«ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»: Ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουνίου η Κεντρική Δράση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Ο παλµός της επετείου του Αγώνα του 1821 χτυπάει σε κάθε γωνιά της χώρας µε µια καινοτόµο αφήγηση της Ελληνικής Επανάστασης µέσα από έργα τέχνης, γκραβούρες, βιβλία και επίσηµα τεκµήρια που αναφέρονται σε αυτήν.
Οι ήρωες και τα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη της Επανάστασης καθώς και οι καθοριστικές στιγµές του Αγώνα µε κατάληξη τη δηµιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους «ζωντανεύουν» µέσα από τρισδιάστατες απεικονίσεις σε εµβληµατικά κτίρια της χώρας.
Η σύσταση της Φιλικής Εταιρίας, η εξέγερση στη Μολδοβλαχία, η µάχη στα ∆ερβενάκια, η Εξοδος του Μεσολογγίου, η Ναυµαχία στο Ναβαρίνο, η σύγκληση των πρώτων εθνοσυνελεύσεων αποσπώνται από τη στατική, επίπεδη απεικόνισή τους. Μεταπλάθονται σε ενεργές ρευστές εικόνες γεµάτες βάθος, χρώµα, κίνηση, ζωντάνια.
Με ξεχωριστό, υψηλής ποιότητας και συναρπαστικό τρόπο µετάδοσης, το καλλιτεχνικά δραµατοποιηµένο οπτικοακουστικό περιεχόµενο µετουσιώνεται σε έναν µαγευτικό ανάγλυφο καµβά µε υψηλό ιστορικό αποτύπωµα. Η δηµόσια προβολή αποσκοπεί να γίνει κτήµα ιστορικής µνήµης, έµπνευσης και προοπτικής της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Ελληνα που θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν.
∆εν πρόκειται απλώς για µια γλαφυρή περιδιάβαση µαρτυριών σχηµατισµένων στην επιφάνεια συγγραµµάτων και πινάκων ζωγραφικής. Ούτε µόνο για µια εικαστικού χαρακτήρα αφήγηση µέσω ψηφιακής τεχνολογίας αιχµής και animation στον δηµόσιο χώρο. Είναι µια πρωτότυπη σύνθεση της Ιστορίας µε την Τέχνη που οδηγεί στην ευρύτερη αναβάθµιση του αισθητηρίου εστίασης απέναντι στον διαχρονικά επίκαιρο Αγώνα του 1821 και τη διαδροµή ως τη δηµιουργία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Το εγχείρηµα αποτελεί το µεγαλύτερο 3D Projection Mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ενδεχοµένως είναι µοναδικό και σε πανευρωπαϊκή κλίµακα. Για πρώτη φορά η δηµιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήµατος µε τη µεθοδολογική προσέγγιση του visual layering προσαρµόζεται πάνω σε 18 επιλεγµένα κτίρια διαφορετικών διαστάσεων, αρχιτεκτονικού σχεδιασµού, δοµικής υλικότητας και αισθητικών όψεων σε 18 διαφορετικές πόλεις της χώρας.
Είναι επίσης πρωτόγνωρο ότι η συντονισµένη προβολή του θα γίνει ταυτόχρονα την ίδια µέρα και την ίδια χρονική στιγµή σε όλη την Ελλάδα. Οι προβολές θα έχουν διάρκεια 18 λεπτά και θα επαναλαµβάνονται ανά µισή ώρα από τις 21.30 µέχρι τις 23.30, ενώ θα δίνουν έµφαση και στην ιδιαίτερη ιστορία και τους ήρωες της κάθε πόλης.
Παράλληλα, αναπτύσσεται µία εφαρµογή επαυξηµένης πραγµατικότητας (Augmented Reality) η οποία θα εγκαθίσταται σε κινητές συσκευές και θα επιτρέπει να µπορεί κάποιος ανά πάσα στιγµή να παρακολουθήσει την προβολή πάνω στα συγκεκριµένα κτίρια σε πραγµατικό χρόνο. Μέσα από την εφαρµογή οι δήµοι θα µπορούν να στέλνουν ειδοποιήσεις στους χρήστες, προωθώντας έτσι τις δράσεις τους. Η εφαρµογή θα είναι έτοιµη µέσα στον Ιούλιο.
