Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Αγώνας για την ελευθερία

Yπερµαραθώνιος τιµής και µνήμης στα βουνά όπου έδρασαν οι επαναστάτες του 1821

Του ∆ηµήτρη Παγαδάκη

Μυσταγωγία. Είναι, ίσως, η µόνη λέξη που µπορεί να περιγράψει την κατάθεση ψυχής των αθλητών, την υποδοχή και τη φιλοξενία των κατοίκων, την εναλλαγή τοπίων και µνηµείων στον «Αγώνα για την Ελευθερία – Race for Liberty», τον υπερµαραθώνιο των 100 µιλίων, που διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά µε την αιγίδα και την οικονοµική υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Αφετηρία ήταν η Μονή του Αγίου Ιωάννη στην Αρτοτίνα Φωκίδας, όπου µόνασε ο Αθανάσιος ∆ιάκος, και η γραµµή του τερµατισµού στην Πλατεία Αθ. ∆ιάκου στην πρωτεύουσα της Ρούµελης, τη Λαµία. Μία διαδροµή στον χώρο και τον χρόνο, στα βουνά όπου έδρασαν ήρωες της Επανάστασης: ο Μακρυγιάννης, ο Ανδρούτσος, ο Πανουργιάς, ο ∆υοβουνιώτης, ο Γκούρας. Μια µοναδική δροµική εµπειρία ζωής µέσα από τα πυκνά δάση των Βαρδουσίων, της Γκιώνας και του Εθνικού ∆ρυµού της Οίτης, κάτω από τα έλατα που χαρίζουν στη λίµνη του Μόρνου το καταπράσινο χρώµα της, το Χάνι της Γραβιάς, τις Θερµοπύλες και τη Γέφυρα της Αλαµάνας.
Μια διοργάνωση, ένας νέος θεσµός σύµφωνα µε τις ελπίδες των τοπικών κοινωνιών που συνδυάζει αρµονικά τον αθλητισµό και τον πολιτισµό, την Ιστορία µε το περιβάλλον, σε ένα µοναδικό αµάλγαµα για την προβολή και την ενίσχυση του τουρισµού και της ποιότητας ζωής της ευρύτερης περιοχής. Στόχοι που βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του επετειακού έτους, καθώς η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» από τη στιγµή της ίδρυσής της έδωσε έµφαση σε δράσεις που θα αφήσουν το αποτύπωµά τους στο µέλλον. ∆ράσεις που θα µείνουν και θα προσφέρουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας νέες δυνατότητες. Στο πλαίσιο µιας νέας κουλτούρας συνεργασίας που αποτελεί και την άυλη κληρονοµιά του 2021.

Τρέχοντας για το ιδανικό της ελευθερίας οι δροµείς έδωσαν στο παρόν το δικό τους «παρών» για ένα καλύτερο αύριο. Ξεχωριστή ήταν η στιγµή που ο νικητής ακούµπησε τα χέρια του και υποκλίθηκε στο άγαλµα του Αθανάσιου ∆ιάκου στην οµώνυµη πλατεία στην πόλη της Λαµίας. Συγκινητική ήταν η υποστήριξη των κατοίκων, οι οποίοι δεν αρκέστηκαν µόνο να ενθαρρύνουν τους αθλητές, αλλά τους άνοιξαν και τα σπίτια τους. Τους φίλεψαν και φρόντισαν για την ξεκούρασή τους. Μέρα και νύχτα! Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ο ηρωικός τερµατισµός και του τελευταίου δροµέα µετά από 23 ώρες συνεχούς αγώνα στα 162 χλµ. (100 µίλια) Βασίλη Τζίµη, γεννηθέντα το 1950! Το «παρών» έδωσαν και οι εργαζόµενοι στο ΚΕΘΕΑ «Εξοδος», σε συνεργασία µε το δίκτυο εθελοντών του ∆ήµου Λαµιέων. Οι αξίες που προάγουν ο αθλητισµός, η σηµασία της συµµετοχής, η εθελοντική προσφορά και το αίσθηµα του «ανήκειν» αποτελούν οδηγούς του ΚΕΘΕΑ στον δικό του αγώνα για την πρόληψη και την αντιµετώπιση των εξαρτήσεων από ουσίες.
Ο «Αγώνας για την Ελευθερία – Race for Liberty» πραγµατοποιήθηκε για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο 21-22 Αυγούστου και περιλάµβανε δύο διαδροµές: τη µεγάλη των 100 µιλίων, δηλαδή 162 χιλιοµέτρων (Αρτοτίνα – Λιδωρίκι – Λαµία) και τη µικρή των 50 χιλιοµέτρων (Χάνι της Γραβιάς – Λαµία). Στα 100 µίλια νικητής ήταν ο Χαράλαµπος Πασσαλίδης από την Κοζάνη µε χρόνο 18:33:19 και πρώτη γυναίκα στα 100 µίλια (162 χλµ.) ήταν η Ελένη Τζίµα µε χρόνο 23:55:35. Οι δροµείς ξεκίνησαν από το υψόµετρο των 1.350 µέτρων και για να φτάσουν στον τερµατισµό πέρασαν µέσα από τον κάµπο της Λαµίας, την κοιλάδα του Σπερχειού, εκεί όπου το ποτάµι και η γη συναντούν τη θάλασσα και τον Μαλιακό κόλπο.
Στην τελετή εκκίνησης παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», και συγκεκριµένα ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Μάρτων Σίµιτσεκ και το µέλος του Εκτελεστικού Συµβουλίου Κωστής Κοντογιάννης, οι οποίοι παρέδωσαν αναµνηστική πλακέτα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και το λογότυπο του αγώνα, το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί από τον Αλέκο Φασιανό. Ο κ. Σίµιτσεκ στον χαιρετισµό του εξήρε την άριστη προετοιµασία και προβολή της διοργάνωσης, τα υπέροχα τοπία της διαδροµής και τον ευρύτερο στόχο ανάδειξης της Ιστορίας, του αθλητισµού και του ιδανικού της ελευθερίας. Η διοργάνωση τίµησε τους ήρωες της Επανάστασης, ανέδειξε τις δυνατότητες της περιοχής και ελπίδα όλων είναι ο αγώνας να καθιερωθεί µε συµµετοχές και από το εξωτερικό.