«Μικροί Μεγάλοι Ηρωες»

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» τιµά τα πρόσωπα της σύγχρονης Ελλάδας 

Από τον Δημήτρη Παγαδάκη

Πίσω από κάθε σπουδαία ιστορική διαδροµή βρίσκονται πάντοτε οι άνθρωποι. Στα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας, από την Επανάσταση του 1821 έως σήµερα, χιλιάδες αξιοθαύµαστοι άνθρωποι αποτύπωσαν µε τη ζωή και το έργο τους ισχυρή σφραγίδα στη Νεότερη Ιστορία µας.
Πρόσωπα γνωστά και επιδραστικά µε ιστορική αίσθηση τόσο της ελληνικότητας όσο και της οικουµενικότητας του Αγώνα, που βρέθηκαν µε την παλικαρίσια µαχητικότητα, τις ιδέες αφύπνισης του γένους και τις µεγάλες πατριωτικές ευεργεσίες τους στην πρώτη γραµµή του αγώνα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.
Διάσηµες, ακόµη, προσωπικότητες µε ήθος, έµπνευση και ανιδιοτέλεια που διέπρεψαν στην επιστήµη, στην τέχνη, στον δηµόσιο λόγο, στην κοινωνική δραστηριότητα. Και µαζί τους οι απλοί άνθρωποι της καθηµερινότητας µε ιδανικά, κουράγιο και τόλµη που ξεχώρισαν για την προσφορά τους στη χώρα παραδίδοντας µε τη στάση τους µαθήµατα ζωής και δύναµη ψυχής.

 

Δεν αρκούν σελίδες επί σελίδων για να χωρέσουν όσοι διακρίθηκαν στη δηµόσια ζωή µε τις ανυστερόβουλες πράξεις, τη δοτικότητα, την ηθική πυξίδα, τον αλτρουισµό και τη, συχνά µέχρι σηµείου αυτοθυσίας, ανδρειοσύνη τους. ∆εν φτάνουν τραγούδια, πίνακες ζωγραφικής, αγάλµατα, µνηµεία, ταινίες και ποιήµατα που τους αφιερώθηκαν για να τους απαθανατίσουν όλους.
Ολους εκείνους τους χιλιάδες πρωταγωνιστές που διατρέχουν υποδειγµατικά το νήµα που ενώνει τους δύο αιώνες της νεότερης Ελλάδας. Τους επώνυµους και προβεβληµένους, τους ανώνυµους και αφανείς, τους άνδρες και τις γυναίκες από όλη τη χώρα και από όλο το ιδεολογικό και πολιτικό φάσµα που χαρίζουν διαχρονικό νόηµα στην αγάπη για την πατρίδα.

 

Αυτούς τους «Μικρούς Μεγάλους Ηρωες» που υπερέβησαν εαυτόν, ζυγιάστηκαν θαρραλέα στον καιρό τους, έγιναν µε το παράδειγµά τους καθολικό βίωµα που µοιράζεται στις καρδιές και τις µνήµες των Ελλήνων τιµά µε µια πρωτότυπη δράση της η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».
Η δράση δεν αφορά µια απλή τοποθέτηση σε ένα νοητό ηρωικό βάθρο τον απόηχο χιλιάδων ιστορικών προσώπων της Ελλάδας. Πρόκειται για µια πρωτοβουλία µε συµβολικό αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα προς τους πρωταγωνιστές των 200 χρόνων από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

 

Στην πραγµατικότητα συνιστά µια ωδή που συµπεριλαµβάνει στο εγκώµιό της τους Ελληνες και τις Ελληνίδες που διακρίθηκαν χάρη στο εξαιρετικό τους ταλέντο στις τέχνες και τα γράµµατα, κέρδισαν Νόµπελ και Οσκαρ, έλυσαν επιστηµονικούς γρίφους, έσωσαν µε τις ανακαλύψεις τους αµέτρητες ζωές, κέρδισαν την παγκόσµια αναγνώριση και τον σεβασµό.
Οι «Μικροί Μεγάλοι Ηρωες» ενεργοποιούν µια συνάντηση στα µονοπάτια του ιστορικού στοχασµού µε εκείνες τις ηρωικές ψυχές που πάλλονται στις καρδιές, κυµατίζουν στη µνήµη, βυθίζονται σε αισθήµατα και αναδύονται ρηξικέλευθες, γοητευτικά αφειδώλευτες, δηµιουργικές. Για να γίνει η ατόφια ιστορική τους στάµπα ωφέλιµο πρότυπο µίµησης και θαυµασµού.