Το σύνθετο αυτό γεγονός απαιτεί τεράστια ενορχηστρωµένη προσπάθεια µε την αναγκαία συνεργασία υψηλής υλικοτεχνικής υποδοµής. Περισσότεροι από 58 προτζέκτορες -οκτώ µόνο για τη Βουλή των Ελλήνων-, εκατοντάδες προβολείς φωτισµού, δεκάδες ηχητικές µονάδες και τεχνικές εγκαταστάσεις µε συστήµατα παρακολούθησης του έργου έχουν προβλεφθεί για τις κατά τόπους εκδηλώσεις.
Η οπτικοποιηµένη αφήγηση έχει επενδυθεί από µια πρωτότυπη µουσική σύνθεση, ενώ ο περιβάλλων χώρος θα ενισχυθεί από µια εγκατάσταση µε ατµοσφαιρικά στοιχεία φωτισµού δηµιουργώντας µε την τεχνική της «εµβύθισης» µια απολαυστικά βιωµατική εµπειρία.
Την υλοποίηση της οπτικοακουστικής προβολής επιµελούνται περισσότεροι από 41 επιστηµονικοί συνεργάτες και ερευνητές του Εργαστηρίου Μεταβαλλόµενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι εργάζονται σε Αθήνα και Χανιά. Στην ολοκλήρωση της παρουσίας της συµµετέχουν επίσης 32 τεχνικοί και 15 άτοµα της οργάνωσης παραγωγής.
Η πανελλαδικής εµβέλειας δράση «ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» υλοποιείται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» µε τη συνεργασία του TUC TIE Lab. Την ευθύνη της επιστηµονικής επιµέλειας έχει ο καθηγητής και διευθυντής του εξωστρεφούς, καινοτόµου και διεθνώς αναγνωρισµένου Εργαστηρίου, κ. Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, ενώ τη σκηνοθετική επιµέλεια ο κ. Θεόδωρος Εσπίριτου. Τη γενική διαχείριση του έργου έχει αναλάβει η επιστηµονική συνεργάτιδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Μαριάνθη Λιάπη, ενώ την πρωτότυπη µουσική συνέθεσε ο κ. Γεώργιος Μαγουλάς.
Αντληµένο από το βιωµένο παρελθόν, εµπνευσµένο από την εγχώρια καλλιτεχνική παράδοση και σεβόµενο την Ιστορία, το συγκεκριµένο ευρηµατικό µείγµα έκφρασης αξιοποιεί την τεχνολογία και διεγείρει τη µνήµη για να τιµήσει τα 200 χρόνια µετά την Επανάσταση. Υλοποιηµένο από καταρτισµένους νέους επιστήµονες, απευθύνεται σε δηµόσια θέα προς όλους τους σύγχρονους Ελληνες µε πρόθεση να προκαλέσει ελεύθερο δηµιουργικό στοχασµό, ο οποίος ορίζει προτάγµατα και στάση ζωής.
info: Οι πόλεις στις οποίες θα πραγµατοποιηθεί η δράση «ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» στις 12 και 13 Ιουνίου είναι: Αθήνα (κτίριο της Βουλής των Ελλήνων), Αλεξανδρούπολη (Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδηµία), Ηράκλειο (κτίριο Περιφέρειας Κρήτης), Θεσσαλονίκη (Βασιλικό Θέατρο), Ιωάννινα (∆ικαστικό Μέγαρο), Καλαµάτα (Εικαστικό Εργαστήρι – Κέντρο Τέχνης), Κέρκυρα (Παλαιό ∆ηµαρχείο), Λαµία (∆ηµοτικό Θέατρο), Λάρισα (Λέσχη Αξιωµατικών Φρουράς), Μεσολόγγι (∆ηµοτική Πινακοθήκη), Νάουσα (∆ηµαρχείο), Ναύπλιο (∆ηµαρχείο), Πειραιάς (∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά), Ρόδος (∆ηµαρχείο), Σύρος (Θέατρο «Απόλλων»), Τρίπολη (∆ικαστικό Μέγαρο), Χανιά (Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης») και Χίος (Τείχος του Κάστρου – Porta Maggiore). Στις ίδιες πόλεις κατά τη διάρκεια της δράσης θα διατίθενται και τα συλλεκτικά νοµίσµατα του νοµισµατικού προγράµµατος της Επιτροπής. Η επιλογή των κτιρίων έγινε από τους ίδιους τους δήµους. Για την προετοιµασία της δράσης υπήρξε στενότατη συνεργασία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.