Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

«Τείχος» αλληλεγγύης µέσα από τις στάχτες

«Ο δηµόσιος χώρος είµαστε εµείς. Ο καθένας µπορεί να προσθέσει τη µικρή δύναµή του για να θεραπεύσουµε συλλογικά τα πλήγµατα των πυρκαγιών»

Του Δηµήτρη Παγαδάκη

H ανάγκη να αλλάξει η σχέση πολιτών – δηµόσιου χώρου είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη, καθώς αναδεικνύεται επιτακτικά µέσα από τις στάχτες που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. ∆εν κάηκε η Εύβοια, δεν κάηκε η Ρόδος, η Ολυµπία κ.ο.κ. Κάηκε η δική µας Εύβοια, η δική µας Ρόδος!
Η φιλοσοφία που θέλει τον πολίτη ενεργό κοµµάτι του συλλογικού «εµείς», έρχεται στο προσκήνιο µέσα από την προσπάθεια της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να σταθεί δίπλα στους πυρόπληκτους, προσφέροντας τα έσοδά της από το Νοµισµατικό Πρόγραµµα, από τις 23 Αυγούστου µέχρι και το τέλος του έτους, στο στοίχηµα της ανασυγκρότησης.
Η Επιτροπή καλεί τους πολίτες να ενώσουν τις δυνάµεις τους, να αγοράσει ο καθένας το νόµισµα ή τα νοµίσµατα που µπορεί, να τα έχει στο σπίτι του και µαζί τους τη γνώση ότι προσέφερε για την υλοποίηση µιας συγκεκριµένης δράσης που θα επιλεγεί µε βάση και τις προτεραιότητες που θα προσδιορίσει η Πολιτεία.
Με µια ακόµη διαφορά: ό,τι επιλεγεί, όποιο έργο γίνει, θα είναι «επώνυµο». Θα «χαραχθούν» επάνω τα ονόµατα εκείνων που θα θελήσουν να προσθέσουν το δικό τους «παρών» στη συλλογική προσπάθεια για τη «θεραπεία» των δεινών της καταστροφής. Ενα «τείχος» προσφοράς, αλληλεγγύης και διαχρονικής συµµετοχής.
Ειδικά για ελεύθερους επαγγελµατίες και επιχειρηµατίες το κίνητρο είναι µεγαλύτερο, δεδοµένου ότι µπορούν να εκπέσουν φορολογικά της σχετικής δαπάνης. Εταιρείες µπορούν να κάνουν ένα δώρο ουσίας σε εργαζοµένους και συνεργάτες. Ποτέ άλλοτε, ίσως, µια πράξη προσφοράς δεν είχε, δεν θα έχει τόσο µεγάλη αξία.
Σε κάθε περίπτωση, φιλοδοξία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι να κλείσει ο «κύκλος των χαµένων δωρεών». Ή, έστω, να δοθεί ένα νέο παράδειγµα. Με στόχο να µην επαναληφθεί η αποξένωση του δωρητή από το δώρο και τον ουσιαστικό αποδέκτη µετά την «αποµάκρυνση από το ταµείο». Να µην έχουµε ποτέ ξανά «αξιοποίηση» δωρεών για αλλότριους σκοπούς. Να χτιστεί µια νέα σχέση επαφής και συνέχειας του ιδιωτικού βίου και της δηµόσιας σφαίρας, του πολίτη µε τη συλλογική του περιουσία και κληρονοµιά.
«Συµµετέχεις, προσφέρεις, λαµβάνεις και παραµένεις συµµέτοχος» είναι το «πιστεύω» της. Οσοι ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν στην προσπάθεια µπορούν να αγοράσουν τα νοµίσµατα µέσα από το eshop (https://shop.greece2021.gr/el/), που έχει δηµιουργήσει αποκλειστικά για την προώθησή τους η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», η οποία δεν λαµβάνει κρατική χρηµατοδότηση.
«Στρεφόµαστε στην κοινωνία όχι για να δώσει και να φύγει. Αλλά για να συµµετέχει και να µείνει» επισηµαίνει στο «ΘΕΜΑ» στέλεχος της Επιτροπής και µας περιγράφει τη νέα νοοτροπία, την οποία θέλει να αφήσει ως παρακαταθήκη η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». «Ο δηµόσιος χώρος είµαστε εµείς. Ο καθένας µπορεί να προσθέσει τη µικρή δύναµή του για να θεραπεύσουµε συλλογικά τα πλήγµατα των πυρκαγιών».
Αν ο διχασµός και η αποξένωση των πολιτών από τον δηµόσιο χώρο είναι διαχρονικά πηγές δεινών για τη χώρα µας, η ενότητα, η αγωνιστικότητα των Ελλήνων, η συµµετοχή, η αλληλεγγύη και η προσφορά όταν πρέπει, αποτελούν τα όπλα που έχουν φέρει τον ελληνισµό στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Επέτειος αναστοχασµού για όσα έχουν ιστορικά καταγραφεί και δράσεων για όσα θα ακολουθήσουν. Μια χρονιά που φιλοδοξεί να αφήσει το αποτύπωµά της, υλική και άυλη κληρονοµιά για τα χρόνια που έρχονται. Ενας εορτασµός που βρίσκεται σε συνεχή επαφή µε τις συνθήκες της συγκυρίας και τις ανάγκες της κοινωνίας.
Από την πρώτη στιγµή η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου είχε ζητήσει από τους συνεργάτες της να σκεφτούν «εκτός πλαισίου» και να υλοποιήσουν δράσεις που θα µείνουν. Οχι κάτι που θα παραχθεί απλώς για µία ηµέρα και την επόµενη θα σβήσει. Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχει αναζητήσει έµπνευση από την κοινωνία και παραµένει σε επαφή µαζί της παρακολουθώντας και παρεµβαίνοντας συµβολικά και ουσιαστικά στα µεγάλα γεγονότα από τη στιγµή της ίδρυσής της µέχρι σήµερα.