 

Την εµπεριστατωµένη έρευνα και την ιστορική τεκµηρίωση ανέλαβαν και έφεραν σε πέρας οι ιστορικοί Στάθης Παυλόπουλος και Γιώργος Σταθακόπουλος.

Οµαδοποίησαν, αξιολόγησαν και πρόκριναν περίπου 1.000 πρόσωπα µε κριτήριο την ευρύτερη γεωγραφική αντιπροσώπευσή τους καθώς και τη σύνδεσή τους µε χρονικά ορόσηµα και ιστορικά γεγονότα του 18ου, του 19ου και του 20ού αιώνα. Η επιλογή των προσώπων έγινε ανεξάρτητα από το ιδεολογικοπολιτικό πρόσηµο καθενός, αλλά µε κοινό µοτίβο τις αρετές της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης µε τις οποίες υπερασπίστηκαν τα ιδανικά τους και την ελευθερία της χώρας.

 

 

Το αξιοσηµείωτο είναι ότι για πρώτη φορά σε εορτασµό εθνικής επετείου εγγράφονται εµφατικά στο προσκήνιο οι µη αναµενόµενοι ήρωες. Οι καθηµερινοί άνθρωποι µε την απαράµιλλη δηµόσια δράση και την κοινωνική υπευθυνότητά τους. Πλάι στους οπλαρχηγούς, στους Μακεδονοµάχους, στους µαχητές των Βαλκανικών Πολέµων, του Αλβανικού Επους και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στέκουν περήφανα οι απλοί, γενναίοι πολίτες.

Ολοι όσοι όταν ήταν εν ζωή δεν περίµεναν την αναγνώριση ως ανταµοιβή για τις ηρωικές πράξεις τους.

 

 

Μέσω της δράσης, αναπόφευκτα, στο κάδρο µε τους εθνικούς ευεργέτες, τους σηµαντικούς πολιτικούς, τους πρωτοπόρους επιστήµονες, τους σπουδαίους λογοτέχνες και τους δοξασµένους καλλιτέχνες βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει και δικαιούνται εθελοντές διασώστες, ερυθοσταυρίτισσες νοσηλεύτριες, αξιόµαχοι αθλητές, ταπεινοί κληρικοί, πολεµικοί ανταποκριτές, ακτιβιστές κ.ά.
Και επειδή, όπως έλεγε ο Αριστοφάνης στους «Ορνιθες», τους ήρωες δεν τους βρίσκεις ποτέ στο σκοτάδι, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» παραδίδει τους «Μικρούς Μεγάλους Ηρωες» διάπλατα στο φως σε πανελλήνια θέα. Οι εικόνες και τα βιογραφικά τους στοιχεία προβάλλονται σε δηµόσιες οθόνες σε αεροδρόµια, λιµάνια, πλοία, σταθµούς, εµπορικές αλυσίδες, ώστε η ζωή και το έργο τους να γίνουν κτήµα κάθε Ελληνα και Ελληνίδας.

 

Η δράση είναι προσβάσιµη και διαδικτυακά, στον σύνδεσµο www.greece2021.gr/heroes/, δίνοντας στον χρήστη την επιπρόσθετη δυνατότητα να δηµιουργήσει διαφορετικές αλληλουχίες εικόνων, επιλέγοντας πρόσωπα που αφορούν τον τόπο καταγωγής του, τα πεδία ενδιαφέροντός του ή ακόµη και µια συγκεκριµένη χρονική περίοδο.
Οι προβολές θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους και η λίστα των σηµείων προβολής θα διευρυνθεί προκειµένου να υπογραµµιστεί και αναδειχθεί το 2021 ως η «χρονιά των Ελληνίδων και των Ελλήνων».
Οι «Μικροί Μεγάλοι Ηρωες» προβάλλονται σε υπάρχοντα συστήµατα δηµόσιας προβολής στα µέσα µεταφοράς (ΟΣΕ, ΚΤΕΛ), στα αεροδρόµια (αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», περιφερειακά αεροδρόµια που διαχειρίζεται η Fraport Greece), στα πλοία (Blue Star Ferries, ANEK Lines, Seajets), καθώς και σε συµβεβληµένες µε την Επιτροπή εµπορικές επιχειρήσεις που θέλησαν να συµµετάσχουν µε αυτό τον τρόπο στον εορτασµό της µεγάλης µας επετείου, όπως η εταιρεία Hondos Center.

 

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο για τη δράση στον ιστότοπο