκε σε βιωµατική εµπειρία πάνω σε ένα µαγευτικό καµβά.

Ηταν ένα µεγάλο εγχείρηµα που δηµιούργησε ένα µοναδικό γεγονός. Πρωτότυπο, ευφάνταστο, καινοτόµο. Μια δραµατοποιηµένη οπτικοακουστική αφήγηση µετουσιώθηκε σε βιωµατική εµπειρία πάνω σε ένα µαγευτικό ανάγλυφο καµβά. Μια ανοιχτή εκδήλωση έγινε κτήµα ιστορικής µνήµης, γόνιµης έµπνευσης και δηµιουργικής προοπτικής της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Eλληνα.
Η κεντρική δράση της επιτροπής «Ελλάδα 2021, Επιθυµία Ελευθερίας» ζωντάνεψε την Ελληνική Επανάσταση σε κτίρια 18 πόλεων σε όλη την Ελλάδα, µεταφέροντας τον παλµό της επετείου του Αγώνα του 1821 σε κάθε γωνιά της χώρας. Αποτύπωσε τα ιστορικά γεγονότα, διέγειρε το λαϊκό αίσθηµα, κινητοποίησε τη µαζική συµµετοχή και χάρισε το περασµένο Σαββατοκύριακο δύο βραδιές οµοψυχίας, εγκαρδίωσης, συγκίνησης και περηφάνιας.

Το ανεπανάληπτο στην Ελλάδα projection mapping πρόσφερε σε δηµόσια θέα ένα αφήγηµα υψηλής αισθητικής µε θεµέλια στις ρίζες της παράδοσης και την αξιοποίηση της τεχνολογίας τού σήµερα. ∆εν ήταν απλώς µια γλαφυρή περιδιάβαση µαρτυριών και ντοκουµέντων, ούτε µόνο µια εικαστικού χαρακτήρα εξιστόρηση µέσω ψηφιακών εφαρµογών αιχµής.

Ηταν µια πρωτότυπη σύνθεση της Ιστορίας µε την τέχνη που αναβάθµιζε το αισθητήριο εστίασης στη διαδροµή από την Επανάσταση ως τη δηµιουργία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Με εικόνες που αποσπάστηκαν από τη στατική, επίπεδη απεικόνισή τους και µεταπλάστηκαν σε ενεργές και ρευστές, γεµάτες βάθος, χρώµα, κίνηση, ζωντάνια.
Η παρουσία κάθε γκραβούρας και πίνακα ζωγραφικής ήταν εξονυχιστικά ακριβής και αυθεντικά πιστοποιηµένη από τις πηγές της εθνικής κληρονοµιάς. Κάθε λέξη στοχευµένη και κάθε ποίηµα µελετηµένο σχολαστικά. Κάθε χάρτης, κειµήλιο και σύγγραµµα ερευνηµένα διεξοδικά. Με την ταυτόχρονη προβολή τους στις προσόψεις διαφορετικών εµβληµατικών κτιρίων ανήγγειλαν συντονισµένα ένα γιορτινό κάλεσµα προς όλους τους Ελληνες για τα 200 χρόνια µετά την Επανάσταση και τον Αγώνα για τη µεγάλη ιδέα της Ελευθερίας.

Ο κόσµος ανταποκρίθηκε µε ενθουσιασµό σε αυτό το ευρηµατικό µείγµα επιστηµονικής έρευνας, καινοτοµίας και καλλιτεχνικής έκφρασης. ∆ιάβασε τον ηρωισµό και τη λεβεντιά όχι ως µουσειακό έκθεµα, αλλά ως παρακαταθήκη και υπέρβαση ψυχής. Στοχάστηκε το µήνυµα της επετείου και αναγνώρισε στη νοηµατοδότηση του -χωρίς ποµπώδεις ψευτοπατριωτισµούς- εγχειρήµατος, την υπεράσπιση της ιστορικής συνέχειας και την κατανόηση της νεωτερικότητας.

Με την αθρόα φυσική τους παρουσία στις εκδηλώσεις οι συµµετέχοντες άνοιξαν νοερά έναν υπεύθυνο, πλουραλιστικό, δηµόσιο διάλογο. Εδωσαν µε αυτοπεποίθηση υπόσταση στη λειτουργική επικοινωνία που δηµιουργεί η σύνθεση των προερχοµένων που µοιράζονται κοινές αξίες και βιώµατα. Ηταν εκεί στη βροχερή Λαµία κάτω από την οµπρέλα η γιαγιά µε το εγγονάκι της να κρατάει µια µικρή γαλανόλευκη σηµαία µπροστά στην παρέλαση των εικόνων του έφιππου Οδυσσέα Ανδρούτσου και του µαρτυρικού Αθανάσιου ∆ιάκου.
Ηταν στη δροσερή Αλεξανδρούπολη το νεαρό ζευγάρι µε το µωρό του στο βρεφικό καροτσάκι να απολαµβάνει την πρωτότυπη, επιβλητική µουσική σύνθεση που συνόδευε την προβολή. Ηταν στη ζεστή Ρόδο σύσσωµη η οικογένεια να στέκεται καθηλωµένη από τα ατµοσφαιρικά στοιχεία φωτισµού που την πλαισίωνε. Ηταν στη συννεφιασµένη Κέρκυρα, στο ξάστερο Ηράκλειο, στο πολύβουο Ναύπλιο, στο κάστρο της Χίου, παντού σε όλη τη χώρα, οι γεµάτες ενέργεια νεανικές παρέες να φωτογραφίζουν τις απεικονίσεις στα κτίρια και να βγάζουν selfie µε φόντο τους τοπικούς ήρωες του ξεσηκωµού του 1821.

Ηταν µια ολοζώντανη µέθεξη στην οποία ο σεβασµός στην Iστορία και η συναισθηµατική οικειοποίηση της σύγχρονης οπτικοποίησής της όριζε κάθε συµπεριφορά, στόχο, όραµα, χαµόγελο, σκέψη και στάση ζωής. Οι προβολές των εκδηλώσεων «Επιθυµία Ελευθερίας» -τίτλος αντληµένος από τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα: «… ως µια βροχή, έπεσε εις όλους µας η επιθυµία της ελευθερίας µας»- υλοποιήθηκαν άψογα από πλήθος καταρτισµένων επιστηµόνων και έµπειρων τεχνικών. Σε µια πανελλήνια δράση που διατράνωσε τις έννοιες της οµοθυµίας, της σύµπνοιας και της συνεργασίας που, µαζί µε το φιλότιµο και την αποφασιστικότητα, ξετυλίγουν το νήµα της Νεότερης Ιστορίας µας.